Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП лекції 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
329.73 Кб
Скачать

4. Порядок оголошення підприємства банкрутом

У випадку нездатності підприємства у повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов’язаннями або сплатити обов’язкові платежі через недостатність у нього активів воно визнається у судовому порядку банкрутом.

Крім дійсного банкрутства, в практиці розрізняють також приховане, фіктивне або навмисне банкрутство.

Приховане банкрутство проявляється в навмисному приховуванні факту фінансової неспроможності через подання неправдивої інформації, яке призводить до матеріальних збитків кредитора.

Фіктивне або навмисне банкрутство проявляється у випадку, коли у боржника при подачі заяви про банкрутство є можливість задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, проте він їх не задовольняє. Це робиться з метою отримання від кредиторів відстрочки платежів або знижки боргів.

Справа про банкрутство підприємства порушується за письмовою заявою будь-якого кредитора чи самого боржника до господарського суду за наявністю реальних ознак фінансової неспроможності підприємства. При цьому підприємство вважається нездатним задовольнити вимоги кредиторів, якщо його зобов’язання не виконуються протягом трьох місяців з дати їх настання. До таких грошових зобов’язань відносять заборгованість за продані товари, роботи чи послуги, а також суми позик з урахуванням відсотків, що підлягають сплаті боржником.

Після визнання боржника банкрутом починається ліквідаційна процедура, яка передбачає здійснення ряду заходів, що спрямовані на задоволення вимог кредиторів, - продажу майна боржника та ліквідацію його як юридичної особи.