Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_ukrainskoy_lit-ry_metodichka.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
688.64 Кб
Скачать

Тема 5. Українська поезія хv-хvі століть

Національна латиномовна та польськомовна поезія – ренесансне явище культури України, форми взаємодії вітчизняних і європейських культурних традицій. Розвиток світської традиції в поезії та її вплив на секуляризацію духовної. Ідея національної самосвідомості поетів як один із шляхів зростання загальнонародної самосвідомості. Використання в ній історичних і міфологічних образів і мотивів, у тому числі й біблійних. Ритмічна структура творів.

Поетична спадщина Павла Русина з Кросна – нове явище в розвиткові світської поезії. Збірка “Пісні Павла Русина з Кросна” (1509). Мотиви автобіографізму, потреби опанування світових культурних надбань, краси поезії, звеличування діяльних людей, краси рідної землі тощо.

Розробка жанру буколічної поезії Григорієм Чуєм Русином із Самбора. Зображення в “Еклозі” дійсних осіб та їх справ – новаторство поета. Зв’язок жанру з традиціями античних і новоєвропейських поетів. Образ Кастора і Пролукса.

Розвій жанру геральдичної поезії в творчості Івана Туробінського-Рутенця.

“Роксоланія” (1584) Севастяна Кленовича – нове явище новолатинської поезії в Україні. Особливості композиції поеми. “Роксоланія” – поетична історія нашої землі як минулого, так і авторського сьогодення. Намагання привернути увагу неукраїнців до феномену України та українців. Образи богині історії Кліо та України-Роксоланії, працьовитого й талановитого народу. Ускладнення композиції твору народними легендами та переказами. Описи побуту та господарської діяльності українців, природи краю. Урбаністичні мотиви поеми.

Мотиви поезій Адама Чагровського.

Початок книжного віршування рідною мовою. Характерні риси поезії, розробка в ній засад “сарматської ідеології”.

Біблійні мотиви та розробка жанру геральдичної поезії в творчості Герасима Смотрицького, Лаврентія Зизанія, Андрія Римші, Леонтія Мамонича. Духовна поезія Дем’яна Наливайка, Аврама Білобородського, Опанаса Селецького, анонімних поетів. “Хронологія” Андрія Римші. Образ часу в цьому творі та віршах Наливайка.

“Просфонима” (1591) – важливий етап у розвиткові національної поезії на засадах педагогічної практики та шкільної поетики. Розвиток в ній ідей необхідності освіти для поступу Батьківщини. Особливості композиції панегірика-декламації. Поєднання в творі прозового та поетичного тексту.

Семінарське заняття: Латиномовна та польськомовна поезія доби Ренесансу.

Самостійна робота: План-конспект художніх творів.

Змістовий модуль 2. Письменство Бароко (кінець хvі – кінець хvііі століть)

Тема 6. Література Бароко

Особливості барокового гуманізму, посилення уваги до метафізичних проблем, часткове звернення до середньовічних ідей, провіденціалізму, квієтизму як засад барокового світогляду.

Особливості стилю бароко: алегоричне мислення як зв’язок між різними явищами дійсності, прихованими структурами світобудови; раціоналістичні елементи у зв’язках із асиметричністю, відкритістю структур творів, захопленість авторами творів зображенням різних парадоксів, контрастів, антитез у постійному русі.

Інтенсивна праця митців над удосконаленням художніх творів белетристики, поезії та драматургії. Виникнення художньої прози. Розвиток книжної поезії та її жанрів: панегіриків, метафізичної та медативно-елегійної лірики, бурлеску і травестії. Драматичні жанри: містерії, міраклі, мораліте, історичні драми. Тісний зв’язок між ними та інтермедіями. Взаємодія між народною та книжною словесною культурою. Відображення цих взаємин у гумористично-сатиричній поезії, вертепі.

Підкреслення національних засад у письменстві: патріотичне та ідейне її спрямування, культивування козацької тематики, етногенетичного міфу про походження нашого народу – “сарматизм” і (“козаризм”) як його різновиди. Тісний зв’язок барокового письменства національною історією, фольклором і його поетикою, живою народною мовою, поетикою античності та християнської літератури.

Хронологічні межі письменства бароко та його генеза. Зв’язок з традиціями мистецтва античності, Середньовіччя, Відродження, Просвітництва. Місце й роль національного бароко в загальноєвропейському культурному розвої, взаємовпливах і запозиченнях. Шляхи розвитку барокового письменства в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]