Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_SRS-OA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Тема 10 - Монопольний ринок

Мета: засвоїти механізм функціонування фірми за умов монопольного ринку, визначити соціально-економічні наслідки функціонування монопольного ринку та основні засоби його регулювання

Джерела знань:

- конспект лекцій;

- методичні вказівки до розв’язання задач практичних занять №№ 12-13;

- література: [1, с. 126-141], [2, с. 111-133], [3, с. 66-91], [4, с. 192-195; 201-207; 221-224], [5, с. 229-259], [6, с. 238-268]

Після опрацювання теми студент повинен:

1) Знати:

а) зміст наступних економічних категорій:

Монополія. Чиста монополія. Природна монополія. Відкрита та закрита монополія. Проста монополія. Адміністративна монополія. Монополія, що застосовує цінову дискримінацію. Бар’єри входження в монополістичну галузь. Крива попиту монополіста. Криві сукупного та граничного доходу. Ціна та обсяг продукції, що забезпечує монополії максимальний прибуток. Мінімізація збитків в умовах чистої монополії. Рівноважний стан монополії за різної еластичності попиту. Рівновага фірми-монополіста у довготерміновому періоді. Монополістичне ціноутворення за принципом “витрати – плюс”. Цінова дискримінація. Умови та різновиди цінової дискримінації. Економічні наслідки монополізації галузі. Суспільно оптимальна ціна. Ціна, що “забезпечує справедливий прибуток”. Х-неефективність. Соціальна ціна монополії. “Мертвий” вантаж монополії. Індекс Лернера. Індекс Герфіндаля. Антимонопольна політика. Розмір субсидії для регульованої монополії. Монопсонія. Попит і пропозиція в умовах досконалої конкуренції з боку покупця. Граничні витрати придбання. Крива пропозиції монопсонії. Крива граничних витрат монопсонії. Основні випадки функціонування монопсонії. Визначення обсягу та ціни закупівель монопсоніста.

2) вміти:

а) виконувати проблемні завдання

Завдання № 1

Критично оцініть та поясніть наступні твердження:

а) “Так як монополісти можуть контролювати ціну продукту, вони завжди забезпеченні прибутковим виробництвом, просто призначаючи найвищу ціну, яку споживачі будуть сплачувати”.

б) “Чистий монополіст намагається досягти такого обсягу виробництва, який принесе найбільший прибуток на одиницю продукції”.

в) “Надлишок ціни над граничними витратами є ринковим способом сигналізації про потреби у більшому виробництві продукції.”

г) “Чим більш прибутковою є фірма, тим більшою є її монопольна сила.”

д) “Монополіст здійснює цінову політику, конкурентний виробник – ні.”

є) “Що стосується розподілу ресурсів, інтереси продавця та суспільства співпадають на чисто конкурентному ринку, але вступають у протиріччя на монополізованому ринку.”

е) “В якомусь розумінні монополіст робить прибуток на не виробництві, монополіст виробляє прибутку більше, ніж він виробляє товарів.”

Завдання № 2

Чи займаються коледжі та університети ціновою дискримінацією, коли вони призначають повну платню за навчання деяким студентам та надають фінансову допомогу іншим? Які переваги та недоліки цієї практики?

Завдання № 3

Вважається, що природним монополістам слід дозволяти визначати свої максимізуючі прибуток випуски і ціни, а потім державі слід вилучати їх прибутки через податки і розподіляти їх споживачам пропорційно їх закупівлям у монополій. Чи є ця пропозиція суспільно бажаною, так само, як те, що вимагає від монополістів вирівняти ціну відповідно до граничних чи середніх витрат?

б) розв’язувати задачі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]