Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ВЕСІЛЛЯ 50 осю Мяло.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
902.14 Кб
Скачать

2.5 Аналіз методів обслуговування та спеціальних форм обслуговування, які використовуються у ресторані «Каштанова алея».

На підприємствах ресторанного господарства використовують два основних методи обслуговування споживачів: самообслуговування та обслуговування офіціантами, комбінований.

При самообслуговуванні споживачі самостійно відбирають страви, вироби, напої з лінії роздачі або "шведського" столу, які розміщуються у залі.

У ресторані «Каштанова алея» самообслуговування не використовується.

При обслуговуванні офіціантами всі види послуг надаються на замовлення споживача через офіціанта.

При комбінованому обслуговуванні поєднуються методи самообслуговування і обслуговування офіціантами. Банкет за столом з повним обслуговуванням. являє собою подію, що проходить зазвичай після офіційних заходів. Учасники сидять за красиво засервірованим столом, а подачу страв і напоїв роблять офіціанти. Спочатку на стіл не ставлять ніяких закусок, страв та напоїв. Гості займають місця, позначені спеціальними іменними картками. Банкет за столом з частковим обслуговуванням. Це найбільш розповсюджений вид банкету при проведенні ювілеїв, товариських зустрічей і сімейних свят. Розміщення гостей за столом, як правило, довільне, однак для почесних гостей і організатора бенкету місця передбачаються в центрі столу. На стіл за 30-40 хвилин до приходу гостей ставлять холодні страви та закуски, напої та вази з фруктами, прилади зі спеціями, оформляють стіл квітами.

Спеціальні форми обслуговування в ресторанах організують із однієї метою - прискорити обслуговування великої кількості відвідувачів з обмеженим запасом часу. Така форма використовується для обслуговування учасників конгресів, конференцій, симпозіумів і т.д. До спеціальних форм організації харчування в ресторанах ставляться такі, як: ' зал-експрес', ' стіл-експрес', 'шведський стіл'.

1. Зал-експрес.

Зал-Експрес організує в ресторанах для прискорення обслуговування відвідувачів з обмеженою обідньою перервою, такий зал має у своєму розпорядженні невелику кількість посадкових місць, від 40 до 50, і обслуговує його бригада із чотирьох людей. Меню являє собою комплексний обід, що полягає із чотирьох блюд: холодна закуска, перша страва, друге гаряче й десерт. Вартість хліба включена в ціну обіду. Вчасно обіду всі столи в залі-експресі повинні бути підготовлені до приймання відвідувачів. Сервіровка обіднього стола складається з пиріжкової тарілки, столових приладів, фужерів. На кожний стіл кладуть меню.

Як тільки відвідувачі сядуть за стіл, офіціант ставить закуску, солодке (закуска й солодке можуть бути поставлені заздалегідь), а потім приносить перша страва, а слідом за ним друге й солодке. Звичайно на такий обід відвідувач затрачає 15-20 хв. Стандартна вартість обіду полегшує й прискорює розрахунки відвідувача з офіціантом. Розрахунки може бути зроблений і по касовому чекові, який видається після оплати

2. Стіл-Експрес

Стіл-Експрес розрахований на 20 людей, має круглу форму, з поворотною центральною частиною, на якій установлюють різноманітні закуски, блюда, кулінарні й кондитерські виробу, соки, напої. Відвідувачі, сівши за стіл, повертають за ручку центральний поворотний стіл і за своїм вибором беруть ті або інші блюда. Гарячі напої подає офіціант, після чого він розраховується з відвідувачами.

У розважально-ресторанному комплексі «Каштанова алея» спеціальні форми обслуговування не використовуються.