Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_ибн теор_я.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

1.2.4 Проблема визначення початку й закінчення (темпоральні межі ) кримінальної відповідальності

Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 1999 року № 9-рп/9 (справа про депутатську недоторканність): кримінальна відповідальність настає з моменту набрання законної сили обвинувальним вироком суду.

Час закінчення кримінальної відповідальності залежить від того, в якому сенсі – вузькому чи широкому (міжгалузевому) - розуміють саму кримінальну відповідальність. У вузькому, кримінально-правовому сенсі така відповідальність припиняється в момент закінчення відбування покарання.

Коли ж ідеться про кримінальну відповідальність у міжгалузевому, широкому її розумінні, закінчується вона з моменту погашення (зняття) судимості, або з іншого моменту, визначеного законом. Наприклад, у випадку звільнення особи від відбування призначеного покарання з випробуванням (ст. 75 КК), кримінальна відповідальність може закінчитись з моменту визнання судом визначеного ним іспитового строку таким, що пройшов у відповідності з установленими вимогами (ст., ст. ???).

З приводу темпоральних меж кримінальної відповідальності існують і альтернативні точки зору. Дехто із фахівців вважає моментом закінчення кримінальної відповідальності факт відбуття покарання. При цьому судимість називають не складовою відповідальності, а її наслідком.

Є підстави вважати, що оскільки судимість тягне за собою суттєве обмеження або позбавлення певних прав та інші негативні для її носія кримінально-правові наслідки, безпосередньо пов’язані із вчиненням злочину, її слід вважати складовою кримінальної відповідальності, але включати її до змісту останньої лише в широкому, міжгалузевому розумінні кримінальної відповідальності.

1.3 Механізм застосування кримінальної відповідальності та роль прокуратури в його реалізації

Процес реагування на вчинений злочин утворює самостійну систему заходів, які застосовуються у певній послідовності. Оскільки, як зазначалося, головним засобом такого реагування, як і спеціальної протидії злочинності взагалі, є кримінальна відповідальність, механізм її застосування чи незастосування й уособлює собою механізм спеціальної протидії злочинності. Його утворюють послідовно здійснювані в межах кримінально-процесуальної форми наступні складові:

- притягнення до кримінальної відповідальності;

- покладання кримінальної відповідальності;

- реалізація кримінальної відповідальності;

1.3.1 Притягнення особи до кримінальної відповідальності та роль прокуратури у його здійсненні.

Перший комплекс заходів застосування кримінальної відповідальності найчастіше розпочинається з виявлення злочину та його розкриття, тобто встановлення ймовірного суб’єкта його вчинення. Виявленню підлягає не лише вчинений закінчений злочин, але й готування та замах на його вчинення.

Після цього розпочинається процес притягнення запідозреного у вчиненні злочину суб’єкта до кримінальної відповідальності. Притягнення до кримінальної відповідальності часто ототожнюють із її застосуванням. Насправді ж притягнення до кримінальної відповідальності – це не що інше, як процес збору доказів винуватості суб’єкта у вчиненні злочину. Саму ж його винуватість у цьому встановлює лише суд на наступному етапі кримінально-правового реагування на вчинення злочину. При цьому уповноважені суб’єкти, які здійснюють притягнення до відповідальності, можуть вважати підозрюваного чи обвинувачуваного винуватим у вчиненні злочину, але їхня думка є лише фактом їх власного внутрішнього переконання і не має жодного кримінально-правового значення.

Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 1999 року № 9-рп/99 (справа про депутатську недоторканність):

„...б) притягнення до юридичної відповідальності передує юридичній відповідальності;

в) притягнення до кримінальної відповідальності починається з моменту пред'явлення особі обвинувачення у вчиненні злочину;

г) кримінальна відповідальність настає з моменту набрання законної сили обвинувальним вироком суду”.

Довідково: Витяг з наказу Генерального прокурора України

№ 4 гн від 19 вересня 2005 року „Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство”

4. Запобігати зволіканню з порушенням кримінальної справи за наявності очевидних ознак злочину. Негайно скасовувати постанови за малозначними фактами, які лише формально містять ознаки злочинів.

7.  Вважати одним із пріоритетів у роботі прокурорів та органів досудового слідства захист прав і законних інтересів потерпілих. Вживати заходів до забезпечення відшкодування завданої їм матеріальної та моральної шкоди, витрат на стаціонарне лікування, виявлення та усунення причин і умов, що сприяли вчиненню злочинів.

8. Вживати заходів до покращання якості досудового слідства. У кожному випадку повернення судом кримінальної справи на додаткове розслідування вивчати його причини. При встановленні фактів грубого порушення слідчим вимог матеріального чи процесуального права, відсутності належного прокурорського нагляду за розслідуванням справи вирішувати питання про відповідальність винних осіб.

13. Основними критеріями оцінки ефективності прокурорського нагляду за додержанням законів у діяльності органів, які проводять дізнання та досудове слідство, та слідства прокуратури визначити:

-      своєчасне вжиття заходів щодо недопущення порушення прав і свобод людини і громадянина, їх поновлення та притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності;

-      додержання законності при реєстрації, вирішенні заяв і повідомлень про вчинені злочини або ті, що готуються, забезпечення достовірності показників щодо стану злочинності, слідства і дізнання;

-      забезпечення безумовного додержання вимог закону про повне, всебічне й об'єктивне дослідження всіх обставин справи; своєчасне скасування незаконних і необґрунтованих рішень у кримінальних справах.