Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_SRS-OA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Тема 11. Олігополія та монополістична конкуренція

Мета: засвоїти механізм функціонування фірми за умов олігополії та монополістичної конкуренції

Джерела знань:

- конспект лекцій;

- методичні вказівки до розв’язання задач практичних занять №№ 14-15;

- література: [1, с. 161-166; 172-182], [2, с. 162-174; 177-186], [3, с.112-121; 124-139], [4, с. 232-235; 249-259], [5, с. 365-368; 385-417; 423-451], [6, с. 487-503]

Після опрацювання теми студент повинен:

1) Знати:

а) зміст наступних економічних категорій:

Олігополія. Основні ознаки та причини виникнення олігополії. Рішення фірми щодо обсягу виробництва. Негнучкість цін в умовах олігополії. “Ламана” крива попиту. Оптимальний рівень цін та обсягів продажу, що максимізує прибуток олігополіста. Картель. Лідерство в цінах. Ціноутворення за принципом “витрати плюс…”. Економічні наслідки олігополії. Рівновага Курно. Дуополія. Модель Курно. Крива контрактів. Рівновага за Нешем. Моделі Бертрана та Штакельберга. Теорія ігор. “Дилема ув’язнених”. Кооперативні та некооперативні ігри. Домінуюча стратегія. Стратегія максиміну. Чиста та змішана стратегії. Гра, що повторюється. Послідовна гра. Економічна ефективність олігополії. Монополістична конкуренція. Характерні риси монополістичної конкуренції. Короткострокова рівновага в умовах монополістичної конкуренції. Довгострокова рівновага фірми в умовах монополістичної конкуренції. Нецінова конкуренція. Позитивний і негативний вплив реклами на обсяг виробництва та середні витрати. Монополістична конкуренція та її ефективність.

2) вміти:

а) виконувати проблемні завдання

Завдання № 1

Критично оцініть та поясніть твердження:

  1. “Галузь з монополістичною конкуренцією характеризується занадто великим числом фірм, кожна з яких виробляє занадто мало.”

  2. “В галузях з монополістичною конкуренцією економічні прибутки у довгостроковому періоді зникають внаслідок конкуренції; таким чином, немає жодної підстави для критики поведінки і ефективності таких галузей”

  3. “Конкуренція якості та послуг може бути так само ефективною у наданні покупцю за його гроші більшої кількості благ та послуг, як і цінова конкуренція.”

Завдання № 2

Детально зробіть оцінку двох поглядів виражених в наступних твердженнях:

а) “Реклама створює масовий попит. Виробництво зростає, витрати знижуються. Чим більше люди зможуть купити, тим більше створюється робочих місць. Це складові економічного зростання. Одне стимулює інше в циклі продуктивності та добробуту, а в цілому призводить до поліпшення нашого життя”.

б) “Реклама являє собою “викривлену просвіту”: дороге зусилля спонукати людей купувати без певного наміру речі, більш того реклама посилює економічну нестабільність, тому що витрати на рекламу змінюються прямо пропорційно рівню споживацьких витрат.”

Яка точку зору, ви вважаєте, є більш правильною? Обґрунтуйте вашу позицію.

Завдання № 3

Чи завжди дуополія веде до згоди між фірмами? В яких випадках така згода буде стійкою та тривалою, а в яких ні? Коли згода ефективна? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання № 4

Які олігополістичні структури є стійкими, а які ні? Які критерії та умови стабільності і рівноваги в умовах олігополії? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання № 5

Чи можлива рівновага Курно (Бертрана, Штакельберга) для фірм, які випускають диференційовану продукцію (наприклад, різні види ручних годинників). Відповідь обґрунтуйте.

Завдання № 6

Які заходи державної політики приймаються для регулювання олігополістичного ринку? Чи завжди таке регулювання потрібне та вигідне з точки зору суспільного добробуту? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання № 7

Які заходи державної політики потрібно чи не потрібно приймати в умовах рівноваги Курно? Рівноваги Бертрана? Рівноваги Штакельберга?

б) розв’язувати задачі

Задача № 1

На рисунку 11.1 показано фірму в умовах монополістичної конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]