Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП лекції 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Тема 2. Грошові розрахунки підприємств План

  1. Порядок здійснення касових операцій підприємств

  2. Порядок відкриття і ведення банківських рахунків

  3. Сучасні форми безготівкових розрахунків

  4. Грошові потоки на підприємстві

  1. Порядок здійснення касових операцій підприємств

Правила роботи підприємств з готівкою регулюються правилами здійснення касових операцій в іноземній валюті України:

  1. Всі підприємства повинні розраховуватися переважно в безготівковій формі і всі свої вільні кошти зберігати в банку. Готівкою можуть розраховуватися лише с. г. і фермерські підприємства. Інші суб’єкти використовують готівку лише для оплати праці, виплати соціальних допомог, на господарські потреби (в межах встановленого мінімуму).

  2. Підприємство повинно мати касу, вести касові документи встановленої форми, мати касову книгу.

  3. Комерційний банк, який веде рахунки підприємства встановлює ліміт залишку готівки в касі за погодженням з підприємством. Ліміт залежить від виручки підприємства і порядку її використання. Всі понад лімітні суми повинні здаватися в денну або вечірню касу банку.

  4. Для підприємств, які постійно працюють з готівкою, дозволено використовувати її частину на свої потреби (на виплату зарплати, на закупівлю продукції і товарів у населення). Ці виплати не нормуються, але, як правило, обмежується термін їх здійснення, не більше 3-х днів.

  5. Касове приміщення на підприємстві повинно бути ізольованим і відповідним чином обладнаним.

  6. При розрахунках з населенням готівкою обов’язковою вимогою є застосування контрольно-касового апарату.

  7. Для підприємств, що постійно працюють з готівкою ліміт залишку встановлюють в межах необхідних для забезпечення нормальної роботи на початок наступного дня.

  8. Для підприємств, що не мають постійної виручки, ліміт встановлюється в межах середнього обсягу готівки, яка використовується ним на поточні потреби.

  1. Порядок відкриття і ведення банківських рахунків

Рахунки в банках для зберігання грошей відкриваються згідно з правилами, визначеними НБУ в інструкції “Про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті”. Згідно з цим документом відкриття рахунків здійснюється за відповідним договором довільної форми, що укладається між підприємством і банком. Однак договір має включати такі обов’язкові відомості: реквізити сторін, номер та вид рахунку, умови відкриття та закриття, види послуг, що надаються банком, зобов’язання сторін, відповідальність за невиконання зобов’язань та умови, за якими договір може бути скасованим.

Для здійснення усіх видів банківських операцій підприємствами усіх видів та форм власності відкривають поточні рахунки. Для окремих розрахунків можуть відкриватися і інші рахунки. Зокрема, підприємствам, яким виділяються бюджетні кошти, можуть відкриватися бюджетні рахунки. Банки, що мають право видавати кредити, з дотриманням вимог чинного законодавства можуть відкривати на договірній основі кредитні рахунки.

Для зберігання грошей без права їх використання у певний термін підприємство може відкривати на підставі укладеного договору депозитні рахунки. Кошти на депозитні рахунки перераховують з поточного рахунку і після закінчення терміну зберігання з відсотками повертають на поточний рахунок.

Для відкриття поточних рахунків підприємства подають установам банків такі документи:

  • заяву на відкриття рахунку;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади, завірену нотаріально;

  • копію Статуту;

  • копію документу, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;

  • картку із зразками підписів осіб, яким відповідно до статуту надано право розпоряджатися рахунками та підписувати розрахункові документи;

  • копію документа про реєстрацію в органах Пенсійного фонду.

Установа банку, в якій відкриваються поточні рахунки, ставить позначку про відкриття такого рахунку на тому примірнику Статуту, на якому стоїть оригінал позначки про взяття підприємства на облік у податковому органі, після чого цей примірник повертається власнику рахунку.