Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika i cinoytvorennya - T - denna - zaochn....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Тема 3.2. Структура вартості туристичного обслуговування і цін туристичних продуктів та послуг

Поняття та структура вартості туристичного обслуговування. Сутність та склад базової ціни комплексного туристичного продукту, ціни групового туру в розрахунку на одного туриста..

Характеристика структурних елементів ціни “нетто” і “брутто” групового та індивідуального туру, ціни попиту і пропозиції, рекламних, контрактних, договірних та інших видів цін на туристичні продукти.

Структурні елементи цін на окремі види послуг, які використовуються в ринковій практиці туристичних підприємств, їх характеристика.

Особливості розрахунку податку на додану вартість в складі ціни на окремі види туристичних послуг та ціни комплексного туристичного продукту. Порядок формування вихідних (базових), рекламних, договірно-контрактних та інших видів цін на туристичні продукти і послуги.

Те­ма 3.3. Цінова політика туристичного підприємства. Застосування цінових стратегій і тактичних методів регулювання цін

Сутність та зміст цінової політики, її зв’язок із загальною економічною стратегією туристичного підприємства. Етапи розробки цінової політики. Варіанти цінової політики та їх характеристика. Особливості цінової політики вітчизняних туристичних фірм при реалізації туристичних продуктів на внутрішньому і міжнародному туристичному ринку, при реалізації індивідуальних і групових турів, залежність цінової політики від стадії життєвого циклу туристичних продуктів і послуг, стану розвитку конкуренції на ринку, сезоггості попиту, його цінової і нецінової еластичності та інших факторів.

Сутність ринкового підходу до формування цін на туристичні продукти і послуги.

Види та зміст цінових стратегій, особливості їх застосування.

Витратні методи ціноутворення, особливості їх застосування у ринковій практиці туристичних фірм. Характеристика методів ціноутворення, заснованих на вивченні попиту клієнтів. Особливості застосування методів ціноутворення, заснованих на вивченні цін основних конкурентів.

Механізм внутрішнього регулювання цін за рахунок зміни собівартості, прибутковості та рентабельності окремих видів туристичних продуктів і послуг. Методи тактичного регулювання цін на внутрішньому і міжнародному туристичному ринку.

Механізм розробки та особливості практичного застосування системи сезонних та спеціальних (комерційних) тарифів, цінових знижок та надбавок до рекламних цін на туристичні продукти і послуги. Досвід розробки “Положеня про застосування комерційних знижок” в системі управління доходами туристичних підприємств.

Перелік питань, що виносяться на самостійне опрацювання:

Тема 3.1. Альтернативні теорії ціни товару. Ринкова вартість товару та механізм її формування під дією об’єктивних законів ринку. Роль і функції ціни в умовах ринкових відносин.

Література: 1,2,9,15,17,22,37

Тема 3.2. Механізм формування цін на продукти і послуги національного туристичного ринку. Особливості ціноутворення на продукти і послуги туристичних підприємств в інших країнах світу.

Література: 9,15,17,22,29,33,62

Тема 3.3. Аналіз механізму розробки цінової політики та факторів, що впливають на вибір стратегії і тактики ціноутворення на національному ринку туристичних послуг. Міжнародний досвід застосування цінових стратегій та методів тактичного регулювання цін на туристичні продукти і послуги.

Література: 9,15, 33,37,40,42,60,62

Перелік основних понять, термінів, методів розрахунків, формул, що мають бути засвоєні після вивчення модуля 3:

Товар, комплексний туристичний продукт (послуга) як товар, ринкова вартість туристичного продукту (послуги), ринкова ціна, об’єктивна основа ринкової ціни туристичного продукту (послуги), мінімальна ціна, максимальна ціна, вихідна (базова) ціна, ціна попиту, ціна пропозиції, рекламна ціна, сезонна ціна, оптова ціна підприємства, відпускна ціна, фактурна ціна, роздрібна ціна, договірно-контрактна ціна, довідкова ціна, ціна «нетто», ціна «брутто», «обмежена собівартість туристичного продукту» (послуги), податок на додану вартість, ввізне мито, акцизний збір, маржа, комісійна винагорода, прибутковість та рентабельність реалізації туристичного продукту (послуги), фактори ринкового ціноутворення, фактори стратегічного характеру, фактори тактичного характеру, фактори диференціації цін на туристичні послуги, цінова еластичність туристського попиту, мало еластичний, еластичний, досконало еластичний, досконало нееластичний, унітарний попит, нецінова еластичність попиту; механізм ціноутворення, етапи ринкового ціноутворення, структурні елементи вартості туристичного обслуговування, туристичних продуктів і цін на окремі види послуг,особливості регулювання цін на туристичні продукти і послуги, цінова політика туристичного підприємства; варіанти цінової політики, цінова стратегія; види цінових стратегій, ринковий підхід до формування цін; витратні методи ціноутворення; ціноутворення на основі вивчення попиту клієнтів; ціноутворення на основі вивчення цін конкурентів; механізм внутрішнього регулювання цін; методи тактичного регулювання цін; система сезонних та спеціальних (комерційних) тарифів, цінових знижок та надбавок до рекламних цін на туристичні продукти і послуги в системі управління доходами туристичних підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]