Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
logika text.rtf
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

Тема 4: «Дедуктивні міркування»

Дедуктивні міркування - міркування, у яких між засновками та висновками існує відошення логічного слідування. Міркування такого типу завжди є правильними, тобто з істинних засновків у них завжди отримують істинний висновок.

Суто-умовні міркування - міркування, які будують за схемою

А — В. В -> С А—С

Умовно-категоричні міркування - міркування, які будуються за схемами:

1 99

Індуктивні міркування - вид правдоподібних міркувань, в яких у засновках міститься окреме знання, а у висновку загальне знання.

Повна індукція - міркування, у якому на підставі наявності певної ознаки у кожного предмету даного класу робиться висновок про її наявність у всього класу предметів. За допомогою повної індукції можна обгрунтувати істинність висновку за умови що заснови міркування будуть істинними твердженнями.

Неповна індукція - міркування, у якому на підставі наявності певної ознаки у частини предметів даного класу робиться висновок про її наявність у всього класу предметів. Розрізняють два основних види неповної індукції: індукцію шляхом переліку (популярну індукцію) та індукцію шляхом відбору (наукову індукцію).

, Наукова індукція - міркування, у якому висновок випливає через

і відбір необхідних та виключення випадкових обставин.

Аналогія - міркування, у якому робиться висновок про наявність деякої ознаки у досліджуваного одиничного предмета (ситуації, події) на підставі його подібності за суттєвими рисами з іншим одиничним предметом (ситуацією, подією). Розрізняють аналогію предметів і аналогію відношень.

Аналогія предметів - міркування, у якому об'єктом уподібнення виступають два схожих одиничних предмети, а переносною ознакою -властивості цих відношень.

Аналогія відношень - міркування, у якому об'єктом уподібнення виступають схожі відношення між двома парами предметів, а переносною ознакою - властивості цих відношень.

198

A v В. -В

А

Умовно-розділові міркування - міркування, які будують за схемами дилем, трилем, полілем. Схеми дилем бувають різних видів.

Проста конструктивна дилема

А-В. С-В.АуС

В Складна конструктивна дилема

A-B.C-D.AvC

В vD Проста деструктивна дилема

А - В. А - С. ~В v

Складна деструктивна дилема

А - В. С - D. v -D

~Av-C

Тема 5: Правдоподібні міркування

Правдоподібні міркування - міркування, в яких висновок не випливає із засновків з логічною необхідністю. Зв"язок між засновками і висновком базується не на логічних відношеннях, а на фактичних або психологічних підставах. У таких міркуваннях висновок завжди має імовірний (правдоподібний) характер і потребує подальшої перевірки. Істинність засновку не гарантує істинність висновку.

201

Непорівнянні поняття - поняття, які не належать до одного універсуму, тобто не мають спільних родових ознак.

Сумісні поняття - поняття, обсяги яких мають хоча б один спільний елемент (їх обсяги повністю або частково співпадають).

Несумісні поняття - поняття, обсяги яких не мають жодного спільного елементу (їх обсяги не співпадають).

Типи сумісності - тотожність, перетин (частковий збіг), підпорядкування.

Відношення тотожності між поняттями - відношення, яке існує між поняттями, що мають різний зміст, але обсяги яких повністю співпадають.

Відношення перетину між поняттями - відношення, яке існує між поняттями, обсяги яких частково співпадають.

Відношення підпорядкування між поняттями - відношення, яке існує між родовим поняттям і поняттям, що виражає один із видів цього роду.

Типи несумісності - співпідпорідкування, протилежність, протиріччя.

Відношення співпідпорядкування між поняттями - відношення, яке існує між поняттями, що є різними видами одного роду.

Відношення протилежності між поняттями - відношення, яке має місце між поняттями, зміст яких відрізняється найвищою мірою, тобто: • Сума обсягів понять не вичерпує обсяг родового поняття;

200

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]