Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika i cinoytvorennya - T - denna - zaochn....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТУРИЗМУ

ЕКОНОМІКИ І ПРАВА

ФАКУЛЬТЕТ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ

ВІДНОСИН І МЕНЕДЖМЕНТУ

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ТА ФІНАНСІВ

ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ

ЕКОНОМІКА І ЦІНОУТВОРЕННЯ В ТУРИЗМІ

РОБОЧА ПРОГРАМА

для студентів денної форми навчання

освітньо-професійної програми бакалавр Державного стандарту

спеціальності 6.020107 «Туризм»

(кредитно-модульна система організації навчального процесу)

2009

Робоча програма залікового кредиту “Економіка і ціноутворення” кредитно-модульної системи організації навчального процесу. для студентів денної форми навчання освітньо-професійної програми бакалавр Державного стандарту спеціальності 6.020107 “Туризм” (кредитно-модульної системи організації навчального процесу) К.: КУТЕП. 2009.– 81 с.

Укладач: Агафонова Л.Г., канд. екон. наук, професор кафедри економіки і підприємництва

Рецензент: Ковешніков В.С., к.е.н., доцент, декан факультету менеджменту Державної академії житлово-комунального господарства.

Робочу програму залікового кредиту “Економіка і ціноутворення в туризмі” для студентів денної форми спеціальності 6.020107 “Туризм” обговорено і схвалено на засіданні кафедри “економіки і підприємництва КУТЕП “6” жовтня 2009р., протокол № 2 .

Розглянуто і схвалено науково-методичною радою факультету туризму і готельно-ресторанного бізнесу КУТЕП.

ЗМІСТ

Стор

Передмова

  1. Предмет, мета та завдання дисципліни “Економіка і ціноутворення в туризмі”

5

  1. Структура залікового кредиту

7

  1. Система оцінювання знань студентів

10

  1. Зміст лекцій, питання для самостійного вивчення та плани семінарських занять

11

4.1. Модуль 1

12

4.2. Модуль 2

18

4.3. Модуль 3

27

4.4. Модуль 4

34

5. Завдання до самостійної роботи студентів

46

5.1.Тематика індивідуальних контрольних робіт

47

5.2. Тематика рефератів з науково-дослідної роботи студентів

50

6. Орієнтовний перелік питань до екзамену

55

7. Практичні завдання для підготовки до екзамену

59

8. Рекомендована література

8.1.Нормативна література

73

8.2. Спеціальна література

74

Додаток 1. Зразок екзаменаційного білета

80

Передмова

Робочу програму із залікового кредиту “Економіка і ціноутворення в туризмі” складено відповідно до місця дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра спеціальності 6.020107 “Туризм”. Вона охоплює всі змістові модулі, визначені для мінімальної кількості годин, передбачених стандартом.

Змістово-модульна структура дисципліни

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Курс: 4

Семестр: 7

Кількість кредитів:

- ЕСТS – 3

Модулів: 1

Залікових кредитів: 4

Загальна кількість годин:

108 годин

Шифр та назва напряму:

0201 „Культура”

Шифр та назва спеціальності:

6.020101 „Туризм”

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Нормативна

Рік підготовки: 4

Семестр: 7

Лекції: - 16 години

Практичні: - 14 годин

Самостійна робота: - 67 годин

Індивідуальні заняття: - 11 годин

Вид підсумкового контролю: екзамен

1. Предмет, ме­та та за­вдан­ня дисципліни “економіка і ціноутворення в туризмі”

Пред­ме­том залікового кредиту “Економіка і ціноутворення в туризмі” є ви­значен­ня ролі туризму у створенні валового внутрішнього продукту країни, розвитку міжнародних економічних відносин, його місця в системі ринків, взає­мо­зв’я­з­ку осно­вних еко­но­мі­ч­них по­ка­з­ни­ків ді­я­ль­но­с­ті господарю­ю­чих су­б’єк­тів та ме­то­дів го­с­по­да­рю­ван­ня, механізму формування цін на окремі продукти та послуги, цінової політики туристичних підприємств, пла­ну­ван­ня та ре­гу­лю­ван­ня ді­я­ль­но­с­ті під­при­ємств вка­за­ної сфе­ри, роз­ро­б­ки еко­но­мі­ч­ної стра­те­гії ді­я­ль­но­с­ті в умо­вах зро­с­та­ю­чої кон­ку­ре­н­ці­ї..

