Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_ибн теор_я.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

3.2 Звільнення від покарання, здійснюване без актів амністії чи помилування

3. 2.1 Звільнення від покарання у зв'язку із втратою особою суспільної небезпечності (ч. 4 ст. 74 кк)

Відповідно до ч. 4 ст. 74 КК особа, яка вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути за вироком суду звільнена від покарання, якщо буде визнано, що з урахуванням бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці цю особу на час розгляду справи в суді не можна вважати суспільно небезпечною. Отже, звільнення від покарання у зв’язку з втратою суспільної небезпечності — це відмова держави від призначення покарання особі, яка вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості і яку з урахуванням бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці на час розгляду справи в суді не можна вважати суспільно небезпечною.

Передумова звільнення від покарання у зв'язку із втратою особою суспільної небезпечності є засудження її обвинувальним вироком суду за вчинення злочину. При цьому такий злочин може бути як умисним, так і необережним, як закінченим, так і незакінченим, вчиненим як одноособово, так і у співучасті. Закон не пов'язує наявність передумови звільнення і з тим, чи цей злочин вчинено вперше або не вперше. Тому звільнення від покарання особи, яка вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості не вперше, в принципі можливе. Проте слід мати на увазі, що неодноразове вчинення особою злочинів може свідчити про відсутність необхідної підстави для такого звільнення.

Підставою звільнення від покарання у випадках, передбачених ч. 4 ст. 74 КК, є втрата особою суспільної небезпечності на час розгляду справи в суді. Висновок про це суд має зробити з урахуванням її бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці.

Під бездоганною поведінкою традиційно розуміють таку поведінку особи у побуті, в родині, в трудовому чи педагогічному колективі тощо, за якої вона додержується загальноприйнятих правил людського співжиття. Сумлінне ставлення до праці — це виконання особою, яка має роботу, своїх трудових обов'язків за відсутності порушень трудової дисципліни.

Умовою, без якої здійснити звільнення від покарання навіть за наявності підстави для такого звільнення неможливо, є факт вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості (ст.12 КК).

За своїм характером звільнення особи від покарання у зв'язку із втратою нею суспільної небезпечності є факультативним, тобто навіть за наявності юридичного складу звільнення, суд має право але не зобов'язаний його здійснювати. Оскільки жодні вимоги щодо подальшої поведінки звільненого від покарання не висуваються, цей вид звільнення є безумовним.

Кримінально-правові наслідки звільнення від покарання у зв'язку із втратою особою суспільної небезпечності для даної особи є виключно позитивними. Така особа не лише не відбуває покарання, а й визнається такою, що не має судимості (ч. 3 ст. 88 КК).

Зазначений вид звільнення від покарання не набув достатнього розповсюдження у вітчизняній судовій практиці. Однією з причин його недостатньої популярності є недосконалість законодавчого визначення підстави його здійснення. Втрата особою суспільної небезпечності, як підстава такого звільнення є категорією абстрактною та оцінною. При цьому постає питання, чи „залишилося” вчинене такою особою діяння суспільно небезпечним. Та й взагалі, чи можна відривати суспільну небезпечність діяння від суспільної небезпечності автора цього діяння? На ці питання в теорії кримінального права, не зважаючи на багатовікову дискусію, однозначні відповіді відсутні. Не витримує критики й законодавче визначення обставин, які свідчать про втрату особою суспільної небезпечності. Вони також є абстрактними. До того ж, вимога сумлінного ставлення до праці явно застаріла. І справа не лише в існуванні „армії безробітних”, а в невідповідності нехай і завуальованого, але все ж примусу до роботи сучасним уявленням про права людини.

З метою приведення законодавчого визначення підстави такого звільнення у відповідність до сучасних реалій, а в кінцевому підсумку – до активізації застосування зазначеної форми кримінальної відповідальності в процесі спеціальної протидії злочинності, доцільно на наш погляд, здійснити своєрідне об’єднання положень ч.4 ст. 74 КК та ст. 69-1 КК. Іншими словами, доцільно максимально конкретизувати підставу звільнення від кримінальної відповідальності.