Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з курсу методика виклада....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Запитання і завдання до теми:

  1. Чому методика математики відноситься до циклу педагогічних наук?

  2. Чим зумовлюється концентричне вивчення матеріалу початкового курсу математики?

  3. У чому полягають сучасні вимоги до програм і підручників з математики?

  4. Відповідно до загальних вимог проаналізувати нову програму з математики для І - IV класів. Законспектувати основні вимоги до знань та умінь учнів на кінець кожного року навчання. Норми оцінювання знань, умінь і навичок.

  5. Ознайомитись з побудовою підручників з математики для 1-4 класів, та методичними посібниками для вчителів.

  6. Використовуючи програми середньої загальноосвітньої школи 1-4 кл., складіть календарний план уроків з будь-якого розділу навчальної програми з математики для початкових класів.

  7. Розглянути публікації з журналів та газети “Початкова школа”, “Начальная школа”, “Розкажи онуку”, “Освіта” (висвітлення актуальних проблем заданої теми). Форма роботи – обговорення повідомлень.

Тема №2. Методи навчання математики в початкових класах.

Мета вивчення: познайомити студентів з особливостями використання різних методів та логічних прийомів при навчанні математики у початкових класах. Навчити застосовувати їх на практиці.

Література: [1,2,3,16,17,20].

Обладнання: комплект підручників з математики 1-4 класи. Програми середньої загальноосвітньої школи 1-4 класи. Посібники для вчителів.

План

1. Загальні вимоги до методів навчання математики.

2. Індукція і дедукція. Аналогія. Аналіз і синтез.

3. Метод усного викладу. Пояснення вчителя. Бесіда.

4. Метод вправ, письмових і графічних робіт.

5. Самостійна робота учнів.

6. Метод лабораторних робіт при вивченні геометричного матеріалу).

7. Метод програмового навчання.

8. Проблемний метод навчання.

1. Загальні вимоги до методів навчання математики.

Методи навчання - це способи організації вчителем пізнавальної діяльності учнів. Вони забезпечують систематичність і послідовність у викладанні і засвоєнні матеріалу на уроці.

Педагогічний процес за своїм змістом і цілеспрямованістю дуже різноманітний і багатогранний. Не можна звести навчально-виховну роботу до одного якогось універсального методу, однаково придатного для виконання всіх завдань навчання і виховання учнів. Добираючи методи навчання учнів початкових класів, слід враховувати вікові особливості дітей, У них ще не розвинені увага, мислення, їм, недоступні складні спостереження. Отже, методи навчання повинні передбачати:

а) широке застосування наочності; б) забезпечувати активність у роботі всіх учнів; в) забезпечувати систематичність і послідовність у викладанні і засвоєнні матеріалу; г) оволодіння необхідними вміннями і навичками, зазначеними в навчальних програмах; д) виховання в учнів навичок самостійної роботи; є) зв’язок навчання з життям, з працею учнів; є) вироблення в дітей почуття колективізму і навичок колективної праці; ж) виховання в учнів почуття відповідаль­ності за виконання своїх обов’язків; з) розвиток естетичного почуття дітей, їх емоцій, уваги, волі, пам’яті, мисленню; і) сприяти нормальному фізичному розвитку дітей.

Викладання кожного предмета потребує застосування своїх методів, зумовлених змістом і специфікою – навчального матеріалу. Процес навчання математики визначається здебільшого такими основними етапами навчальної роботи:

1. Пояснення вчителем нового матеріалу.

2. Сприймання і засвоєння учнями знань.

3. Закріплення одержаних знань.

4. Перевірка і оцінювання знань, умінь і навичок учнів.

Ці етапи перебувають у взаємозв'язку і підпорядковуються меті уроку.

  1. Ефективність першого етапу залежить від ставлення вчителя до роботи, його кваліфікації, досвіду, любові до дітей, індивідуального підходу до них в умовах роботи з класом.

  2. У тісному зв’язку з першим етапом перебуває другий етап. Суть сприймання нового матеріалу учнями полягав в утворенні у дітей нових уявлень і формуванні понять, що правильно відбивають предмети і явища об’єктивного світу і зв’язок між ними. Ефективність другого етапу залежність не тільки від якості пояснення вчителем, а й від підготовки учнів, їх розвитку, зацікавленості, уваги, та бажання знати те, що пояснює вчитель. (сприймання нового матеріалу спирається на попередній досвід учнів.)

  3. Етап закріплення вимагає від вчителя індивідуалізованого підходу до учнів.

4. Перевірка і оцінювання знань учнів повинні бути пов’язані з усіма ланками навчального процесу, допомагати регулювати всю навчальну роботу.

Виходячи з навчально-виховної мети уроку, вчитель добирає ті або інші джерела набування знань учнями, (зовнішнє оточення, демонстраційне наочне приладдя, дидактичний матеріал, підручник, таблиці ... тощо), враховує специфіку логічних прийомів, за допомогою яких учні оволодівають певними знаннями, вміннями, навичками і залежно від цього визначає методи і, форми використання цих джерел і логічних прийомів для організації навчальної діяльності учнів.

Основними методами-навчання математики у початкових класах: метод, усного викладу, метод вправ, метод лабораторних і практичних робіт, самостійна робота учнів, робота з підручником, метод програмованого навчання, метод проблемного навчання. Значне місце при поясненні нового матері­алу, при формуванні математичних понять посідають індукція і дедукція, аналогія, аналіз і синтез.

Учитель може застосовувати на уроці кілька методів, по-різному поєднуючи їх залежно від навчального матеріалу, мети, структури уроку, віку учнів і їх підготовки. Проте на уроці один із дах методів є провідним, домінуючим він визначає характер навчальної роботи, спря­мованої на досягнення основної мети.