Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до вивч. дисц..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 4. Механізм прийняття рішень у міжнародних корпораціях

План заняття:

  1. Види рішень в міжнародній корпорації. Сутність управлінських рішень.

  2. Стадії та зміст процесу прийняття управлінських рішень в міжнародних корпораціях.

  3. Джерела інформації для прийняття рішень

  4. Фактори прийняття управлінських рішень.

  5. Рівні прийняття управлінських рішень у міжнародних корпораціях.

  6. Процес прийняття корпоративних рішень і рішень на рівні структурних підрозділів

Питання та завдання:

  1. Визначення поняття «управлінське рішення» і його основних форм.

  2. Стратегічні, тактичні та оперативні рішення.

  3. Етапи процесу прийняття рішень в міжнародній корпорації.

  4. Етап підготовки рішення.

  5. Етап безпосереднього прийняття рішення.

  6. Етап реалізації рішення.

  7. Чинники, що впливають на рівень прийняття рішень в міжнародній корпорації.

  8. Рівні прийняття управлінських рішень в міжнародній корпорації.

  9. Прийняття корпоративних рішень.

  10. Прийняття рішень на рівні структурних підрозділів.

Ситуації для обговорення

Ситуація 1. Провідні виробники персональних комп'ютерів відмовля­ються від програмного забезпечення Microsoft, віддаючи пере­вагу продукції її конкурента – Corel.

У серпні 2002 року компанія Hewlett-Packard, що стала най­більшим у світі виробником персональних комп’ютерів після злиття з Compaq, оголо­сила про рішення співпрацювати під час оснащення своїх ком­п'ютерів офісними програмами з канадською фірмою Corel, а не з традиційними партнерами (наприклад, Microsoft). Зокрема, пакет Microsoft Works – спрощену версію надпопулярного Microsoft Office – планується замінити програмами WordPerfect і Quattro-Pro, розроблені Corel. Hewlett-Packard пішла за прикла­дом свого основного конкурента Dell Computer, також відмо­вившись від багатьох програм Microsoft.

Такі рішучі зміни виробники комп'ютерів пояснюють тим, що Microsoft зловживає своєю монополією в галузі операцій­них систем і офісних програм під час видачі ліцензій. Крім того, зменшення попиту на ПК, що змусило виробників знизити ціни, зробило зменшення собівартості пріоритетним. Так, однією з безпосередніх причин зміни партнера стали запропоновані Corel знижки на установку програмного забезпечення.

Для Microsoft такий удар є більш ніж відчутним, адже до­ходи від продажу офісних програм складають близько 30% за­гальних доходів компанії. Зараз Microsoft контролює 90% рин­ку програмного забезпечення, але навряд чи це триватиме довго. Котирування акцій Corel вже істотно зросли і про­довжують підвищуватися, а представники компанії вважають, що угода з Hewlett-Packard дозволить їм домогтися зміни си­туації на ринку на свою користь.

Компанія Microsoft бачить реальну загрозу своєму добро­буту в посиленні позицій постачальників програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом. Точку зору корпорації поділяють також багато незалежних аналітиків, які стверджують, що такі програми швидко «доводяться до розуму» спільними зусиллями співтовариства програмістів і, як наслідок, містять менше помилок, але більше додаткових можливостей, надбудов і модифікацій, ніж продукти корпорації. До того ж ліцензійні відрахування за їх ви­користання істотно нижчі або взагалі відсутні, хоча, необхідна підтримка кваліфікованих (а значить, і дорогих) фахівців.

