Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_SRS-OA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Тема 5 - Попит, пропозиція, їх взаємовідносини

Мета: засвоїти методику визначення стану ринкової рівноваги, еластичності попиту та пропозиції, а також з’ясувати фактори, що впливають на зміну ринкової рівноваги, та наслідки впливу держави на ринкову рівновагу

Джерела знань:

- конспект лекцій;

- методичні вказівки до розв’язання задач практичних занять №№ 5-6;

- література: [1, с. 25-40; 45-58], [2, с. 20-42], [3, с. 12-29], [4, с. 82-105], [5,с. 33-61], [6, с. 50-87]

Після опрацювання теми студент повинен:

1) Знати:

а) зміст наступних економічних категорій:

Попит. Закон попиту. Функція попиту. Детермінанти попиту. Крива попиту. Зміна попиту. Зміна величини попиту. Вдавані порушення закону попиту. Престижний попит. Ажіотажний попит. Пропозиція, закон пропозиції. Функція пропозиції. Детермінанти пропозиції. Крива пропозиції. Зміна пропозиції. Зміна величини пропозиції. Аномальна поведінка виробника. Ринкова рівновага. Надлишок споживача та надлишок виробника. Надлишок. Дефіцит. Закони ринкової рівноваги. Стабільна рівновага. Рівновага за Вальрасом. Рівновага за Маршаллом. Абсолютна, відносна, локальна, глобальна рівновага. Нестабільна рівновага. Напівстабільна рівновага. Ефект вимивання “дешевого” асортименту. Абсолютний дефіцит. Зміна ринкової рівноваги під впливом нецінових чинників. Еластичність. Еластичність попиту. Цінова еластичність попиту. Абсолютно еластичний, абсолютно нееластичний, одиничний, еластичний та нееластичний попит. Еластичність попиту за доходом. Перехресна еластичність попиту. Еластичність пропозиції. Миттєвий, короткостроковий та довгостроковий періоди часу. Фіксація цін державою. Податкове регулювання. Податковий тягар. Перерозподіл податкового тягарю. Ціна попиту. Ціна пропозиції. Точкова та дугова еластичність.

2) вміти:

а) виконувати проблемні завдання

Завдання № 1

Мікроекономікою і реальною комерційною практикою доведена необхідність враховувати суб’єктивні уподобання і переваги споживачів. Однак виходить, що попит перш за все залежить від рівня грошових доходів покупців, тобто об’єктивного, а не тільки суб’єктивного фактора. Як ви поясните цю залежність? Зобразіть її за допомогою графіка з кривою попиту на товари, що змінюється.

Завдання № 2

Мікроекономіка доводить, що оподаткування не порушує законів попиту і пропозиції. Тобто механізм конкурентного ринкового ціноутворення. Однак застосування податку завжди підвищує ціну товарів, що продаються, і, як наслідок, виникає тенденція скорочення продажу за зростаючою ціною. Так чи є тут порушення законів попиту і пропозиції, чи воно, на Ваш погляд, проблематично і сумнівно?

Завдання № 3

Еластичність попиту і пропозиції, а також коефіцієнт еластичності мають не тільки теоретичну, але й практичну значущість.

Перерахуйте декілька економічних показників роботи фірми, що залежать від еластичності споживацького попиту і пропозиції товарів цієї фірми.

б) розв’язувати задачі

Задача № 1

В таблиці 5.1 наведені шкали попиту і пропозиції м’яса. Заповніть всю таблицю і вкажіть строчку, що відповідає положенню рівноваги на ринку.

Таблиця 5.1

Попит та пропозиція м’яса

Ціна, грн. за кг

Величина попиту, кг

Величина пропозиції, кг

Надлишковий попит, кг

Надлишкова пропозиція, кг

Обсяг продажу, кг

Напрямок зміни ціни

10

160

10

15

130

30

20

110

55

25

80

80

30

60

100

35

40

130

40

20

160

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]