Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Olifirov_O.V.,_Gaydar_O.V.Upravlinski_inform._s...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

2.1.5 Вплив системи баз даних на систему бухгалтерського обліку та аудиту

Це Положення описує вплив системи баз даних на систему бухгалтерського обліку, а також на супутні заходи внутрішнього контролю та аудиторські процедури.

База даних - це сукупність даних, що її використовують багато різних користувачів для різних цілей. Кожен користувач необов'язково обізнаний з усіма даними, що зберігаються в базі даних, чи зі способами використання даних для різних цілей. Взагалі, окремі користувачі обізнані лише з даними, якими вони користуються, і можуть переглядати дані як комп'ютерні файли, що використовуються їхніми прикладними програмами.

Якщо суб'єкт господарювання використовує систему баз даних, то ймовірно, що її технологія складна і пов'язана зі стратегічними бізнес-планами суб'єкта господарювання. Для групи аудиторів, можливо, знадобляться спеціальні навички з інформаційних технологій, щоб робити належні запити й розуміти зміст одержаних відповідей1. Аудиторові, можливо, треба буде розглянути доцільність використання роботи експерта (див. МСА 620 "Використання роботи експерта").

Системи баз даних складаються переважно з двох компонентів: бази даних і системи управління базою даних (СУБД). Системи баз даних взаємодіють з іншими аспектами апаратного і програмного забезпечення всієї комп'ютерної системи.

Програмне забезпечення, що створює, підтримує та оперує базою даних, називається програмним забезпеченням СУБД. Разом з операційною системою СУБД полегшує фізичне зберігання даних, підтримує взаємозв'язки між даними і надає дані прикладним програмам. Вона забезпечує також контрольовані методи доступу для встановлення основних заходів безпеки щодо даних. Як правило, програмне забезпечення СУБД постачається продавцем й потребує адаптування до потреб підприємства.

Рекомендації цього Положення стосуються систем баз даних у середовищах з багатьма користувачами. Хоча системи баз даних можуть базуватися на будь-якому типі комп'ютерної системи (включаючи ПК), це Положення не стосується середовищ ПК, що мають лише одного користувача.

Незалежність даних від прикладних програм

СУБД записує дані один раз для використання різними прикладними програмами. Це створює необхідність спільного використання даних та необхідність незалежності даних від прикладних програм. У системах, які не є базами даних, окремі файли даних ведуться для кожної прикладної програми. Однакові дані, що використовуються кількома прикладними програмами, можуть повторюватися в багатьох різних файлах. Проте в системі, яка є базою даних, один файл даних (чи база даних) використовується багатьма прикладними програмами, причому надмірність даних мінімальна.

СУБД відрізняються ступенем незалежності даних, яку вони забезпечують. Ступінь незалежності даних залежить від легкості, з якою персонал може вносити зміни до прикладних програм або баз даних. Справжня незалежність даних досягається тоді, коли структуру даних у базі даних можна змінювати, не порушуючи прикладні програми, і навпаки.