Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6 студентам.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
418.02 Кб
Скачать

6.5 Домашня робота з географії

Урочна та позаурочна форми проведення навчання географії тісно взаємопов’язані й доповнюють одна одну. Вони є обов’язковими ланками процесу навчання географії (див. п.6.1) і не можуть проектуватися окремо.

Отже, домашня робота (виконання домашніх завдань) з географії –цеодин з головних видів позаурочноїформи проведення навчання географії, який базується на навчально-пізнавальній діяльності школярів у режимі самостійної роботи, є логічним продовженням уроку географіїта нерозривно поєднаний зі змістом процесу навчання.

Дидактичними цілями домашньої роботи з географіїможуть бути:

– закріплення, розширення, поглиблення й систематизація засвоєних знань і вмінь;

– конкретизація засвоєних знань і вмінь;

– застосування засвоєних знань і вмінь на різних рівнях навчально-пізнавальної діяльності (репродуктивному, продуктивному й творчому);

– застосування засвоєних способів діяльності: за зразком, у подібній і новій ситуаціях;

– формування вмінь самостійної навчально-пізнавальної діяльності;

– розвиток здібностей використовувати засвоєнні знання та вміння задля розв’язання теоретичних і практичних завдань у сфері географії;

– підготовка до засвоєння нового навчального матеріалу.

Домашні навчально-пізнавальні завдання плануються учителем під час проектування уроку, але обов’язково коригуються у процесі його проведення.

Управління домашньою роботою з географії здійснюється учителем через:

– конструктивну побудову домашніх завдань;

– підготовку учнів до їхнього виконання;

– вдалий попередній інструктаж і коментар;

– перевірку результатів домашньої роботи та їх оцінювання.

Учні можуть впоратись з домашніми завданнями, якщо вони ефективно працювали на уроці, удосконалюючи свої вміння й навички та уважно прослухали рекомендації вчителя щодо виконання цих завдань.

Важливою умовою вдалої організації учителем домашньої роботи учнів як самостійної є правильно визначений обсяг завдань. Згідно з Державними санітарними правилами і нормами учні 5–6-х класів мають виконувати домашні завдання з географії упродовж 25–30 хвилин, 7–9-х – упродовж 30–35, а 10–11-х – упродовж 35–40 хвилин.

Окрім того, учитель, добираючи домашні завдання, мусить враховувати рівень підготовки учнів класу, їхні індивідуальні особливості (здібності та інтереси, рівень сформованості інтелектуальних та навчальних умінь, особливості сприйняття й пам’яті, стан здоров’я тощо). Крім того, домашнізавдання мають бути дидактично ефективними для школярів за рівнем їхньої складності. Так,занадто легкі завдання не виховують наполегливості у роботі й не забезпечують розвитку учнів. Натомість надважкі завдання, що вимагають забагато часу й зусиль, можуть шкідливо вплинути на здоров’я школярів і знизити їхній інтерес до навчання.

За види домашніх завдань з географії, які одночасно можна розглядати як підвиди домашньої роботи у цілому, можуть правити:

  1. робота з підручником з метою повторення, усвідомлення й осмислення змісту уроку;

  2. робота з додатковою географічною літературою з метою конкретизації, розширення, поглиблення й систематизації засвоєних знань;

  3. виконання практичної роботи для закріплення засвоєних знань і вмінь (у т.ч. виконання завдань на контурних картах тощо);

  4. виконання завдань на основі застосування різноманітних графічно-знакових географічних моделей – аналітично-ілюстративних, картографічно-геоінформаційних, структурно-логічних і комбінованих (див. п,4.3);

  5. самостійне опанування певного обсягу нових географічних знаньі вмінь;

  6. виконання фронтальних і/чи індивідуальних завдань репродуктивного та продуктивного рівня;

  7. пошук відповідей на запитання та вирішення завдань проблемного характеру;

  8. виконання завдань творчого рівня;

  9. проведення певних дослідів, спрямованих на закріплення знань про властивості чи умови існування географічного об’єкта вивчання та формування умінь виконувати дослід за зразком;

  10. проведення вивчання географічних об’єктів, процесів і явищ на проблемному рівні, тобто виконання дослідницьких та пошукових завдань.

Під час виконання домашніх завдань учні повинні працювати з різноманітними джерелами географічної інформації. Передусім це має бутидрукований чи електроннийпідручник, користуючись яким учні повинні бути у змозі самостійно: скласти план тексту параграфа, виокремити головне, зробити висновки, дібрати докази, дати короткі визначення термінів, поставити запитання, скласти тези, заповнити таблицю, створити графічно-знакову модель за текстом, побудувати графік чи діаграму тощо.

