Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП лекції 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Тема 10. Фінансова санація та банкрутство підприємств

План

1. Банкрутство підприємств

2. Фінансова санація на підприємстві

3. Санація шляхом реструктуризації підприємств

4. Порядок оголошення підприємства банкрутом

  1. Банкрутство підприємств

Ринковій економіці притаманне таке явище, як банкрутство суб’єктів господарської діяльності. Умови і порядок відновлення платоспроможності таких суб’єктів (боржників) або визнання їх банкрутами, порядок задоволення претензій кредиторів та інші питання, пов’язані із санацією та банкрутством, регулюються Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 30.06.1999 р.

Під банкрутством розуміють визнану арбітражним (господарським) судом неплатоспроможність боржника – суб’єкта підприємницької діяльності – відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури. При цьому боржником вважається такий суб’єкт підприємницької діяльності, який неспроможний виконати свої грошові зобов’язання перед кредиторам протягом 3-х місяців після настання встановленого строку їх сплати. Справа про банкрутство порушується арбітражним судом за заявою кредиторів, якщо безспірні вимоги їх до боржника сукупно становлять не менше 300 мінімальних розмірів заробітних плат, які не були задоволені протягом вказаного терміну – 3 місяці. Законом передбачено також, що боржник може звернутися до арбітражного суду за власної ініціативи в разі його фінансової неплатоспроможності, за якої він не в змозі виконати свої зобов’язання перед кредиторами, в т.ч. і по зарплаті, сплатити податки та ін. обов’язкові платежі не інакше, як через відновлення платоспроможності.

У світовій практиці банкрутом вважають таке підприємство, неплатоспроможність якого має не тимчасовий, а тривалий характер. Банкрутство в умовах ринкової економіки є наслідком незадовільного управління підприємством, нехтування впливом різноманітних факторів макро- і мікро середовища, а тому правомірно розглядається як плата за економічну свободу у виборі напряму господарювання, партнерів, найму робочої сили, ринків збуту тощо.

Підприємство в разі його неплатоспроможності ще до порушення справи про банкрутство може здійснити досудову санацію. Це – важливий захід, що нерідко дає змогу підприємству уникнути банкрутства. Здійснює досудову санацію власник майна або інвестор шляхом прийняття системи заходів – організаційно-господарських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових щодо відновлення платоспроможності боржника. Одним із найбільш радикальних заходів досудової санації є надання боржнику фінансової допомоги з боку власника майна, засновників, кредиторів боржника, інших суб’єктів для погашення його боргових зобов’язань. Це, в свою чергу, зобов’язує боржника взяти на себе відповідні додаткові зобов’язання перед особами, які надали таку допомогу.

При порушенні справи про банкрутство до боржника можуть бути застосовані такі судові процедури банкрутства:

  • розпорядження майном боржника;

  • мирова угода;

  • санація (відновлення платоспроможності) божника;

  • ліквідація банкрута.

При введенні процедури розпорядження майном призначається розпорядник майна строк не більше 6 місяців. Це – перший радикальний захід процедури банкрутства, що стосується контролю за діяльністю боржника. Мета цього заходу – забезпечити майнові інтереси кредиторів. Розпорядник майна призначається на період від порушення справи про банкрутство до моменту укладання мирової угоди чи прийняття рішення про санацію або ліквідацію боржника. Важливо, що керуючий майном боржника сприяє укладанню мирової угоди між боржником і кредиторами, яка означає досягнення домовленості між ними про відстрочку платежів або їх розстрочку, або припинення зобов’язань, коли має місце прощення боргів. Якщо мирової угоди не було досягнено, то арбітражний суд має право винести ухвалу щодо проведення санації боржника.