Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_trud1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
967.17 Кб
Скачать

Тема 8. Організація праці і її нормування

8.1. Поняття організації праці.

8.2. Розподіл і кооперація праці на підприємстві.

8.3. Організація робочих місць та їх обслуговування.

8.4. Умови праці і фактори їх формування.

8.5. Сутність і значення нормування праці.

8.6. Робочий час. Режими праці і відпочинку.

8.1. Поняття організації праці

Організація праці – це система виробничих взаємозв'язків працівників із засобами виробництва і між собою, який створює певний порядок здійснення трудового процесу.

В організації праці виділяють наступні елементи:

- розподіл і кооперацію праці;

- нормування праці;

- організацію і обслуговування робочих місць;

- підбір і розстановку кадрів;

- покращення умов праці;

- ефективне використання робочого часу;

- планування і облік праці;

- укріплення дисципліни праці.

В вузькому понятті під організацією праці на підприємствах розуміють конкретні форми й методи з'єднання людей і техніки в процесі праці.

В широкому розумінні організація праці – це система використання живого труда, певний порядок побудови та здійснення трудового процесу, що дозволяє найбільш ефективно з'єднати техніку та людей у єдиному виробничому процесі і забезпечує підвищення продуктивності праці, охорону здоров'я працівника, його професійне та духовне зростання.

У загальному значенні під організацією праці розуміють приведення трудової діяльності у визначену систему, що ха­рактеризується внутрішньою упорядкованістю, погодженістю і спрямованістю взаємодії людей для реалізації спільної програми чи мети.

Організація праці на підприємстві – це система здійснен­ня трудового процесу, що визначає порядок і умови поєднання та здійснення складових його часткових трудових процесів, взаємодії виконавців і їх груп із засобами праці й один з одним для досягнення поставленої предметної мети спільної діяль­ності і забезпечення заданого соціально-економічного ефекту.

Отже, можна виокремити три основні компоненти мети організації праці:

  • предметна – забезпечення заданого обсягу виробництва продукції (робіт, послуг) необхідної якості в необхідний строк;

  • економічна – досягнення предметної мети діяльності за максимальної економічної віддачі кожної одиниці викорис­товуваної живої праці і сукупних витрат на виробництво;

  • соціальна – у загальному значенні – гуманізація праці.

У масштабах національного господарства перед удосконаленням організації праці ставляться завдання усунення економічних і соціальних втрат, забезпечення можливо більше повного використання трудових ресурсів суспільства, регулювання співвідношень чисельності зайнятих у галузях матеріального виробництва й у невиробничій сфері, перерозподілу чисельності працівників між галузями й раціональним розміщенням трудових ресурсів між регіонами країни тощо.

У межах підприємства першорядне значення для організації праці здобувають питання правильного розміщення працівників у виробництві на основі раціонального поділу праці й сполучення професій, спеціалізації й розширення зон обслуговування. Іншим завданням тут є досягнення погодженої діяльності – кооперації при здійсненні строгої кількісної пропорційності трудових витрат на взаємозалежних ділянках виробництва.