Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
255986_56CC1_zharko_i_v_vnutrenniy_ekonomichesk...doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Задача 12.7

У зв’язку з технічним переобладнанням виробництва потрібно придбати устаткування вартістю 75 тис. грн. У підприємства таких грошей немає. Потрібне устат­кування можна взяти за лізингом або купити за рахунок кредиту. Договір лізингу і кредит пропонуються на три роки. Річні платежі за цими варіантами в тис. грн. такі: лізинг (орендна плата і викуп) – 30, 30, 60; купівля (повернення кредиту з відсотками) – 37,5, 37,5, 37,5. Дисконтна ставка – 20 %.

Необхідно: обґрунтувати економічно вигідніший спосіб придбання устаткування.

Задача 12.8

Підприємство планує залучити у виробницт­во додаткове обладнання вартістю 450 тис. грн. Строк служби обладнання - 7 років. Є дві можливості профінансувати його придбання. Перша - це взяти кредит у банку в розмірі 450 тис. грн. під 25 % з щорічним погашенням основної суми заборгова­ності за кредитом рівними частками впродовж трьох років. Дру­га - це укласти договір фінансового лізингу терміном на чотири роки з щорічними сплатами лізингового платежу; відшкодування вартості лізингового майна відбувається рівними частками; лі­зинговий процент нараховується за ставкою 25 % від залишкової вартості об’єкта лізингу; викуп обладнання здійснюється за його залишковою вартістю на момент закінчення договору лізингу. Дисконтна ставка - 20 %.

Необхідно: оцінити витрати за кожним варіантом придбання обладнання, порівняти їх і на основі цього прийняти рішення на ко­ристь однієї з альтернатив.

Задача-ситуація 12.9

Для технічного переобладнання і розширення вироб­ництва потрібно придбати устаткування вартістю 100 тис. грн. Розглядається три варіанти фінансування інвестицій на зазначену суму: за рахунок власних коштів, кредиту і фінансового лізингу. Умови фінансового забезпечення придбання устаткування наступні: термін договору лізингу - 4 роки; за цей період рівномірні (одна­кові за роками) лізингові платежі повністю відшкодовують вар­тість устаткування з виплатою лізингового доходу на рівні 12 % річних. Кредит надається на 3 роки за плату 15 % річних і повер­тається рівними сумами в кінці кожного року. Дисконтна ставка - 20 %.

Необхідно:

1) обчислити річну орендну плату і загальну суму лізингових платежів у теперішній вартості;

2) обчислити річні платежі і загальну їх суму в теперішній ва­ртості при купівлі устаткування за кредит;

3) визначити витрати у теперішній вартості при купівлі устат­кування за власні кошти;

4) вибрати оптимальний варіант придбання устаткування за критерієм витрат.

Вказівка. Особливості даної ситуації полягають у тому, що лі­зингові платежі (орендна плата) і повернення кредиту з відсотка­ми здійснюються однаковими сумами за роками (ануїтетні суми). За цих умов обчислення річних платежів і загальної суми дискон­тованих витрат істотно спрощується за допомогою коефіцієнтів ануїтету теперішньої вартості. Таблиці таких коефіцієнтів міс­тяться у спеціальній літературі з фінансів, інвестицій та проект­ного аналізу. Річні ануїтетні платежі обчислюються за формулою:

, (12.4)

де К - загальна теперішня вартість кредиту (придбання устат­кування), грн.;

КР - річні платежі з відсотками (доходом), грн.;

- коефіцієнт ануїтету теперішньої вартості при n роках платежів і річній процентній ставці (доходу) Р.

Звідси

. (12.5)

Після цього річні платежі дисконтуються і визначається за­гальна сума витрат у теперішній вартості. Для цього знову мо­жна застосувати формулу теперішньої вартості ануїтетних платежів.

Теми рефератів

1. Відпо­відність структури і режиму роботи операційної системи певному обсягу діяльності.

2. Змінюваність обсягу діяльності й необхідність адаптації операційної системи до нового рівня завантаження.

3. Варіанти придбання устаткування.

4. Лізинг як форма придбання устаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]