Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika i cinoytvorennya - T - denna - zaochn....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Тема 2.2. Доходи туристичного підприємства та їх структура, джерела формування. Аналіз і плану­ван­ня ма­р­жинального доходу та ін­ших до­хо­дів на ту­ристичних підприємствах

Економічна сутність, склад та структура доходів туристичного підприємства. Характеристика звичайних і надзвичайних доходів, особливості інформаційного забезпечення аналізу доходів на туристичних підприємствах. Алгоритм розрахунку чистого доходу туристичного підприємства за даними звіту про фінансові результати.

Поняття маржинального доходу та маржі туристичного підприємства, види комісійних винагород та фактори, що впливають на їх величину. Механізм формування обсягу і рівня маржинального доходу від реалізації основних і додаткових послуг. Особливості формування доходів від іншої операційної діяльності, доходів від фінансової, інвестиційної діяльності та інших доходів туристичних підприємств.

Методичні підходи до аналізу виконання плану, динаміки та структури доходів туристичної фірми. Оцінка факторів, що впливають на обсяг, структуру і динаміку доходів туристичних підприємств та розробка пропозицій до плану.

Методичні особливості планування маржинального доходу туристичної фірми, доходів від іншої операційної діяльності, доходів від фінансової, інвестиційної та інших видів діяльності туристичних підприємств.

Лекція 3

Те­ма 2.3. Поточні витрати туристичної фірми, їх класифікація та структура. Методичні підходи до аналізу і планування по­то­ч­них витрат на ту­ри­с­ти­ч­них підприємствах

Склад та структура по­то­ч­них ви­трат ту­ри­с­ти­ч­но­го під­при­єм­с­т­ва, особливості їх інформаційного забезпечення. Класифікація поточних витрат за економічним змістом, видами діяльності, ступенем еластичності до обсягів діяльності та за іншими ознаками. Умовно-змінні та умовно-постійні витрати туристичного підприємства. Показники та критерії оптимізації поточних витрат туристичної фірми, методи їх визначення.

Зміст та завдання аналізу виконання плану, динаміки і структури поточних витрат туристичної фірми, методи оцінки факторів, що вплинули на динаміку загальних і середніх витрат та розробки пропозицій до плану. Методичні підходи до планування поточних витрат та собівартості окремих видів продуктів і послуг туристичного підприємства. Методи планування і прогнозування окремих статей поточних витрат, загальних і середніх витрат.

Порядок складання планових кошторисів окремих статей і загального обсягу поточних витрат туристичної фірми. Типова методика складання планових каль­ку­ляцій со­бі­ва­р­то­с­ті туристичних продуктів і окремих видів по­слуг ту­ри­с­ти­ч­но­го підприєм­с­т­ва. Шляхи оптимізації витрат та собівартості продуктів і послуг туристичного підприємства. Сутність системи “директ-костінг”, “стандарт-костінг” та її вплив на ефективність управління поточними витратами і собівартістю послуг.

Лекція 4

Те­ма 2.4. Види прибутків та показники рентабельності ­го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті ту­ри­с­ти­ч­них підприємств, методичні підходи до їх аналізу і планування

Види прибутків туристичного підприємства, джерела та механізм їх формування, особливості інформаційного забезпечення. Алгоритми визначення валового прибутку від реалізації послуг, прибутку від іншої операційної діяльності, прибутку від фінансової, інвестиційної та інших видів діяльності, загального фінансового результату, прибутку до оподаткування і чистого прибутку туристичного підприємства. Показники рентабельності ­го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті тури­с­ти­ч­ного підприємства, їх взаємозв’язок та взаємозалежність. Показники рентабельності використання окремих видів ресурсів, методи їх визначення. Аналіз факторів, які впливають на динаміку прибутків і показники рентабельності ­го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті туристи­ч­них підприємств, методи визначення їх кількісного впливу та розробки пропозицій до плану.

Механізм управління прибутками і рентабельністю, як цільова функція туристичного підприємства. Поняття оптимального прибутку. Методи визначення планового розміру мінімального, нормального, максимального і цільового прибутку туристичного підприємства. Можливості оптимізації показників прибутковості і рентабельності виробництва і реалізації послуг та інших видів господарської діяльності туристичного підприємства.

Напрями розподілу і використання чистого прибутку.

Перелік питань, що виносяться на самостійне опрацювання:

Тема 2.1. Дослідження кон’юнктури регіонального туристичного ринку, факторів формування туристського попиту, його сезонних коливань, цінової і нецінової еластичності в окремих сегментах туристичних потоків, стану розвитку конкуренції та конкурентних позицій підприємства на регіональному ринку туристичних послуг.

Література: 1,15,18,21,23,24,26,29,37

Тема 2.2. Методичні підходи до обґрунтування розмірів комісійних винагород, суми та рівня маржі туристичної фірми. Оцінка можливостей збільшення валютних доходів туристичної фірми.

Література: 27,28,30, 37,42,62

Тема 2.3. Структура прямих витрат, які відносяться на собівартість туристичних продуктів і послуг, адміністративних витрат, витрат на збут та інших загальних витрат. Поняття “чистої" (обмеженої) і повної собівартості туристичного продукту і окремих видів послуг, методика їх визначення.

Література: 46,53,62,65,66

Тема 2.4. Зміст, завдання та методика комплексного аналізу прибутків і рентабельності окремих видів господарської діяльності, окремих продуктів і послуг туристичних підприємств. Методи планування і прогнозування прибутковості і рентабельності туристичної та інших видів діяльності.

Література: 1,46,53,58,65,66

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]