Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 8.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
319.49 Кб
Скачать

230. Правовий режим побутових відходів

Правовий режим побутових відходів регулюється Законом України «Про відходи» від 5 березня 1998 року, Програмою поводження з тверди­ми побутовими відходами, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 року № 265, Правилами надання послуг зі зби­рання та вивезення твердих і рідких побутових відходів, затвердженими наказом Держбуду України від 21 березня 2000 року № 54, Правилами з технічної експлуатації полігонів твердих побутових відходів, затвердже­ними наказом Мінбуду України від 5 квітня 2007 року №121.

Побутові відходи - це всі відходи, які відповідно до закону можна викидати у громадські контейнери для сміття і скидати до громадської каналізації. Вони поділяються на тверді і рідкі побутові відходи. Правила надання послуг зі збирання та вивезення твердих і рідких побутових від­ходів визначають поняття твердих і рідких побутових відходів.

Тверді побутові відходи - відходи, які утворюються в процесі життя і діяльності людини і накопичуються у житлових будинках, закладах соц. культ побуту, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах (це харчові відходи, предмети домашнього вжитку, сміття, опале листя, відходи від прибирання і поточного ремонту квартир, макулатура, скло, метал, полімерні матеріали тощо) і не мають подальшого викорис­тання за місцем їх утворення.

Рідкі побутові відходи - господарчо-побутові (від миття, прання тощо) та каналізаційні стоки (за винятком промислових).

На побутові відходи не поширюються всі положення Закону «Про відходи», зокрема, відповідно до п. 8 Порядку розробки, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 року № 1218, власники побутових відходів, що уклали договори на розміщення відходів з підприємствами комунального господарства, звільняються від обов'яз­ку одержання лімітів на утворення та розміщення відходів. Особливості збирання побутових відходів, укладення договорів з відповідними кому­нальними підприємствами регулюються Правилами надання послуг із збирання та вивезення твердих і рідких побутових відходів.

231. Правовий режим безгосподарчих відходів

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про відходи» від 5 березня 1998 року відходи є об'єктом права власності. Будь-які особи можуть бути суб'єкта­ми права власності на відходи. Відповідно до ст. 12 зазначеного Закону, безгосподарні відходи - це відходи, які не мають власника або власник яких невідомий.

Згідно зі ст. 9 Закону власником безгосподарчих відходів, розміщених на території відповідних територіальних громад є такі територіальні гро­мади. Держава є власником безгосподарчих відходів, які не розміщені на території жодноїтериторіальної громади. Порядок виявлення та обліку без­господарчих відходів затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 року № 1217. Облік безгосподарчих відходів здійснюється місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самовря­дування, які несуть відповідальність за комплексне використання таких відходів, додержання умов поводження з ними та запобігання негативному впливу їх на навколишнє природне середовище і здоров'я людей.

Підставами для започаткування визначення відходів можуть бути повідомлення громадян, результати перевірок Державної екологічної інспекції, Державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ тощо. За­яви про такі факти розглядаються постійно діючими комісіями з питань поводження з безхазяйними відходами. Комісія вивчає ситуацію і складає акт, який подає до відповідної місцевої державно адміністрації чи місцевої ради для визначення подальшої долі відходів.

Власники або користувачі земельних ділянок, на яких виявлено від­ходи, що не належать їм, зобов'язані повідомити про них відповідний місцевий орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, які зобов'язані вжити заходів щодо виявлення власника цих відходів, обліку та прийняти рішення щодо поводження з ними.