Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika i cinoytvorennya - T - denna - zaochn....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Те­ма 1.2. Економічні ос­но­ви функціонуван­ня ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств в си­с­те­мі ринкового господарства України

По­нят­тя ту­ри­с­ти­ч­но­го під­при­єм­с­т­ва як статутного господарюючого суб’єк­та і об’єкта ринкових відносин, його функції в си­с­те­мі ри­н­ко­во­го го­с­по­дар­с­т­ва Укра­ї­ни.

Класифікація туристичних підприємств залежно від мети діяльності, за функціональною ознакою, формами власності, обсягом діяльності та іншими ознаками. Організаційно-правові форми туристичних підприємств, економічні умови їх утворення та за­ко­но­да­в­чі основи функціонування. Економічні особливості функціонування туроператорських та турагентських фірм, екскурсійних бюро, туристичних комплексів та інших типів підприємств. Напрями диверсифікації діяльності туристичних підприємств.

Ме­ха­нізм дер­жа­в­но­го ре­гу­лю­ван­ня ді­я­ль­но­с­ті ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств Укра­ї­ни.

Суттєвість та структура внутрішнього механізму регулювання діяльності туристичного підприємства, його головні інструменти.

Економічна стратегія як програма діяльності туристичного підприємства, види, порядок та етапи розробки стратегії. Сутність та зміст загальної економічної стратегії та функціональних стратегій діяльності туристичного підприємства. Мета функціонування підприємства на ринку, класифікація цілей і завдань господарювання та їх залежність від стадій життєвого циклу послуг. Економічна сутність та зміст конкуренто­спроможності туристичного підприємства та його послуг, їх взаємозв’язок і взаємна обумовленість. Показники та критерії оцінки конкурентоспроможності туристичного підприємства та його послуг на регіональному ринку.

Планування і прогнозування як інструменти впровадження економічної стратегії діяльності туристичного підприємства. Система планів та показників економічного і соціального розвитку підприємства. Етапність планування показників господарської діяльності. Економічний аналіз як перший етап планування, його інформаційна база та об’єктивна основа. Сутність, зміст та завдання комплексного аналізу діяльності туристичного підприємства, структурно-логічна схема його проведення.

Методи планування і прогнозування: прямих економічних розрахунків, нормативний, дослідно-статистичний, балансовий, економіко-математичного моделювання та ін. Програмно-цільовий підхід у плануванні. Комплексне застосування методів планування і прогнозування туристичної діяльності для забезпечення варіантності та оптимальності рішень, що приймаються.

Перелік питань, що виносяться на самостійне опрацювання

Тема 1.1. Характеристика внутрішнього, національного та міжнародного туристичного ринку, головних елементів, об’єктів та суб’єктів ринку. Відмінні особливості та специфічні характеристики комплексних туристичних продуктів і окремих видів послуг суб’єктів туристичної діяльності України. Взаємозв’язок і взаємозалежність основних елементів туристичного ринку. Критерії сегментації ринку туристичних послуг. Еволюція та етапи розвитку національного ринку туристичних продуктів і послуг в Україні.

Міжнародна класифікація туризму та видів туристичної діяльності. Напрями диверсифікації та інтеграції діяльності суб’єктів туристичного ринку, сутність і форми горизонтальної, вертикальної та конгломератної інтеграції. Роль транснаціональних корпорацій в розвитку міжнародного туризму. Характеристика міжнародних об’єднань в сфері туризму, їх функцій та ролі у відродженні світового туристичного простору.

Література: 1, 20, 21, 22, 38, 41, 48, 53, 55, 63-71

Тема 1.2. Економічна сутність туристичного бізнесу. Мета та завдання діяльності туристичного підприємства, напрями його діяльності та права в галузі планування, управління ресурсами, розпорядження доходами і прибутками.

Пряме державне регулювання діяльності підприємства (державна реєстрація, ліцензування, стандартизація і сертифікація послуг, антимонопольне регулювання та ін.). Економічні методи регулювання діяльності підприємства (державне замовлення на реалізацію послуг, система оподаткування, регулювання мінімальної заробітної плати і системи трудових відносин, стимулювання інвестицій, регулювання валютних відносин та ін.).

Аналіз стану підприємництва та особливостей розвитку малих підприємств в сфері туристичного бізнесу в Україні.

Умови створення та функціонування спільних підприємств, підприємств з іноземними інвестиціями та іноземних підприємств. Аналіз факторів, які впливають на вибір базової стратегії конкуренції. Порядок обгрунтування загальної економічної стратегії та функціональних стратегій діяльності туристичного підприємства. Види планів туристичного підприємства, порядок їх складання та методи планування. Особливості складання стратегічних, тактичних та оперативних планів економічного і соціального розвитку туристичного підприємства.

Література: 1,7,8,14,20,21,32,35,38,48,50,52,53,55,63-71

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]