Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
logika text.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

4. Умовно-розділові міркування (дилеми)

Це міркування, які мають декілька імплікативних засновків і один

123

Цей матеріал більш докладно можна подивитися у підручнику Хоменко ІЗ. "Логіка - юристам". - К., 1997. - С. 97-103 (теорія), С. 274-281 (практика).

Контрольні запитання

  1. Які види прямих дедуктивних міркувань ви знаєте?

  2. Наведіть схеми прямих дедуктивних міркувань.

4.3. Непрямі дедуктивні міркування

Найбільш відомими видами непрямих дедуктивних міркувань є міркування за схемою "зведення до абсурду" і міркування за схемою "доведення від противного".

"Зведення до абсурду" - це непряме дедуктивне міркування, в якому хибність якогось висловлювання обґрунтовується на підставі виводу із цього висловлювання протиріччя.

Схема такого міркування буде мати такий вигляд:

А —<~Вл-В)

Зведення до абсурду ефективний прийом доведення хибності висловлювань. Зокрема, він широко застосовується в ораторській діяльності і в суперечках, коли постає завдання спростування якоїсь точки зору.

"Доведення від противного" - це непряме дедуктивне міркування, в якому істинність якогось висловлювання обґрунтовується на підставі виводу із цього висловлювання протиріччя.

Схема такого міркування буде мати такий вигляд:

-А — Шл- В^

А Наведемо приклад. Уявіть собі, що міркує слідчий: "Скоріше за все Г.

122

Обвинувачений підлягає кримінальній відповідальності або за ст. 143 КК України, або за ст. 144 КК України.

Схема З

А-*В. А^-С. -Bv-C

Цей спосіб міркування отримав назву простої деструктивної дилеми.

Наприклад:

Якщо Н. — підозрюваний, то він або затриманий за підозрою у вчиненні злочину, або є особою, до якої застосований запобіжний захід до пред'явлення обвинувачення.

Н. не був затриманий за підозрою у вчиненні злочину, він також не є особою, до якої застосований запобіжний захід до пред'явлення обвинувачення.

Н. не є підозрюваним. Схема 4

А-»В. А^С. ~Bv~C -Av-C

Цей спосіб міркування отримав назву складної деструктивної дилеми.

Наприклад:

Якщо обвинувачений винний у крадіжці, то він підлягає кримінальній відповідальності за ст. 140 КК України; якщо він є винним у пограбуванні, то підлягає кримінальній відповідальності за ст.141 КК України.

У діях обвинуваченого немає складу злочину, передбаченого ст.140 або ст. 141 КК України.

О бвинувачений не займався ні крадіжкою, ні пограбуванням.

125

Тема 5: недедуктивні (правдоподібні) міркування

Основні терміни:

Недедуктивне (правдоподібне) міркування, індуктивне міркування, неповна індукція, повна індукція, міркування за аналогією, аналогія предметів (властивостей), аналогія відношень.

Визначення цих термінів можна подивитися у розділі "Словник основних термінів логіки"

5.1.Загальна характеристика правдоподібних міркувань Правдоподібне міркування - це міркування, в основі якого не лежить логічний закон і в якому істинність засновків не гарантує істинність висновку.

Зв"язок між засновками та висновком тут спирається на певні фактичні та психологічні причини, які не мають формального характеру. У зв"язку з цим в таких міркуваннях висновок не може випливати із засновків з логічною необхідністю.

За допомогою правдоподібних міркувань не можна отримати вирогідне знання. На відміну від дедуктивних міркувань, в яких здійснюється перехід від достовірного знання до достовірного знання, правдоподібні міркуваня виражають перехід від достовірного знання до імовірного знання. Висновки таких міркувань мають імовірний (правдоподібний) характер і потребують подальшої перевірки.

Прикладами правдоподібних міркувань можуть бути такі міркування: Аргентіна - республіка, Бразилія - республіка, Еквадор - республіка. Аргентіна, Бразилія, Еквадор - латиноамериканські країни.

О тже, усі латиноамериканські країни - республіки.

124

не є винним. Але припустимо на хвилинку зворотнє. Нехай Г. є винним. Тоді 19 квітня 2000 р. він повинен був бути на місці ачочину у м. Києві. Аде свідок Б. показує, що Г. ввечері того дня був у Лондоні. Враховуючи труднощі перетину кордону, навряд чи він міг добратися до Лондону за дві години. Отже, він не був того дня у Києві і моя гіпотеза щодо винності Г. невірна. Таким чином, Г. не є винним."

Наведене міркування є "доведенням від противного".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]