Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Olifirov_O.V.,_Gaydar_O.V.Upravlinski_inform._s...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Міркування щодо використання кма

Плануючи аудит, аудитор повинен ураховувати відповідну комбінацію неавтоматизованих і комп'ютеризованих методів аудиту. Приймаючи рішення про використання КМА, слід ураховувати такі фактори:

знання IT, компетенція та досвід групи аудиторів;

доступність КМА і наявність відповідних комп'ютерних засобів та даних;

неможливість здійснення неавтоматизованих тестів;

ефективність і результативність; визначення часу.

Перед застосуванням КМА аудитор розглядає заходи контролю, які входять у проектування комп'ютерних систем суб'єкта господарювання й до яких можна було б застосувати КМА, щоб визначити (за можливості), як саме слід застосовувати КМА.

Знання IT, компетенція і досвід групи аудиторів

У МСА 401 "Аудит у середовищі комп'ютерних інформаційних систем" розглядається рівень навичок і компетентності групи аудиторів, які потрібні для проведення аудиту в середовищі IT. У ньому надано рекомендації щодо делегування роботи асистентам, які володіють навичками роботи з IT, та щодо використання роботи інших аудиторів чи експертів, які мають подібні навички. Зокрема, група аудиторів повинна володіти знаннями, достатніми для планування, одержання й використання результатів певних прийнятих КМА, Рівень необхідних знань залежить від складності й характеру КМА та інформаційної системи суб'єкта господарювання.

Наявність кма і відповідних комп'ютерних засобів

Аудитор аналізує наявність КМА і відповідних комп'ютерних засобів (контрольованих, як описано у параграфах 18-23), а також наявність необхідних комп'ютерних інформаційних систем та даних. Аудитор може планувати використання інших комп'ютерних засобів, якщо застосування КМА на комп'ютері суб'єкта господарювання є економічно недоцільним або непрактичним (наприклад, через несумісність пакета програм аудитора й комп'ютера суб'єкта господарювання). Крім того, аудитор може обрати для користування свої власні засоби (ПК чи портативний комп'ютер).

Для доступу в зручний час до засобів обробки, для допомоги в запуску й використанні КМА в системі суб'єкта господарювання, а також для забезпечення аудитора копіями файлів з даними у потрібному для нього форматі може знадобитися співпраця аудитора з фахівцями суб'єкта господарювання.

Неможливість здійснення неавтоматизованих тестів

Деякі аудиторські процедури неможливо здійснити вручну через складність процесу обробки (наприклад, поглиблений статистичний аналіз) або велику кількість даних, які неможливо опрацювати вручну. Крім того, багато комп'ютерних інформаційних систем виконують завдання, щодо яких немає паперових свідчень, а отже, за таких обставин виконання аудитором тестів вручну може стати неможливим. Відсутність паперових свідчень може мати місце на різних етапах господарського циклу:

одержання первинної інформації може бути започатковане в електронній формі (наприклад, активація голосом, відображення електронних даних або передача електронних баз Інформації з торгової точки). Крім тою, деякі операції (наприклад, дисконтування й обчислення відсотків) можуть здійснюватися в комп'ютерній програмі без спеціального дозволу на проведення окремих операцій;

система може не надавати візуального аудиторського сліду, який забезпечує впевненість у повноті й точності оброблених операцій. Наприклад, товарно-транспортні накладні та рахунки постачальників можуть порівнюватися за допомогою комп'ютерної програми. Крім того, такі запрограмовані процедури контролю, як перевірка лімітів кредиту клієнтів, можуть забезпечувати паперові свідчення лише в окремих випадках;

система може не надавати паперових свідчень. Крім того, роздрукований звіт може містити тільки підсумкові суми, тоді як підтверджувальна детальна інформація залишатиметься в комп'ютерних файлах.