Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з курсу методика виклада....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

3. Метод усного викладу. Пояснення вчителя. Бесіда.

Існують різні форт пояснення: бесіда, розповідь, лекція. У початкових класах здебільшого використовують форму бесіди, рідше розповідь і лекції. Бесіда є методом керування навчальною діяльністю учнів, у процесі якої вони відповідають на запитання вчителя, і з його допомогою підсумовують свою роботу. Цільові завдання бесіда найрізноманітніші,

4. Метод вправ, письмових і графічних робіт.

Часто буває, що учень робить у контрольній роботі помилки в обчисленнях, чи при розв'язуванні задач, або учень не встигає виконати до кінця контрольну роботу бо надто повільно обчислює. Причина цього в тому, що мало розв’язано вправ на закріплення вив­ченого, мало приділено уваги повторенню.

Тобто мало виконано практичних вправ на ту чи іншу тему. Для цього потрібно виконати достатню кількість вправ. Уміння ї навички закріплюються і до деякої міри автоматизуються.

Разом з міцними навичками безпомилкового виконання дій над абстрактними й іменованими числами, учні початкових класів повинні набувати також, і графічних навичок, що має велике значення в підготовці їх до практичної діяльності. Наприклад за допомогою графічних схем учні розв'язують задачі на рух, рівняння.

5. Самостійна робота учнів. Робота з підручником.

Самостійна робота як метод навчання дає можливість учневі свідомо і міцно засвоїти матеріал, проявити розумову активність.

Найчастіше метод самостійних робіт застосовують при ознайомленні з питанням практичного характеру, коли учні самостійно знаходять на основі здобутих знань нові обчислювальні прийоми, нові способи розв'я­зування задач тощо.

6. Метод лабораторних робіт.

Особливе значення його при вивченні геометричного матеріалу.

Вже з І класу діти практично ознайомлюються з одиницями довжини, ваги, часу, площі, швидкості, об’єму і способами їх вимірювання.

Процес вивчення геометричного матеріалу на уроках математики в початкових класах повинен бути від початку до кінця активним, наочним, конкретним. Роботи можуть бути такі: креслення» вирізування, виготовлення геометричних фігур. Під керівництвом вчителя учні навча­ються працювати з лінійкою, косинцем, циркулем, рулеткою, набувають елементарних навичок креслення і вимірювання, користування палеткою.

Лабораторна робота розраховується на цілий урок після пояснення вчи­телем теми. Клас ділиться на групи по 6-8 учнів у кожній групі. 1 кожній групі дасться завдання.

7. Метод програмованого навчання.

Одним з нових методів навчання, при якому можна здійснити інди­відуалізоване навчання і постійний контроль за сприйманням та засвоєнням нових знань учнями, є програмове навчання.

Суть програмового навчання полягає в тому, що навчальний матеріал розділяють на невеликі частини, які розмішують у певній послідовності. Кожен учень вивчає навчальний матеріал індивідуально, за своїм темпом, виявляючи при цьому найбільший ступінь самостійності.

Програмове навчання ділять на “машинне” і “безмашинне”. При “безмашинному” програмованому навчанні складають спеціальний програмований підручник.