Головною метою даного залікового кредиту є формування у студентів теоретичних знань сутності туризму як міжгалузевої економічної системи, показників вагомості туризму в народногосподарському комплексі країни та її окремих регіонів, механізму господарювання туристичних підприємств, практичних навичок аналізу і планування ви­ро­б­ни­чої і ко­ме­р­цій­ної ді­я­ль­но­с­ті туристич­них фірм, фо­р­му­ван­ня ма­р­жі та ін­ших до­хо­дів, оптимізації пото­ч­них ви­трат під­при­єм­с­т­ва, при­бу­т­ку, рі­в­ня ре­н­та­бе­ль­но­с­ті, визначен­ня со­бі­ва­р­то­с­ті ту­ри­с­ти­ч­них по­слуг, цін на ос­но­в­ні і додаткові по­слу­ги, ці­но­вої по­лі­ти­ки під­при­єм­с­т­ва, цінових стратегій та методів ціноутворення. Сту­де­н­ти ви­вча­ють питання, що сто­су­ють­ся ре­сур­с­но­го за­без­пе­чен­ня ді­я­ль­но­с­ті, в т.ч. дже­ре­ла фо­р­му­ван­ня май­на, кри­те­рії оп­ти­мі­за­ції йо­го стру­к­ту­ри з точки зо­ру фі­нан­со­вої ста­бі­ль­но­с­ті, пла­то­спро­мо­ж­но­с­ті, ді­ло­вої актив­но­с­ті, осо­б­ли­во­с­ті сти­му­лю­ван­ня пра­ці на під­при­єм­с­т­вах вказаної сфе­ри, фо­р­ми та си­с­те­ми опла­ти пра­ці, напрями удосконалення управ­лін­ня тру­до­ви­ми, ма­те­рі­а­ль­ни­ми та фі­нан­со­ви­ми ре­сур­са­ми, ме­то­ди за­по­бі­ган­ня ба­н­к­рутств. Окре­ми­ми роз­ді­ла­ми вивча­ють­ся на­пря­м­и ін­ве­с­ти­цій­ної дія­ль­но­с­ті ту­ри­с­ти­ч­них фірм, особли­во­с­ті роз­ро­б­ки бі­з­нес-­пла­нів ін­ве­с­ти­цій­них про­е­к­тів, ме­то­ди визна­чен­ня їх ефе­к­ти­в­но­с­ті та рі­в­нів ри­зи­ку.

Основними завданнями, що мають бути вирішені в процесі вивчення залікового кредиту є отримання спеціальних економічних знань , а саме:

  • визначен­ня ро­лі і показників вагомості туризму в на­род­но­госпо­дар­сь­ко­му компле­к­сі Укра­ї­ни, її окремих регіонів та мі­с­ця в си­с­те­мі ри­н­ків;

  • вивчення стру­к­ту­ри ­го­с­по­дар­сь­ко­го ме­ха­ні­з­му туристичного підприємства;

  • характеристика еко­но­мі­ч­них фу­н­к­цій туристичного під­при­єм­с­т­ва, як су­б’єк­та ринкових від­но­син та особливостей господарювання;

  • здобуття практичних навиків вирішення конкретних завдань і ситуацій , а саме:

  • фо­р­му­ван­ня про­грами ви­ро­б­ни­ц­т­ва і ре­а­лі­за­ції ту­ри­с­ти­ч­них продук­тів та окре­мих ви­дів по­слуг;

  • управ­лін­ня ко­ме­р­цій­ною ді­я­ль­ні­с­тю ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств;

  • формування вартості туристичних продуктів і послуг та цін, які застосовуються у ринковій практиці;

  • застосування цінових стратегій і методів ціноутворення, тактичного регулювання ринкових цін на туристичні продукти і послуги;

  • управ­лін­ня ре­сур­сами ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств;

  • управ­лін­ня ре­зуль­та­ти­в­ни­ми по­ка­з­ни­ка­ми фі­нан­со­во-господарської ді­я­ль­ності туристичних фірм;

  • об­ґру­н­ту­ван­ня ефе­к­ти­в­но­с­ті ін­ве­с­ти­цій­ної ді­я­ль­но­с­ті туристичних фірм та ви­зна­чен­ня рі­в­ня ін­ве­с­ти­цій­но­го ри­зи­ку;

  • роз­ро­б­ки та об­ґру­н­ту­ван­ня стра­те­гії роз­ви­т­ку бі­з­не­су та бізнес-планування в сфері ту­ризму.

Міждисциплінарні зв’язки. Заліковий кредит “Економіка і ціноутворення в туризмі” за структурно-логічною схемою підготовки бакалаврів в галузі знань 0201 «Культура» спеціальність 6.020107 “Туризм” продовжує формування комплексу знань студентів, необхідних для даного освітньо-кваліфікаційного рівня. Ви­вчен­ня залікового кредиту “Економіка і ціноутворення в туризмі” спи­ра­єть­ся на знан­ня сту­де­н­та­ми ос­нов ма­к­ро- та мі­к­ро­еко­но­мі­ки, ку­р­сів з економіки підприємства, теорії економічного аналізу, тех­но­ло­гії та ор­га­ні­за­ції ді­я­ль­но­с­ті ту­ри­с­ти­ч­них підприємств. Логіка викладення залікового кредиту “Економіка і ціноутворення” та її структура дозволить студентам засвоїти необхідний обсяг знань, що дає можливість досягти високого рівня професійної компетентності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]