Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний пос_ибн теор_я.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

3.5 Проблемні аспекти кримінально-правової характеристики звільнення від відбування призначеного покарання

3.5.1 Поняття та кримінально-правова природа звільнення від відбування призначеного покарання

Звільненням від відбування призначеного покарання є відмова від обмеження прав та законних інтересів суб’єкта, засудженого за вчинення злочину, визначених обвинувальним вироком суду.

Стосовно правової природи цього явища існують різні позиції, в залежності від розуміння тим чи іншим дослідником сутності самої кримінальної відповідальності. Переважає ставлення до нього, як до самостійної, третьої форми реалізації кримінальної відповідальності. У всякому випадку, це витікає з чинного законодавства про кримінальну відповідальність (Р. ХІІ Загальної частини КК).

З цього приводу слід висловити декілька зауважень. По-перше, як вже зазначалося, доцільно вести мову не про форми реалізації відповідальності, а про форми самої відповідальності. У кримінальному праві відповідальність сприймається як явище статичне, потенційне, а не реальне. По-друге, за чинним кримінальним законодавством звільнення від відбування покарання є самостійною формою кримінальної відповідальності, відмінною від звільнення від покарання. В цьому проявляється кримінально-правова природа цього феномену та його сутність у їх наявній законодавчій інтерпретації.

Зміст цієї форми кримінальної відповідальності складають: а) засудження особи, яка вчинила злочин, обвинувальним вироком суду; б) визначення у вироку виду і розміру обмежень чи позбавлення її певних прав; в) рішення про недоцільність відбування призначеного покарання.

Разом з тим, є підстави для гіпотези, що за своєю істиною кримінально-правовою природою звільнення від відбування покарання, як і звільнення від покарання є не формою кримінальної відповідальності, а формою звільнення від неї. Для усвідомлення цього необхідно, як зазначалося вище, переосмислити поняття та правову природу звільнення від кримінальної відповідальності. Висуваються аргументи стосовно того, що звільнення від відповідальності не тотожне відмові від її застосування, що це самостійні явища. Дійсно, звільнитися можливо лише від того, що вже відбулося, а, відмовитися, навпаки, можна лише від того, чого ще не було. Тому визначення „звільнення” через „відмову” дійсно методологічно не бездоганне. Отже, звільнення від відбування покарання, можливо, є проявом звільнення від кримінальної відповідальності, адже воно застосовується після її настання (після засудження за вчинений злочин). Але для остаточної відповіді на це питання необхідно провести спеціальне дослідження.

Поки що будемо характеризувати звільнення від відбування призначеного покарання виходячи із законодавчого розуміння його кримінально-правової природи, відображеного в наукових публікаціях та навчальній літературі, тобто з позиції його ототожнення з відмовою від застосування призначеного покарання.

3.5.2 Загальний юридичний склад та порядок здійснення звільнення від відбування призначеного покарання

Як відомо, до юридичного складу застосування будь-якої форми кримінальної відповідальності включають необхідні обставини, без яких її застосування є неможливим. Ці обставини не однорідні за своїм характером і виконують різні ролі при застосуванні тієї чи іншої форми кримінальної відповідальності. Ми стоїмо на позиції виокремлення трьох таких обставин: передумови, підстави та умов застосування цих форм відповідальності.

Передумовою звільнення від відбування призначеного покарання є факт призначення особі покарання за вчинений нею злочин

Підставою такого звільнення є причина а) доцільності чи б) необхідності такого звільнення.

Умови звільнення від відбування призначеного покарання – це додаткові обставини, без яких „не спрацює” підстава.

Здійснюється звільнення від відбування покарання виключно судом, але як і у випадку з попередньою формою кримінальної відповідальності - звільненням від покарання – це відбувається або виключно на підставі норм, визначених законом про кримінальну відповідальність, або на підставі законів про амністію.