Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП лекції 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
329.73 Кб
Скачать

3. Поняття про нормування оборотних активів

Розмір оборотного капіталу, який знаходиться в обороті підприємства повинен відповідати потребам і можливостям його операційної діяльності. Надлишок оборотних засобів в обороті як і їх нестача, негативно впливають на результати господарської діяльності підприємства. В разі нестачі оборотних активів можливі вимушені перерви у виробничому процесі, зменшення обсягів виробництва, виникнення простроченої заборгованості і неплатежів. Надлишок оборотних коштів призводить до нагромадження надмірних їх запасів, збільшує витрати на утримання наднормативних запасів і зменшує прибуток підприємства.

Значення нормування оборотних коштів полягає в наступному:

    1. забезпечується безперервність процесу виробництва;

    2. підвищується ефективність використання оборотних коштів;

    3. досягається режим економії ресурсів;

    4. зменшується ризик підприємницької діяльності.

Процес нормування оборотних коштів передбачає розрахунок обґрунтованих норм і нормативів.

Норма – це відносний показник, який обчислюється в днях, % чи гривнях і характеризує мінімальну потребу підприємства в певному виді оборотних коштів, необхідну для забезпечення безперебійного процесу виробництва і реалізації продукції підприємства.

Норматив розраховується за допомогою норм і визначеної одноденної потреби в тих чи інших оборотних засобах. Він являє собою вартісне вираження мінімальної потреби в оборотних коштах на відведений плановий період.

Сукупний норматив – відображає суму всіх нормативів, розрахованих за елементом всіх оборотних засобів.

4. Ефективність використання оборотних засобів

фінансовий стан підприємства залежить від того на скільки швидко кошти вкладені в оборотні активи перетворюються на реальні гроші. Найбільш важливі показники господарської діяльності (прибуток і обсяг реалізованої продукції) знаходяться в прямій залежності від обертання поточних активів.

Оборотність обігових коштів визначається за допомогою таких показників:

1). Коефіцієнт обертання оборотних засобів:

К – кількість оборотів;

Ор – річний оборот підприємства (доход від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг);

СОЗ – середньо річна вартість оборотних засобів.

СОЗ розраховується за допомогою балансу Ф №1, як середньоарифметична величина підсумків 2 і 3 розділів активу балансу на початок і кінець відповідного року.

Коефіцієнт обертання характеризує одержання виручки в розрахунку на одну гривню вкладених в оборот коштів. Це показник фондовіддачі оборотних фондів. Позитивною тенденцією є зростання коефіцієнту.

2). Тривалість обороту оборотних коштів:

Визначається як відношення кількості днів року до коефіцієнта оборотних коштів. Розраховується в днях. Показує протягом якого періоду кошти авансовані в оборот перетворяться на реальні гроші. Позитивною тенденцією є зменшення коефіцієнту.

3). Коефіцієнт завантаження коштів в обороті:

Розраховується як величина обернена до коефіцієнту обертання. Показує суму обігових коштів, що авансується для одержання 1 грн. виручки від реалізації продукції. Позитивною тенденцією є зменшення коефіцієнту.

4). Сума вивільнених коштів з обороту або додаткового їх залучення в оборот:

Аналізується зміна тривалості обороту у звітному році в порівнянні з попереднім базисним роком. Різниця між цими показниками в днях множиться на одноденну виручку Ор/360. Якщо оборотність прискорюється (Тзвіт<Тбаз) досягається вивільненням з обороту коштів в певній сумі. За умови затримки засобів в обороті (Тзвіт>Тбаз) має місце їх замороження і потрібна додаткова сума оборотних коштів.

Цей показник можна розраховувати також використовуючи коефіцієнт завантаження засобів в обороті:

В процесі аналізу показників оборотності може виникнути потреба оцінки показників за періоди менші 12 місяців. При цьому у відповідних формулах замість 360 днів використовують 30, 60, 90 і т.д., а для розрахунку виручки від реалізації і середньої вартості оборотних засобів використовують квартальну фінансову звітність або дані бухгалтерського обліку за місяць. Може бути доцільним також аналіз відповідних показників по кожному елементу оборотних засобів.