Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_ибн теор_я.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

1.3.3 Реалізація кримінальної відповідальності та роль прокуратури у її здійсненні.

Далі, після покладання відповідальності, розпочинається її реалізація, тобто реальне буття встановлених законом та визначених обвинувальним вироком суду у конкретній справі форм цієї відповідальності, головною серед яких залишається покарання.

Суб’єктами реалізації кримінальної відповідальності переважно виступають органи кримінально-виконавчої системи. Лише деякі з видів покарання реалізуються за участі інших інституцій, наприклад, види громадських робіт, які повинні виконуватися засудженими до них особами, визначаються органами місцевого самоврядування (ч.1 ст. 56 КК).

Роль прокуратури в реалізації кримінальної відповідальності полягає у виконанні нею конституційної функції нагляду за виконанням судових рішень у кримінальних справах(п. 4 ст. 121 Конституції України).

Довідково: Витяг з наказу Генерального прокурора України № 7 гн від 26 грудня 2005 р. „Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян”

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Генеральної прокуратури N 7гн-2 від 12.02.2007 N 7гн-3 від 10.01.2009 )

2. При здійсненні наглядової діяльності прокурорам перевіряти додержання:

- законів під час перебування осіб у місцях тримання затриманих і підданих адміністративному арешту громадян, установах попереднього ув'язнення, виконання кримінальних покарань та інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

- режиму та умов тримання або відбування покарання особами у цих місцях і установах, дотримання їх прав та виконання ними своїх обов'язків;

- вимог законодавства посадовими особами цих установ, звертаючи особливу увагу на запобігання та викриття фактів корупції і хабарництва;

- законів при здійсненні оперативно-розшукових заходів, спрямованих на виявлення та припинення правопорушень.

3. Забезпечити принципове реагування на виявлені правопорушення, звертаючи особливу увагу на усунення їх причин, поновлення порушених прав і відшкодування завданої матеріальної шкоди.

1.4 Підстава й умови настання кримінальної відповідальності та форми її існування

      1. Філософське та кримінально-правове обґрунтування підстави настання кримінальної відповідальності

Філософське обґрунтування підстави настання кримінальної відповідальності зводиться до ідеї свободі волі, свободи вибору суб’єктом варіанту власної поведінки в конкретних умовах об’єктивної дійсності. Якщо у суб’єкта не існує вибору між вчиненням суспільно небезпечного діяння та його не вчиненням, кримінальна відповідальність виключається. Матиме місце крайня необхідність. Отже, з філософської точки зору підставою настання кримінальної відповідальності є свобода вибору (волі).

В теорії кримінального права висловлювалась думка щодо існування фактичної та юридичної підстав настання кримінальної відповідальності. Фактична підстава розглядалась як факт об’єктивної дійсності, що обумовлює настання кримінальної відповідальності. Таким виступає факт вчинення злочину.

Поняття злочину, як відомо, визначається в ч.1 ст. 11 КК. Цією ж статтею КК визначається поняття малозначного діяння, що не містить матеріальної ознаки злочину (ч. 2 ст. 11 КК).

Юридичною підставою кримінальної відповідальності прихильники цієї точки зору називають наявність у діяннях особи складу злочину, передбаченого кримінальним законом.

В КК України 2001 року відбулося об’єднання фактичної та юридичної підстав в одну кримінально-правову норму (ч.1 ст.2 КК). Це дало позитивний наслідок: припинилася дискусія щодо кримінально-правового поділу підстав настання кримінальної відповідальності на види. Отже, кримінально-правова (матеріально-правова) підстава настання кримінальної відповідальності одна: це – наявність у діянні ознак складу злочину ( ч. 1 ст. 2 КК ).

Поряд з нею слід виокремлювати й процесуально-правову (формальну) підставу, а саме – наявність обвинувального вироку суду, що набув чинності. Лише сукупність двох означених підстав здатна „запустити” механізм реалізації кримінальної відповідальності та чітко визначити початок її настання.