Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ВЕСІЛЛЯ 50 осю Мяло.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
902.14 Кб
Скачать

Обслуговування офіціантами

Офіціант протягом всього банкета зайнятий обслуговуванням його учасників. Кваліфікаційна робота, належний зовнішній вигляд, доброзичливе, тактичне і уважне відношення до гостей являються обов’язковими умовами культури обслуговування і створюють гарний настрій учасників банкету. Від офіціантів потребується дисципліна, організованість, безумовне виконання всіх розпоряджень метрдотеля. Робота офіціантів повинна бути швидкою, але спокійною без зайвої суєти. Потрібно не забувати, що прохання гостя не повинно залишитись без уваги. Офіціант повинен знати хто із його товаришів працює в попередньому і наступному секторі для своєчасного і організованого входу в зал і виходу з нього: він повинен запам’ятати чергування подачі закусок, страв, напоїв, схему організації обслуговування для індивідуальної роботи і роботи у парі з іншим офіціантом.

Особливості організації даного банкету полягають у тому, що холодні закуски, вино – горілчані вироби, води і фрукти на банкетний стіл ставлять офіціанти до приходу гостей. Після прийому холодних закусок дається перерва 20 – 30 хв, під час якої гості змогли б привітати один одного, потанцювати, а офіціанти мають можливість прибрати зі столу посуд який звільнився, прибори і порожні пляшки, замінити їх чистим посудом і приборами для подачі гарячих страв.

Отримавши на роздачі страви, офіціанти направляються з ними до входу банкетну залу, де розташовуються по порядку номерів, за секторами столу, які вони обслуговують. По знаку метрдотеля офіціанти входять в зал, направляються до своїх секторів і стають обличчям до столу в 2-3 кроках позаду від гостей, з яких вони повинні починати обслуговування. Страви тримають на лівій руці на рівні ліктя. По знаку старшого офіціанта, який обслуговує почесних гостей в центрі столу, офіціанти приступають до подачі страв, дотримуючись черги обслуговування. Під час проголошення тосту обслуговування припиняється. Всі закуски, страви подаються гостю з лівої сторони. Спиртні напої і воду наливають з правої сторони правою рукою. Подача страв може здійснюватись і з правої сторони, якщо їжу було попередньо розкладено чи розлито в посуд індивідуального користування. При цьому потрібно попередити гостя: ” Дозвольте поставити”. Після подачі страв, які прийнято їсти руками, не користуючись приборами (спаржа чи курчата табака), гостям подають невеликі чашки з водою і кусочки лимона для ополіскування пальців і серветки. Прибирають посуд офіціанти тільки після того, як почесні гості ставлять разом ніж і вилку на тарілку. В цьому випадку по знаку метрдотеля офіціанти починають прибирати посуд одночасно в всіх секторах. Посуду прибирають з правої сторони гостя правою рукою, а з лівої – лівою рукою. При заміні посуду і приборів офіціант підходить до гостя з чистою тарілкою, бере лівою рукою використану тарілку, а правою ставить чисту і ставить чистий прибор, якщо вони попередньо не були розставлені.

Перед подачею десерту кожен офіціант прибирає зі столу непотрібну посуду, прибори, закуски, хліб, спеції. На столі залишають вази з фруктами, воду і фужери. Після того як гості поїдять, офіціанти прибирають зі столів і сервірують столи для подачі кави і чаю. По закінченню банкету офіціанти всі разом прибирають зі столів посуду, розставляють столи і прибирають зал.