Також важливо, щоб учні вдома користувалися географічними картами насампереддрукованого або електронного атласу: описували географічні об’єкти (річку, гірську систему тощо), давали стислі комплексні характеристики регіонів, складали характеристики країн, аналізували розміщення галузей економіки тощо. У цілому вчителю доцільно проектувати домашні завдання, спрямовані на роботу учнів з підручникомі картами водночас для того, щоб, наприклад, скласти характеристику населення материка чи країни, описати економіку певного регіону, порівняти природні особливості двох природних зон тощо.

Завдання, пов’язані з домашньою роботою на контурній карті, мають бути стислими та цікавими, на кшталт: прокласти маршрут подорожі; позначити географічні об’єкти, з’єднання яких прямими лініями дасть певну геометричну фігуру,виокремити об’єкти з рекордними показниками тощо.

При домашній самостійній підготовці певних тематичнихповідомлень учням корисно користуватися, крім основної, додатковою літературою та ресурсами Інтернету географічного спрямування. При цьому слід налаштувати школярів на аналітичне ставлення до географічної інформації танавчити прийомам її коректної обробки, збереження та публічного викладу.

Виконання проблемних домашніх завдань, що містять протиріччя та порушення раніше сформованих географічних причинно-наслідкових зв’язків тощо, будуть спонукати учнів до пошуку необхідної додаткової географічної інформації. Тому вчитель під час проведення інструктажу до виконання цих домашніх завдань має надавати учням рекомендації щодо пошуку зазначеної інформації.

Творчі домашні завдання повинні мати переважно індивідуальний характер і виконуватися учнями за їхнім бажанням, позаяк такі завдання передбачають більше зусиль і часу на їхнє виконання. До того ж,завдання творчого рівня, зрозуміло, мають бути цікавими для учнів, на кшталт завдання з розробки маршруту подорожі та підготовці тексту екскурсії країнами певної частини світу тощо.

Дослідницькі й пошукові домашні завданняможуть бути як індивідуальними, так і груповими. Вони, зазвичай, носять характер проектута спрямовані на розвиток аналітичної діяльності учнів. Термін їхнього виконання визначається вчителем. Крім того, вчитель надає учням рекомендації стосовно планування таких підвидів домашньої роботи та добирання методів і прийомів її виконання, а також пошуків потрібних джерел географічної інформації, форм звітності тощо.

Коментоване пояснення домашнього завдання, як вже зазначалось, може проводитися як під час проведеннябудь-якого етапу уроку, так і на його спеціальному етапі. Утім, у всіх випадках, цього категорично не можна робити безпосередньо перед дзвінком на перерву або, тим паче, під час чи після такого дзвінка, позаяку таких ситуаціях пояснення вчителя учнями не сприйматимуться. Крім того, Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України наразі не рекомендує задавати домашні завдання на канікули, вихідні та святкові дні ітакийпідхід, на нашу думку, є слушним.

Домашні завдання мають не тільки виконуватися учнями, а й вчасно і регулярно перевірятися й оцінюватися вчителем. Вибір форми організації контролю (фронтальний, індивідуальний, груповий, парний контроль, взаємоперевірка чи самоконтроль, див. п.???) залежить від мети, змісту та виду домашніх завдань. При цьомусистематична перевірка виконання домашніх завдань є складником поточного контролю навчальних досягнень школярів, і, насамкінець, підґрунтям тематичного та підсумкового контролю.

Метою перевірки виконання домашнього завдання з географії є:

– з’ясування ступеня засвоєння географічних знань і вмінь учнями;

– корекція знань і вмінь (виявлення та наступне усування прогалин у знаннях і вміннях учнів);

– оцінювання та доведення до відома учнів рівня їхніх навчальних досягнень з географії.

Докладніше різноманітність прийомівперевірки та контролюрізних завдань аналізуватиметься у р.7.

Запитання та завдання для самоконтролю:

  1. Визначте місце домашньої роботи серед форм проведення навчання географії у загальноосвітніх навчальних закладах.

  2. Проаналізуйте дидактичні цілі, що стоять перед домашньою роботою з географії.

  3. Яким чином учитель має можливість здійснювати управління домашньою роботою учнів з географії?

  4. Яких санітарних норм має дотримуватися вчитель при плануванні змісту й обсягу домашніх завдань з географії?

  5. За якими принципами можнавизначити види домашніх завдань з географії?

  6. Якими джерелами інформації повинен користуватися учень при виконанні домашніх завдань з географії?

  7. Визначте особливості проектування домашніх завдань, виконання яких пов’язано з роботою учнів на контурній карті.

  8. У чому полягає особливість виконання дослідницьких і пошукових домашніх завдань?

  9. На яких етапах уроку доцільно пояснювати домашнє завдання учням?

  10. Проаналізуйте складники мети перевірки виконання домашнього завдання з географії.