Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до вивч. дисц..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 5. Організаційні перетворення в міжнародних корпораціях

План заняття:

  1. Сутність, теорія і фактори організаційного розвитку міжнародних корпорацій.

  2. Види організаційних перетворень у міжнародних корпораціях.

  3. Критерії оцінки ефективності організаційного розвитку міжнародних корпорацій.

  4. Напрями організаційних перетворень міжнародних корпорацій.

  5. Механізм організації міжнародного стратегічного альянсу.

  6. Програми і методи організаційного розвитку міжнародних корпорацій.

  7. Управління організаційним розвитком міжнародних корпорацій.

  8. Сутність процесу протидії змінам при здійсненні організаційних перетворень.

Питання та завдання:

  1. Теоретичні основи організаційного розвитку міжнародних корпорацій.

  2. Організаційні проблеми міжнародних корпорацій.

  3. Формальні та неформальні фактори розвитку міжнародних корпорацій.

  4. Сутність поняття «організаційне перетворення», його основні види.

  5. Оцінка ефективності організаційного розвитку міжнародних корпорацій.

  6. Основні типи організаційних перетворень у міжнародних корпораціях.

  7. Формальні організаційні перетворення.

  8. Стратегії організаційного розвитку.

  9. Напрями і види зміни організаційно-правових форм міжнародних корпорацій та їх сутність.

  10. Раціоналізація організаційних структур управління міжнародних корпорацій.

  11. Міжнародні стратегічні альянси.

  12. Неформальні організаційні перетворення.

  13. Програми організаційного розвитку міжнародних корпорацій.

  14. Управління організаційним розвитком міжнародних корпорацій.

  15. Опір змінам при здійсненні організаційних перетворень.

Ситуації для обговорення

Ситуація 1. Міжнародний ринок авіаперевезень почав консолідуватися. Першими це зробили французька авіакомпанії Aіr France і голландська KLM у жовтні 2003 року. Угода оцінена в 3,9 млрд. доларів. Нова міжнародна корпорація Aіr France-KLM стала найбільшою в Європі і третьою у світі (після Amerіcan Aіrlіnes і Delta) з довжини маршрутів, але з масштабів обороту – першою у світі. Обидва бренди збереглися (з Парижа будуть літати літаки Aіr France, а з Амстердама – KLM), але саме злиття компаній означає, що ера національних авіаперевізників у Європі закінчилася.

Приєднатися до Aіr France-KLM має намір і італійська Alіtalіa, у компанії вже розглядають таку можливість. Далі більше: вже ходять чутки про майбутнє зливання Brіtіsh Aіrways і іспанської Іberіa, в результаті на ринку авіаперевезень з'являться загальноєвропейські корпорації. Так, за прогнозами британських аналітиків до 2010 року в Європі, при збереженні сучасних тенденцій, залишиться всього п'ять-десять міжнародних авіакомпаній з тридцяти шести. Вони зіллються в декілька великих, що дозволить їм більш ефективно конкурувати за пасажирів.

Питання:

  1. Назвіть причини, що пояснюють консолідацію ринку авіаперевезень.

  2. Які причини і наслідки вищевказаних стратегічних рішень про злиття авіакомпаній для споживачів і виробників цього виду послуг?

  3. Зробіть прогноз, компанії яких країн об'єднають свої ресурси і капітали в єдині міжнародні авіакорпорації?

Ситуація 2. На початку серпня 2002 р. італійська промислова група FIAT, що контролюється сімейством Аньеллі, оголосила про продаж половини свого прибуткового підрозділу Teksid, що випускає алюмінієві деталі для автомобілів. Покупцями Teksid, обсяг продажів якого в 2001 р. склав 836,5 млн. дол., виступили кілька інвестиційних фондів: Questor Partners Fund, JPM Morgan Partners, Private Equity Partners, а також ряд фондів, якими управляє страхова і фінансова група AIG. За Teksid вони погодилися заплатити 453 млн. доларів. Продаж Teksid – складова частина масштабного плану реорганізації корпорації. За допомогою засобів, виручених від продажу активів, керівництво FIAT розраховує скоротити борг, що складає майже 6 млрд. євро, і уникнути зниження інвестиційного рейтингу компанії до «непридатного» рівня. Акції FIAT на початку серпня 2002 року впали до найнижчого за 17 років рівня. Довгостроковий рейтинг за борговими паперами фірми знаходився в однієй одиниці від позиції «сміття». Негативна реакція інвесторів викликана оголошенням нових фінансових показників FIAT. За підсумками другого кварталу 2002 року чисті збитки компанії досягли 34 млн. євро в порівнянні з чистим прибутком у 190 млн. євро за аналогічний період 2001 року.

Питання:

  1. Які цілі переслідує італійська промислова група FIAT, продаючи прибутковий підрозділ?

  2. До якого виду організаційних змін відноситься заплановане перетворення?

