Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП лекції 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
329.73 Кб
Скачать
  1. Сучасні форми безготівкових розрахунків

Безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки одержувачів коштів, а також перерахування банками з доручення підприємств і фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою в касу банку, на рахунки одержувачів коштів.

Найпоширенішими формами безготівкових розрахунків є:

1. Платіжне доручення – це письмове розпорядження клієнта банку, який його обслуговує, на списання з його рахунку певної суми грошей на рахунок одержувача, зазначеного в дорученні.

2. Платіжна вимога-доручення складається з двох частин: вимоги постачальника до покупця оплатити відіслані йому документи на відвантажені товари і доручення покупця своєму банку оплатити зазначені документи шляхом перерахування грошей постачальнику. При цьому постачальник заповнює першу частину документа – вимогу, яку разом з документами відсилає покупцеві після відвантаження продукції. Покупець перевіряє одержанні документи щодо виконання умов договору і заповнює другу частину – доручення. Порядок та термін подавання вимоги-доручення в банк для оплати встановлюється сторонами і банком не контролюється.

3. Чек - це письмове розпорядження банку власника рахунку про виплату певної суми грошей пред’явнику чеку. Оплата може здійснюватися перерахуванням грошей з рахунку чекодавця на рахунок пред’явника або виплатою останньому готівки. В першому випадку чеки називаються розрахунковими, у другому – грошовими. Розрахункові чеки виписуються на пред’явника, а грошові – конкретну особу.

4. Акредитив – це зобов’язання банку оплатити продукцію, яке він видає за дорученням клієнта-платника своєму контрагенту-постачальнику.

5. Вексель – це безумовне письмове зобов’язання однієї юридичної особи перед іншою (простий вексель) або наказ однієї особи іншій (перевідний вексель) виплатити в установлений термін вказану суму грошей власнику векселя, який пред’явив його до оплати. Вексель може бути і платіжним документом, який пред’являється однією особою іншій із зобов’язанням або наказом їй оплатити певну суму грошей пред’явнику цього документа.

  1. Грошові потоки на підприємстві

Під грошовими потоками розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. Грошові кошти включають кошти в касі та на рахунках в банках, які можуть бути використані для поточних операцій. Еквівалентами грошових коштів є короткострокові фінансові інвестиції, які можуть бути вільноконвертовані у відому суму грошових коштів і мають незначний ризик щодо зміни вартості.

Звичайно такими еквівалентами виступають високоліквідні інвестиції в ЦП на строк, що не перевищує 3 місяці (казначейські векселі, зобов’язання, депозитні сертифікати тощо). Рух коштів відображається в звіті “Про рух грошових коштів” №4 фінансової звітності в розрізі 3 видів діяльності: операційної, інвестиційної і фінансової.

Не грошові операції – це такі, які не потребують використання грошових коштів або їх еквівалентів: бартерні операції, надходження основних засобів на умовах фінансового лізингу, перетворення зобов’язань на власний капітал (коли дивіденди або ін. зобов’язання підприємства перед своїми працівниками погашаються акціями підприємства).