Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП лекції 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
329.73 Кб
Скачать
  1. Фінансова санація на підприємстві

Санація – це система заходів, здійснюваних під час провадження справи про банкрутство, що спрямовані на запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації.

У відповідності з класичною моделлю санації процес фінансового оздоровлення підприємства починається з виявлення і аналізу причин та факторів фінансової кризи. З цією метою проводиться санаційний аудит. Головною метою санаційного аудиту є оцінка рівня фінансової кризи та виявлення фінансової спроможності її подолання на підприємстві шляхом проведення аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства.

Проведення санаційного аудиту передбачає аналіз виробничо-господарської та фінансової діяльності, виявлення причин фінансової кризи, проведення економіко-правової експертизи наявної санаційної концепції, оцінювання ризиків, що пов’язані з реалізацією санаційної концепції. У процесі санаційного аудиту дається оцінка санаційної спроможності підприємства до виживання. Економічними критеріями такої оцінки є здатність підприємства до забезпечення прибутковості, ліквідності та платоспроможності.

За висновками аудитора складається план санації, в якому передбачаються заходи щодо відновлення платоспроможності шляхом реструктуризації підприємства, перепрофілювання виробництва, закриття нерентабельних виробництв та реструктуризації заборгованості. В плані санації визначаються джерела фінансування намічених заходів та умови участі інвесторів і кредиторів у проведенні фінансової санації.

За формальними ознаками розрізняють два види санації: санація без залучення на підприємство додаткових фінансових ресурсів та санація із залученням нового фінансового капіталу.

Санація без залучення додаткових фінансових ресурсів проводиться шляхом зменшення номінального капіталу підприємства, конверсії власності у борг, пролонгації сплати заборгованості та добровільним зменшенням заборгованості.

Санація із залученням додаткових фінансових ресурсів проводиться шляхом безповоротної фінансової допомоги власників та персоналу, емісією облігацій конверсійної позики, залученням додаткових послуг. За способом залучення додаткових фінансових ресурсів розрізняють автономну санацію, що здійснюється з використанням власним коштів підприємства та капіталу його власників, і зовнішню, що відбувається із залученням коштів кредиторів та держави.

3. Санація шляхом реструктуризації підприємств

Серед заходів відновлення платоспроможності боржника, що відображаються в плані санації, можуть бути реструктуризація (реорганізація) підприємства, перепрофілювання виробництва і відмова від збиткових виробництв, відстрочка або/та розстрочка платежів, списання боргів, продаж частини майна, ліквідація дебіторської заборгованості, зобов’язання інвестора про погашення боргу боржника або його частини, продаж майна боржника тощо.

Під реструктуризацією розуміють здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зміну форм власності, управління, організаційно-правової форми, що сприятиме збільшенню обсягів випуску конкурентоспроможної продукції, підвищенню ефективності виробництва та задоволення вимог кредиторів.

Залежно від застосування заходів розрізняють такі форми реструктуризації:

  • реструктуризація виробництва;

  • реструктуризація активів;

  • фінансова реструктуризація;

  • корпоративна реорганізація.

Реструктуризація виробництва передбачає внесення змін в організаційну та виробничо-господарську сфери підприємства з метою підвищення рентабельності та конкурентноздатності.

Реструктуризація активів передбачає продаж частини основних фондів та зайвих виробничих запасів, продаж окремих підрозділів підприємства та окремих видів фінансових вкладень, рефінансування дебіторської заборгованості.

Фінансова реструктуризація передбачає зміну структури і розмірів власного та позичкового капіталу, інших пасивів шляхом відстрочки погашення кредиторської заборгованості, одержання додаткових кредитів, збільшення або зменшення статного фонду, заморожування інвестиційних вкладень тощо.

Корпоративна реструктуризація передбачає реорганізацію підприємства шляхом зміни власника, створення нових юридичних осіб та нових організаційно-правових форм діяльності.