Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Olifirov_O.V.,_Gaydar_O.V.Upravlinski_inform._s...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Словник даних

Суттєве значення для спільного використання даних і незалежності даних має можливість записувати дані лише один раз для використання кількома прикладними програмами. Оскільки різні прикладні програми потребують доступу до цих даних, потрібен програмний засіб для відстеження місцеперебування даних у базі даних. Цей програмний засіб у СУБД відомий під назвою "словник даних". Він є також сервісною програмою для ведення стандартизованої документації і визначення середовищ бази даних та прикладних систем. Словник даних забезпечує такі функції:

можливість створення або зміни визначень даних;

можливість створення або зміни визначень даних;

затвердження наданих визначень даних для забезпечення їх цілісності;

запобігання несанкціонованому доступові або маніпулюванням з визначеннями даних;

засоби запитів та звітів, які дають змогу адміністраторові бази даних робити запити щодо визначень даних.

Бази даних можуть бути структуровані або як бази даних пласких файлів, або як реляційні бази даних. У базах даних з пласкими файлами всі дані, що стосуються одного запису, накопичуються як частина цього запису. У реляційних базах даних дані зберігаються як набір таблиць з необхідними зв'язками між таблицями. Реляційні бази даних зменшують до мінімуму дублювання збережених даних, оскільки дані, що спільно використовуються кількома записами, слід зберігати лише один раз. Самі дані можуть містити об'єкти для використання об'єктно-орієнтованими прикладними програмами. Це може спричинити ускладнення структур даних.

Управління інформаційними ресурсами

Управління інформаційними ресурсами являє собою основний організаційний контроль, який забезпечує цілісність і сумісність даних. У середовищі баз даних методи інформаційного контролю і використання змінюються з підходу, орієнтованого на конкретне застосування, на підхід, орієнтований на організацію в цілому. На відміну від традиційних систем, де кожна прикладна програма є окремою системою з власними звітами та заходами контролю, в середовищі бази даних багато заходів контролю можуть бути централізованими, а база даних призначена для обслуговування всіх інформаційних потреб організації.

Використання тих самих даних різними прикладними програмами надає особливого значення важливості централізованої координації використання і визначення даних, підтримці їх цілісності, безпеки, точності й повноти. Управління інформаційними ресурсами потрібне для підвищення цілісності даних організації в цілому і включає функції адміністрування даних (див. параграф 15) та адміністрування баз даних (див. параграфи 16-19). Функція адміністрування даних стосується "права власності" на дані, змісту даних, їх зв'язків з іншими даними та їх цілісності в межах усього суб'єкта господарювання. На відміну від цього, функція адміністрування баз даних передусім стосується технічного впровадження баз даних, повсякденного функціонування бази даних, а також політики і процедур, які управляють доступом і щоденним використанням.