Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 8.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
319.49 Кб
Скачать

237. Правовий режим пестицидів і агрохімікатів

Правовий режим пестицидів і агрохімікатів визначається Законом України «Про пестициди і агрохімікати» від 2 березня 1995 року та іншими законодавчими актами.

Згідно зі ст. 1 зазначеного Закону пестициди - це отруйні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призна­чені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких уражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагар­никової рослинності, засмічуючих видів риб. Агрохімікати ж визначаються Законом як органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підви­щення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і по­ліпшення якості рослинницької продукції. Простіше кажучи, пестициди - всі ті хімікати, що використовуються для знищення шкідників, а агрохімікати - добрива, що використовуються для хімічної меліорації ґрунтів.

Відповідно до ст. 4 Закону «Про пестициди і агрохімікати» пестициди та агрохімікати повинні мати високу біологічну ефективність і відповідати вимогам екологічної безпеки. Закон забороняє ввозити на митну територію України, виробляти, реалізовувати, застосовувати та рекламувати пести­циди та агрохімікати до їх державної реєстрації. Державна реєстрація пестицидів та агрохімікатів проводиться Мінприроди згідно з Порядком проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереє­страції, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до вико­ристання в Україні, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1996 року № 295. Пестициди та агрохімікати реєструються терміном до 5 років. Після державної реєстрації засоби захисту рослин вносяться до переліків, які видаються Мінприроди один раз на 5 років зі щорічними змінами і доповненнями. Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, затверджений наказом Мінекоресурсів від 29 грудня 2000 року. Засоби захисту рослин, що не включені до зазначеного переліку, застосуванню не підлягають.

Усі засоби захисту рослин підлягають спеціальному пакуванню і марку­ванню, а також екологічній сертифікації у вітчизняній системі УкрСЕПРО від­повідно до Закону України «Про підтвердження відповідності» від 17травня 2001 року. Зразок етикетки на пестициди та агрохімікати затверджений наказом Мінприроди України від 20 квітня 2007 року № 201. Усі препарати повинні супроводжуватися інструкцією щодо їх застосування.

Обов'язковій державній реєстрації підлягають також технічні засоби застосування пестицидів і агрохімікатів. Бездержавної реєстрації вони не допускаються до виробництва. Вони також підлягають обов'язковій екологічній сертифікації. Порядок проведення державних випробувань та державної реєстрації технічних засобів застосування пестицидів та агрохімікатів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 1996 року № 479.

Згідно з п. 11 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів гос­подарської діяльності» від 1 червня 2000 року обов'язковому ліцензуванню підлягає господарська діяльність з виробництва пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин) - органом ліцензування є Мінпромполітики; гуртова, роздрібна торгівля пестицидами й агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин) - органом ліцензування є Мінагрополітики, а згідно з п. 25 зазначеної статті - також і проведення дезінфекційних, де­зінсекційних (знищення комах) і дератизаційних (знищення гризунів) робіт (ліцензія видається МОЗ України). Пункт 45 зазначеної статті передбачає ліцензування авіаційно-хімічних робіт (ліцензія видається Державною авіа­ційною адміністрацією Мінтрансзв'язку України).

Особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними препаратами. По­рядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної із застосуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 1995 року № 746.

Екологічний ризик діяльності, пов'язаної з ввезенням на територію України пестицидів і агрохімікатів, їх транспортуванням та використанням, підлягає обов'язковому страхуванню у порядку, визначеному Законом України «Про страхування» у редакції від 4 жовтня 2001 року.

Непридатні або заборонені до використання пестициди і агрохімікати, тара від них підлягають вилученню, утилізації, знищенню та знешкоджен­ню у порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 1996 року № 354.

Сільськогосподарські підприємства, установи та організації зо­бов'язані вести облік наявності та використання пестицидів і агрохімікатів і надавати інформацію органам Держкомстату у порядку періодичної державної статистичної звітності згідно з вимогами Порядку державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів, затвердже­ного постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 1995 року № 881. Слід мати на увазі, що ця вимога стосується лише юридичних осіб і не поширюється на фізичних осіб.

Сировина для виготовлення продукції дитячого і дієтичного харчуван­ня, згідно зі ст. 8 Закону України «Про дитяче харчування» від 14 вересня 2006 року, має вироблятися переважно у спеціальних сировинних зо­нах. Правовий режим цих зон визначений Положенням про спеціальні сировинні зони для виробництва сільськогосподарської продукції, за­твердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 1996 року №679. У спеціальних сировинних зонах забороняється застосування пестицидів. Застосування агрохімікатів проводиться за спеціальними технологіями, що забезпечують отримання продукції, яка відповідає са­нітарно-гігієнічним вимогам щодо дитячого та дієтичного харчування.