У Microsoft, таким чином, є тільки два виходи: знижувати ціни на своє програмне забезпечення і давити конкурентів еко­номічно або відкривати код. Компанія обрала другий шлях. На початку 2003 року Microsoft оголосила про початок нової про­грами, що дозволить урядовим організаціям 60 країн одержати доступ до вихідного коду найбільш сучасних операційних сис­тем Microsoft, включаючи Windows і навіть Windows Server 2003. Першою країною, яка почала співпрацювати з Microsoft за цією програмою, стала Росія (угода була підписана НТЦ «Атлас»). Оголошене рішення Microsoft відкрити вихідний код операційної системи Windows стало сенсацією. Партнери корпорації – учас­ники цієї програми зможуть тепер модифікувати під код Windows спеціально розроблені ними кишенькові й авто­мобільні комп'ютери, мобільні телефони, медичні і побутові прилади. Подібні пристрої мають вбудовану операційну систе­му, надбудови якої багато в чому і визначають функціональні відмінності від продукції конкурентів. Саме сюди стрімко про­суваються продукти Linux з відкритим вихідним кодом, і Microsoft відкрила код, мабуть, побоюючись втратити ці перс­пективні ринки.

Питання:

  1. Що стало імпульсом до прийняття такого рішення компанією Microsoft?

  2. Чому компанія Microsoft з-поміж альтернативних варі­антів обрала варіант «відкритого коду», а не зниження цін на продукцію? Що вона виграла і що втратила від цього?

  3. Чи є два зазначених вище варіанти виходу з ситуації, що склалася, вичерпними? Які альтернативні варіанти запропону­вали б ви?

  4. Яка компанія є головним суперником Microsoft у конку­рентній боротьбі за ринки збуту? Як Ви охарактеризуєте дії цієї компанії?

  5. У середині 2004 року в Microsoft працювало 57 086 осіб, однак фірма оголосила про намір прийняти ще 7000 но­вих співробітників протягом 2005 року. Яку мету, на Вашу дум­ку, вона переслідувала?

Ситуація 2. Китай переживає справжній бум іноземних інвестицій: на­приклад, у 2002 році іноземні компанії інвестували в Китай рекордні 55 млрд. дол., а в 2007 р. – вже 83 млрд. дол. Міжнародні корпорації вже давно вико­ристовують дешеву і достатньо кваліфіковану китайську робо­чу силу для виробництва товарів на експорт. Китай є про­відним експортером у світі, причому на компанії, що фінансуються із-за кордону, припадало в 2005 році приблиз­но 50% (близько 275 млрд. дол.) всього китайського експорту.

Останніми роками все виразніше виявляється інша тенден­ція: міжнародні корпорації приваблює китайський внутрішній ринок, що став більш прибутковим і більш розвинутим, ніж це було кілька років тому. В той час як стан справ в економіках США, ЄС і Японії є нестабільним останніми роками (в 2003 р. економічне зростання не перевищило 3%, в 2008 р. – може бути нульовим або навіть від’ємним через глобальну фінансову кризу), зростання китайської економіки сягає 7-8% на рік. І хоча поки що більшість китайців не можуть собі дозволити купувати навіть не дуже дорогі іноземні това­ри, доход на душу населення істотно зріс. У Східному Китаї, наприклад, він вже досяг 1200 дол. У результаті виник ринок товарів для 470 млн. осіб із середніми і низькими дохода­ми. Для компаній таких країн, як Німеччина та США, китайський ринок став найважливішим у виробництві мобільних те­лефонів і аксесуарів до них, приносячи щорічно мільярди до­ларів. Японський лідер з випуску електроніки і промислового обладнання – компанія Toshiba у минулому використовувала Китай тільки як базу для експорту, а тепер дві третини того, що продається на місцевому ринку, виробляється на її 34 китайсь­ких виробництвах. Продажі Toshiba у КНР досягли в 2001 році 2 млрд. доларів. Eastman Kodak контролює приблизно 63% місце­вого ринку фотоплівок – пора говорити про монополію цієї ком­панії в країні. Eastman Kodak вважає Китай своїм другим за об­сягом ринком після США, і її продажі там зростають, як ніде у світі. Прибуток General Motors від виробництва автомобілів, що випускаються в Китаї, щонайменше вдвічі більший за прибуток від виробництва аналогічних моделей у США. Мережі швидко­го харчування McDonald's і Kentucky Fried Chicken (KFC) роз­горнули в Китаї в цілому 700 ресторанів і щорічно відкривають безліч нових точок. Представники KFC не втомлюються повто­рювати: «Китай для нас – дійсно золота жила».

