Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП лекції 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
329.73 Кб
Скачать
  1. Фінансування витрат на поліпшення основних засобів

Основні засоби в процесі експлуатації зазнають фізичного зносу і втрачають свої експлуатаційні якості. У зв’язку з цим ремонт основних засобів є необхідною умовою виробничого процесу. Від своєчасності та якості ремонту залежить ефективність використання основних засобів на підприємстві.

Поточний ремонт основних засобів полягає в усуненні окремих помилок в їх роботі і заміні або відновленні їх окремих частин.

Середній ремонт проводиться для часткового відновлення основних засобів із заміною деталей, вузлів обмеженої номенклатури, яка визначається технічною документацією.

Капітальний ремонт машин, устаткування проводиться для відновлення їх виробничого ресурсу. При цьому здійснюється повне розбирання машин або обладнання, виявлення дефектів, контроль технічного стану, ремонт, регулювання і випробування обладнання.

Витрати на всі види ремонту визначається підприємством самостійно, виходячи із технічного рівня, фізичного зносу основних засобів та забезпечення ремонтних робіт матеріально-технічними ресурсами.

Тема 7. Кредитні ресурси підприємств

План

  1. Необхідність кредиту

  2. Форми та види кредиту

  3. Порядок визначення потреб в кредиті, його одержання та погашення

  4. Оцінка кредитоспроможності клієнта й ризику, пов’язаного з видачею позики

  1. Необхідність кредиту

Кредит є економічною категорією. Його необхідність викликана існуванням товарно-грошових відносин, а його передумовою є наявність поточних або майбутніх доходів у позичальника. В кругообігу фондів однієї групи підприємств, в процесі руху ресурсів фінансової системи, утворення заощаджень у населення відбувається тимчасове вивільнення ресурсів. В цей же період у іншої групи юридичних і фізичних осіб виникає потреба в коштах для здійснення невідкладних заходів, оплати товарів, робіт та послуг. Кредит дозволяє спрямувати вивільнені кошти учасникам виробництва, які можуть забезпечити ефективне їх використання.

Необхідність в кредиті виникає також у зв’язку із сезонністю виробництва. Вкладення затрат у виробництво і одержання продукції, як правило, не співпадають у часі. Нерівномірність надходження продукції породжує нерівномірність її реалізації і отримання виручки - основного джерела покриття витрат. Разом з тим підприємства повинні своєчасно розраховуватись із робітниками по оплаті праці, діставати ТМЦ для нового циклу виробництва. Для розв’язання цих питань і забезпечення нормального процесу виробництва в ті періоди, коли у підприємства не достатньо власних коштів, виникає необхідність у отриманні кредиту.

Джерелами кредитних ресурсів є грошові кошти, тимчасово вивільнені в процесі кругообігу фондів підприємств, коштів бюджету у розмірі перевищення доходів над витратами і в обсязі залишків на поточних рахунках бюджетних установ, а також заощадження населення, які зберігаються в банках.

  1. Форми кредиту

Основними формами надання кредиту є товарна і грошова.

До видів кредиту відносять банківський, комерційний, державний та лізинговий.

Банківський кредит - це позичковий капітал банку у грошовій формі, що передається у тимчасове користування на засадах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового використання.

В залежності від сфери вкладення та строків користування банківський кредит поділяється на короткостроковий - це кредит, що надається підприємствам для покриття витрат по формуванню оборотних коштів на строк до одного року. Цей строк використання короткострокового кредиту обумовлений тим, що кругообіг оборотних коштів здійснюється звичайно протягом одного року. Тому після здійснення кругообігу цих коштів одержаний кредит повинен бути повернений банку. Середньо- і довгостроковий банківський кредит - це кредит, що надається підприємствам для покриття витрат по формуванню основних фондів на строк понад один рік. Цей строк використання кредиту обумовлюється тривалим функціонуванням основних засобів і перенесенням їх вартості на продукт частинами.

Комерційний кредит - це товарна форма кредиту, яка визначає відносини з питань перерозподілу матеріальних фондів і характеризує кредитну угоду між двома суб’єктами господарської діяльності. Учасники кредитних відносин при комерційному кредиті регулюють свої господарські відносини і можуть створювати платіжні засоби у вигляді векселів - зобов’язань боржника сплатити кредитору зазначену суму у визначений термін.

Комерційний кредит надається постачальником покупцеві тоді, коли товаровиробник прагне реалізувати вироблений товар, але у покупця не має грошей для його придбання. У такому випадку товар може бути добровільно переданий постачальником покупцеві в кредит, а сама передача може оформлятися борговим зобов’язанням - векселем. Об’єктом комерційного кредиту можуть бути реалізовані товари, виконані роботи та надані послуги, щодо яких продавцем надається відстрочка платежу.

Лізинговий кредит - це відносини між юридичними особами, які виникають у разі оренди майна і супроводжуються укладанням лізингової угоди. Лізинг є формою майнового кредиту. Об’єктом лізингу є рухоме майно (машини, обладнання, транспортні засоби, обчислювальна та інша техніка та ін.) та нерухоме майно (будинки, споруди, система телекомунікацій тощо).

Лізингова послуга виникає так. На прохання клієнта банк закуповує за власні гроші певне майно і бере на себе практично всі зобов’язання власника, включаючи відповідальність за збереження майна, внесення страхових платежів, оплату майнових податків. Клієнт на прохання якого було куплене майно, укладає з банком строковий договір оренди, в котрому визначаються, поряд з іншими умовами, розмір орендної плати і періодичність її внеску. Орендна плата складається з двох величин: вартості майна і комісійної винагороди за лізингові послуги, що дорівнює відсотку за кредит.

Державний кредит - це сукупність кредитних відносин, за яких держава є позичальником, кредитором та гарантом. Якщо сумарні витрати уряду перевищують сумарні податкові надходження, то він повинен покрити різницю або випустивши в обіг нові гроші, або шляхом залучення коштів. Якщо сумарні доходи уряду перевищують його витрати, то він може надавити тимчасово вільні кошти у користування суб’єктам економіки.

Банківський та державний кредити надаються підприємствам у грошовій формі, лізинговий та комерційний – у товарній. Банківський та державний кредити погашаються у грошовій формі. Комерційний кредит також повертається переважно у грошовій формі, а лізинговий може погашатися в грошовій, товарній та змішаній формі.