Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_SRS-OA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Тема 12 - Ринки факторів виробництва

Мета: засвоїти особливості функціонування ринків факторів виробництва та механізм формування факторних доходів

Джерела знань:

- конспект лекцій;

- методичні вказівки до розв’язання задач практичних занять №№ 16-17;

- література: [1, с. 161-166; 172-182], [2, с. 162-174; 177-186], [3, с.112-121; 124-139], [4, с. 232-235; 249-259], [5, с. 365-368; 385-417; 423-451], [6, с. 487-503].

Після опрацювання теми студент повинен:

1) Знати:

а) зміст наступних економічних категорій:

Функції ринків факторів виробництва. Цілі та обмеження споживання ринків факторів виробництва. Монопсонія та олігопсонія. Індивідуальний та галузевий попит на фактори виробництва. Цінова еластичність попиту на ресурс виробництва. Вартісний граничний продукт та ціна фактора. Основне правило визначення попиту на фактори виробництва. Цінова еластичність попиту на робочу силу. Характеристика досконало конкурентного ринку праці. Граничний виграш виробника від найманої праці. Попит окремого виробника на працю. Ефекти зміни доходу і заміщення за змін заробітної плати. Криві пропозиції праці, що “вигинаються назад”. Диференціація заробітної плати. Двосекторна модель. Граничні витрати на працю для монопсоніста. Монопольна влада продавців праці. Двостороння монополія. Дискримінація на ринках робочої сили. Вибір робітника щодо праці і відпочинку. Реальний рівень заробітної плати при двосторонній монополії. Капітал як ресурс тривалого використання. Позичковий процент. Ставка позичкового процента. Часова перевага як економічна категорія. Дисконтована вартість. Крива попиту та пропозиції на фактори виробництва на досконало та недосконало конкурентному ринку. Залежність між ринком товару та ринком ресурсу щодо обсягів та цін. Інвестиційні рішення у тривалому періоді. Інвестиційні рішення щодо придбання основних фондів. Гранична норма часової переваги. Міжчасове бюджетне обмеження і міжчасова рівновага. Зміна міжчасової рівноваги. Економічна рента. Попит та пропозиція на ринку землі. Диференційна рента. Ціна землі.

2) вміти:

а) виконувати проблемні завдання

Завдання № 1

Відомо, що економічними умовами обґрунтованого зростання реальної заробітної плати виступають висока питома вага природних ресурсів на одиницю працюючих і вдосконалення методів виробництва за рахунок зростання капіталу і поліпшення технологій. За цих умов на конкурентному ринку праці рівень зарплати буде підвищуватися. Наскільки повно можна застосувати це положення в Україні?

Завдання № 2

В умовах досконалої конкуренції, будь-яка фірма в галузі може придбати більше факторів виробництва та виробляти більше продукції без впливу на ціну виробленого товару. Проаналізуйте ситуацію, коли всі фірми галузі почнуть купувати більше факторів виробництва. Як це відобразиться на граничній доходності факторів виробництва?

Завдання № 3

Покажіть за допомогою графіків вплив профспілок на зростання заробітної плати і вірогідність збільшення безробіття

а) при спадній пропозиції праці

б) при зростаючому попиті фірм на робочу силу.

Завдання № 4

Поясніть, чому для економіки в цілому економічна рента є надлишком, а для індивідуальних фірм та галузей виступає як витрати виробництва. Поясніть “Рента не виконує ніякої спонукальної функції в економіці”. Які аргументи можна привести “за” та “проти” високого податку на землю.

Завдання № 5

Якщо грошовий капітал як такий не є економічним ресурсом, то чому сплачують та отримують відсоток за його використання? Які доцільні аргументи для доказу того факту, що ставки відсотку суттєво відрізняється в залежності від виду кредиту?

Завдання № 6

Історично закони про гендлярство, згідно з якими встановлювалися граничні величини відсоткової ставки нижче за рівноважну, застосовувалися багатьма штатами в США на підставі того, що такі закони надавали можливість отримувати кредити бідним людям, які не могли інакше позичати гроші. Критики таких законів стверджують, що подібні закони більш за все “б’ють” саме по бідним людям. Яка точка зору, на Ваш розсуд, є правильною?

б) розв’язувати задачі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]