Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_SRS-OA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Тема 14 - Інституціональні аспекти ринкового господарства

Мета: засвоїти основні інституціональні аспекти ринкового господарства

Джерела знань:

- конспект лекцій;

- література: [1, 227-234], [2, с. 218-231], [3, с. 200-217], [420-433], [5, с. 570-595], [6, с. 524-537].

Після опрацювання теми студент повинен:

1) Знати:

а) зміст наступних економічних категорій:

Недосконалість рику. Причини недосконалості ринку. Асиметрична інформація. Зовнішні ефекти. Позитивні зовнішні ефекти. Негативні зовнішні ефекти. Сукупні зовнішні, індивідуальні та суспільні витрати. Граничні зовнішні та суспільні витрати. Гранична суспільна вигода. Ефективний суспільний обсяг випуску товарів чи послуг. Гранична зовнішня вигода. Коригуючий податок. Коригуюча субсидія. Теорема Коуза. Чисте приватне благо. Принцип винятковості. Чисте суспільне благо та його властивості. Попит на чисте суспільне благо.

б) відповіді на наступні питання:

  1. Недосконалість ринку та державне втручання в економіку

  2. Зовнішні ефекти: сутність та основні види

  3. Коригування зовнішніх ефектів та підходи до вирішення проблеми зовнішніх ефектів

  4. Суспільні блага. Особливості попиту на чисте суспільне благо

2) вміти:

а) виконувати проблемні завдання

Завдання № 1

Прокоментуйте визначення трансакційних витрат, дане С. Ченом: “В самому широкому розумінні слова трансакційні витрати складаються з тих витрат, існування яких неможливо уявити в економіці Робінзона Крузо”.

Завдання № 2

“Коли в США почали бурити перші нафтові свердловини, той, хто піднімав нафту на поверхню, мав по закону право вважати її своєю власністю, - пише американський економіст Р. Д. Купер. – Кажучи іншими словами, нафта в надрах була нічия, а нафта, яка була викачана на поверхню, належала тому, хто її здобув”. До яких економічних наслідків на ваш погляд це призвело? Чому Р. Д. Купер використав даний приклад для пояснення поведінки населення в постсоціалістичних країнах?

Завдання № 3

Американський економіст Д. Норт описує розвиток виробничого господарства слідуючим чином: “До неолітичної революції, коли основними видами господарства були мисливство та збиральництво, система відносин власності представляла собою необмежену загальну власність. Розвиток примітивного землеробства та скотарства пов’язано з “виключною” суспільною власністю плем’я на продукти і ресурси: доступ до них заборонявся для членів інших племен. Для захисту від надмірної експлуатації вводились правила, які обмежували використання землі для членів племені. Різниця між цими формами власності і є пояснення неолітичної революції”. Чому ці інституціональні форми по-різному впливали на виникнення класів?

Завдання № 4

Типовий біржовий контракт включає наступні пункти: місце (біржа) та дата проведення контракту, найменування покупця і продавця, точна назва та опис товару, кількість товару, час та спосіб визначення кількості та якості товару, ціна, знижки та надбавки за сортність і відхилення від базової якості, умови здачі та прийому товару, строк постачання, строки та умови платежу, тара та пакування, маркування, форс-мажор, арбітраж. До якого виду контракту його треба віднести?

Завдання № 5

Уявіть собі, що ви є експертом уряду з екологічних питань. В уряді підготовлена програма підвищення доходів шляхом використання акцизних податків. Товари, які обкладаються податком: бензин, алкогольні напої, тютюнові вироби, авіаквитки, автомобілі, панчохи, хутра. Які фактори ви будете враховувати при виборі товарів, на які потрібно ввести податок? Поясніть, чому.

Завдання № 6

Відомо, що керівники державних підприємств не мають права презентувати на залишковий доход. Разом з тим основною характеристикою державного сектору є потяг до розширення масштабів виробництва. Чи є інвестиційні програми державних підприємств відповіддю на суспільні потреби? Як співвідносяться ці намагання з ефективністю виробництва?

б) розв’язувати задачі

Задача № 1

Ви володієте часткою в фірмі “Віники”, яка дорівнює 200 тис. грн. Крім Вас, фірма має ще 39 рівноправних співвласників. Статутний капітал фірми – 80 млн. грн. Фірма понесла збитки в розмірі 100 млн. грн. і їй загрожує банкрутство. Розрахуйте ту частку, яку прийдеться вам узяти на себе у випадку банкрутства, якщо фірма є :

  1. повним товариством;

  2. акціонерним товариством.

Задача № 2

Порівняйте трансакційні витрати, які виникають при підписанні контракту між учасниками конкурентного ринку і між олігополістами (не приймаючи до уваги антимонопольне законодавство) при інших рівних умовах.

Задача № 3

Поблизу села знаходиться аеропорт. Кожний день здійснюється 10 рейсів. У зв’язку з розширенням потоку пасажирів керівництво аеропорту збирається ввести додатковий, 11 рейс на добу, який у зв’язку з обмеженою пропускною спроможністю може здійснюватися лише пізно ввечері. Введення додаткового рейсу принесе валовий дохід аеропорту 1500 дол. на день, при цьому витрати на його організацію складуть для аеропорту 1000 дол. на день. Але вечірній рейс принесе незручності мешканцям села, негативно відіб’ється на їх відпочинку та на продуктивності праці. Зменшення продуктивності мешканців села на своїх робочих місцях призведе до зниження їх сукупного доходу на 800 дол. в день. Чи буде організований 11 рейс на добу , якщо врахувати, що:

- мешканці мають право на заборону польотів над селом;

- аеропорт має право на безперешкодну організацію польотів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]