Не дивно, що компанії, які вже працюють на внутрішньому ринку КНР, продовжують нарощувати інвестиції. За даними китайського національного статистичного бюро, третина інозем­них інвестицій у країну надходить від компаній, які одержують тут значний прибуток і реінвестують свої доходи.

Питання:

  1. Чому міжнародні корпорації приймають рішення про збільшення обсягів інвестицій в економіку Китаю?

  2. Яку роль відіграє чинник часу при прийнятті міжна­родними корпораціями рішень про вихід на китайський ринок?

  3. Що саме приваблює міжнародні корпорації на китайсько­му ринку? Яким є потенціал його розвитку порівняно з ринками інших країн?

  4. На які цілі, як правило, спрямовуються реінвестовані кошти?

Ситуація 3. Японська компанія Sony спільно з групою інвесторів прий­няла принципове рішення про придбання кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) за 5 млрд. дол. Metro-Goldwyn-Мауег підписала угоду про злиття з консорціумом, до якого входять Sony Corporation of America, Providence Equity Partners Inc, Texas Pacific Group і DLJ Merchant Banking Partners, повідомляє MGM. Напередодні Wall Street Journal повідомив, що консорц­іум інвесторів на чолі з Sony Corp. підвищив ціну на кіностудію Metro-Goldwyn-Мауег Inc. до 4,7 млрд. дол. Відповідно до умов цієї пропозиції, компанія Sony планувала заплатити по 12 дол. за кожну акцію MGM, що на 0,75 дол. більше від попе­редньої пропозиції. Фінальна ціна виявилася ще більшою.

Крім того, за умовами угоди, консорціум інвесторів, до яко­го належать також приватні інвестиційні фонди Providence Equity Partners і Texas Pacific Group, бере на себе боргові зобо­в'язання MGM, що складають 2 млрд. дол. Як зазначалося, ком­панія Time Warner, що також претендує на покупку MGM, повідомила, що може скасувати свою пропозицію, якщо MGM не прийме її умов протягом найближчих двох днів. Як стало відомо американському виданню з джерела, близького до веден­ня переговорів, ціна, запропонована компанією Time Warner за покупку MGM, склала 11 дол. за акцію (від 4,5 до 4,6 млрд. дол.). Власник контрольного пакета акцій MGM 87-річний Керк Керкорян протягом декількох місяців вів переговори про про­даж кіностудії з компанією Time Warner і консорціумом інвес­торів на чолі з Sony Corp. Після того, як у 1970 році К. Керкорян уперше придбав контрольний пакет акцій MGM, він тричі продавав кіностудію. У 1996 році К. Керкорян у чер­говий раз став головним власником акцій кіностудії і після цього кілька разів розглядав можливість продажу MGM, однак щоразу відмовлявся від угоди, вважаючи недостатньою ціну, яка була запропонована.

За інформацією Wall Street Journal, цього разу власник MGM заявив про намір продати MGM за 5 млрд. дол., причому до вартості угоди повинні входити 2 млрд. дол. боргових зобов'язань компанії. Однак після тривалих переговорів MGM опублікувала заяву, у якій говорилося, що останні повідомлен­ня в можливій угоді «вартістю в 5 млрд. дол.» не точні, пише Wall Street Journal.

За даними джерел журналу, MGM увійде до складу Sony Pictures Entertainment. Sony, зокрема, зацікавлена в придбанні бібліотеки MGM, що нараховує понад 8 тис. найменувань, відзначає WSJ.

Питання:

  1. До якого типу рішень (стратегічні, тактичні, оперативні) можна віднести рішення Sony про придбання кіностудії Metro-Goldwyn- Mayer?

  2. Як відобразяться на організаційній структурі та процесі прийняття рішень Sony заплановані зміни?

  3. Які зовнішні чинники сприяли реалізації рішення?