Ситуація 3. Стан компанії Ford наприкінці 2002 р. викликав великі побоювання. Так, міжнародне рейтингове агентство Standard & Рооr's (S&P) знизило рейтинг компанії, обґрунтувавши це «недостатністю заходів, вжитих для відновлення конкурентоспроможності». Одна з основних проблем компанії – великі борги. За даними на 30 вересня 2002 р., консолідований борг компанії склав 162 млрд. дол. США. S&P допускає можливість подальшого зниження рейтингу Ford.

Третій квартал 2002 р. закінчився для Ford відносно задовільно – чисті збитки (326 млн. дол. США) виявилися значно нижче тих, що прогнозувалися. Та й у порівнянні з аналогічним показником минулого року (тоді чисті збитки склали 690 млн. дол. США) ситуація помітно змінилася на краще. Однак, незважаючи на деяке оздоровлення фінансового стану компанії, фахівці S&P сумніваються в тому, чи буде акумульована достатня кількість готівки в порівнянні з очікуваними доходами.

Інвестиційні банки також не рекомендують своїм клієнтам вкладати гроші в цінні папери Ford. План відновлення, що компанія збиралася офіційно представити, ніяк не впливала на динаміку акцій Ford на ринку. Більш того, інвестори вкрай недовірливо відносилися до заявлених в плані заходів щодо організації перетворень. Справа в тому, що компанія планувала зменшення виробничих витрат і боротьбу зі звільненнями. Але перше, по суті, суперечить другому. Зменшення виробничих витрат без скорочення персоналу практично нездійсненне. Від компанії чекали більш твердої й активної політики глибокої реорганізації.

Питання:

  1. Чи згодні Ви з можливістю одночасного використання двох обраних стратегій компанією Ford: скорочення витрат і відмова від реструктуризації зі скороченням службовців?

  2. Наскільки доцільне проведення перетворень у компанії Ford? Якими критеріями можна оцінити ефективність організаційних перетворень?

  3. Чи достатньо ефективні заходи плануються компанією для вирішення проблем?

  4. Чи можете Ви запропонувати додаткові заходи щодо організаційного розвитку компанії Ford для відновлення її конкурентоспроможності?

Ситуація 4. Французька компанія з виробництва телекомунікаційного устаткування Alcatel в 2003 р. оголосила, що знову планує скоротити чисельність свого персоналу. До кінця року повинно бути звільнено ще 20 тис. осіб. Раніше Alcatel заявляла, що до кінця 2002 р. має намір скоротити 34,5 тис. робочих місць. За даними на червень 2002 р. у компанії працювало вже тільки 83 тис. осіб. З урахуванням нового скорочення загальна чисельність працівників Alcatel до кінця 2003 р. повинна була знизитися до 60 тис. осіб.

У рамках програми реорганізації бізнесу Alcatel оголосила, що планує закрити один зі своїх заводів у Франції (для цієї компанії закриття заводу у своїй країні – крок зовсім незвичайний, навіть, можна сказати, екстраординарний). Мова йде про виробництво в паризькому пригороді Івелін, що мав припинити свою діяльність до кінця 2003 р. Багато працівників заводу в останні місяці були переведені в режим так званого технічного безробіття, тобто не працювали і одержували знижену на 20-30% зарплату. Закриття заводу пов’язане з різким спадом на ринку оптиковолоконної продукції: за даними Alcatel, цей сегмент, що процвітав на хвилі бума 1999-2000 рр., за підсумками 2001-2002 рр. зменшився на 60%. А ще компанія планувала скоротити приблизно на третину персонал у своєму підрозділі підводних комунікацій. Цей крок теж пояснювався кризовими явищами – ринок підводних кабелів за 2001-2002 рр. скоротився на 80%.

Вкрай несприятлива ситуація на телекомунікаційному ринку призвела до того, що шість кварталів підряд компанія рапортувала про чисті збитки. Так, у III кварталі 2002 р. вони склали 1,35 млрд. євро (у 2001 – 558 млн.. євро). Щоб поліпшити баланс, компанія змушена не тільки скорочувати персонал, але і реалізувати частину активів. Alcatel оголосила, що планує продати свою частку у французькій оборонній компанії Thales і сподівається виручити з цієї операції 300 млн. дол. Alcatel мала змогу одержати ще 1 млрд. євро, якщо б реалізувала акції свого кабельного підрозділу Nexans. Аналітики вважали, що для виправлення ситуації Alcatel могла б продати частину свого підрозділу космічного обладнання і компонентів, що є одним із найприбутковіших.

Питання:

  1. Вкажіть тип організаційного перетворення компанії Alcatel.

  2. Чи правильним, на Вашу думку є рішення керівництва, що є неординарним для практики компанії?

  3. Які можливі позитивні і негативні наслідки даного напрямку організаційного розвитку?