Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 8.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
319.49 Кб
Скачать

225. Фізичний захист ядерних установок

Фізичний захист ядерних установок і запобігання їх використання у військових цілях регулюються Законом України «Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання» від 19 жовтня 2000 року. Органом управління фізичним захистом згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року № 861 є Держатомрегулювання.

Відповідно до ст. 60 Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» від 8 лютого 1995 року фізичний захист полягає у створенні умов, які унеможливлювали б акти ядерного тероризму, неза­конне вилучення ядерного матеріалу з ядерних установок. Для цього для кожної ядерної установки визначається категорія і рівень фізичного за­хисту, залежно від чого на неї поширюється відповідний режим фізичного захисту згідно з Порядком визначення рівня фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання відповідно до їх категорії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2003 року № 625.

Правила фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріа­лів затверджені наказом Держатомрегулювання від 4 серпня 2006 року № 116. Фізичний захист передбачає наявність персональної відпові­дальності за функціонування систем фізичного захисту. Окрім технічних заходів передбачається охорона ядерних установок працівниками МВС. Правила забезпечення збереження ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання затверджені наказом Мінекоресурсів України від 14 грудня 2000 року № 241. Для запобігання можливим нападам на ядерні установки органи МВС визначають харак­теристики можливого нападу і надсилають свої вимоги експлуатуючим організаціям для забезпечення відповідного рівня фізичного захисту від­повідно до Положення про визначення характеристик можливого нападу на ядерні установки і ядерні матеріали та використання цих відомостей у фізичному захисті, затвердженого наказом Держатомрегулювання від ЗО вересня 1999 року № 38. Перевірка систем фізичного захисту здій­снюється Держатомрегулювання відповідно до Порядку проведення державної перевірки систем фізичного захисту ядерних установок, ядер­них матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випро­мінювання та планів взаємодії у разі вчинення актів ядерного тероризму затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року № 327.

Згідно зі ст. 64 Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» допуск на територію ядерної установки надається її керівником після проведення спеціальної перевірки відомостей, наданих особою, яка бажає такий допуск отримати. Законом визначено критерії допуску: від­сутність судимості, участі у нелегальних формуваннях тощо. Порядок про­ведення спеціальної перевірки для надання допуску фізичним особам до роботи на ядерних установках та з ядерними матеріалами затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1997 року № 1471. Інформація про фізичний захист є конфіденційною, тому її використання регулюється Правилами поводження з інформацією щодо фізичного за­хисту ядерних установок, ядерних матеріалів, інших джерел іонізуючого випромінювання, доступ до якої обмежується затвердженим наказом Мінекобезпеки України від 28 грудня 1998 року № 191.