Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika i cinoytvorennya - T - denna - zaochn....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Перелік основних понять, термінів, методів розрахунків, формул, що мають бути засвоєні після вивчення модуля 1

Сфера туризму, туристична дестинація, туристична діяльність, учасники відносин, що виникають в процесі туристичної діяльності, суб’єкти туристичної галузі та туристичної інфраструктури, ринок туристичних послуг, ємність ринку туристичних послуг, регулювання ринку туристичних послуг, ознаки класифікації ринків туристичних послуг, ринкова кон’юнктура, фактори попиту, фактори пропозиції туристичних послуг, результат туристичної діяльності, валові надходження від туризму, комерційні доходи суб’єктів туристичної діяльності, зайнятість в сфері туризму, рівень зайнятості в галузі туризму і туристичної інфраструктури, частка туризму у формуванні валового внутрішнього продукту та валового національного доходу, мультиплікатор доходів від туризму, туристичний баланс країни (регіону), чистий експорт (імпорт) туристичних послуг країни (регіону), стратегія сталого розвитку туризму в Україні, туристичне підприємство, як суб’єкт і об’єкт ринкових відносин, організаційно-правові форми господарювання, конкуренція, критерії віднесення туристичних підприємств до різних організаційно-правових форм, загальна економічна стратегія туристичного підприємства, функціональні стратегії, конкурентоспроможність туристичного підприємства, конкурентоспроможність туристичної послуги, базова стратегія конкуренції, аналіз, як перший етап планування, структурно-логічна схема аналізу, система планів туристичного підприємства, стратегічне, тактичне, оперативне планування, методи планування.

Семінарські заняття

Заняття 1.

Тема 1.1. Туризм як міжгалузева економічна система. Роль туризму, його місце в системі ринків, показники вагомості в народногосподарському комплексі України та її окремих регіонів.

Мета: уяснити поняття і категорії, що характеризують туризм як міжгалузеву економічну систему, його роль, функції і місце в системі ринків, навчитись визначати показники ємності ринку туристичних послуг, показники розвитку туризму та його вагомості в народногосподарському комплексі України і її окремих регіонів, проаналізувати умови сталого розвитку туризму в Україні, з’ясувати тенденції та пе­р­с­пе­к­ти­ви його роз­ви­т­ку.

Те­ма 1.2. Економічні ос­но­ви функціонуван­ня ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств в си­с­те­мі ринкового господарства України

Мета: уяснити по­нят­тя ту­ри­с­ти­ч­но­го під­при­єм­с­т­ва як статутного господарюючого суб’єк­та, критерії класифікації, функції в си­с­те­мі еко­но­мі­ч­них від­но­син ри­н­ко­во­го го­с­по­дар­с­т­ва Укра­ї­ни, організаційно-правові форми вітчизняних туристичних фірм, економічні умови їх утворення та за­ко­но­да­в­чі основи функціонування.

Питання для обговорення:

  1. Ту­ризм як між­га­лу­зе­ва економічна си­с­те­ма. Визначальні поняття туристичної діяльності.

  2. Роль і функції туризму, його місце в системі ринкових відносин

  3. Тенденції розвитку туризму, показники його вагомості в народногосподарському комплексі України і її окремих регіонів

  4. Характеристика ринку туристичних послуг. Показники ємності ринку та фактичного обсягу туристського споживання, методи їх визначення

  5. Фактори формування попиту і пропозиції на ринку туристичних продуктів і послуг

  6. Механізм регулювання туристичного ринку в Україні.

  7. Умови та перспективи сталого розвитку туризму в Україні

  8. Класифікація туристичних підприємств залежно від мети діяльності, за функціональною ознакою, формами власності, обсягом діяльності, організаційно-правовими формами та іншими ознаками.

  9. Економічні особливості функціонування туроператорських та турагентських фірм в умовах ринкових відносин в Україні.

Література: 1,7,8,14,15,20,21,31,32,35,38,48,50,52,53,55,63-71

Модуль 2. Методичні підходи до аналізу і планування об­ся­гів реалізації послуг, доходів, витрат, прибутків та рентабельності господарської діяльності туристичних підприємств

Лекція 1

Те­ма 2.1. По­ка­з­ни­ки об­ся­гів ту­ри­с­ти­ч­но­ї діяльності під­при­єм­с­т­ва, методичні підходи до їх ана­лі­зу і планування

Показники обсягів основної ді­я­ль­но­с­ті туристичного оператора, агентства, екскурсійного бюро, туристичного комплексу та інших підприємств туристичної галузі. Напрями диверсифікації діяльності та їх роль в економічному виживанні туристичних підприємств. Завдання комплексного аналізу виконання плану і динаміки обсягів виробництва і реалізації туристичних продуктів та послуг, його інформаційне забезпечення. Показники звіту про туристичну діяльність організації, методичні підходи до їх аналізу. Оцінка основних факторів, які впливають на динаміку бсягів туристичної діяльності та обгрунтування пропозицій до плану.

Особливості розробки стратегії розвитку комерційної діяльності туристичних підприємств та прогнозування обсягів туристичної діяльності. Методи поточного планування обсягів реалізації туристичних продуктів та окремих видів послуг: прямих економічних розрахунків, дослідно-статистичний, факторно-аналітичний, програмно-цільовий, економіко-математичного моделювання та інші. Методи визначення мінімального обсягу реалізації послуг підприємства (обсягу беззбиткової діяльності), обсягу діяльності в зоні цільового прибутку та запасу фінансової стійкості туристичного підприємства. Порядок розробки оперативної програми виробництва туристичних продуктів і окремих видів послуг.

Лекція 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]