Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Olifirov_O.V.,_Gaydar_O.V.Upravlinski_inform._s...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

(Цифровий варіант)

Показники

2003

2004

Показники

2003

2004

план

звіт

план

звіт

Загальний випуск продукції

40800

44900

45700

 

 

 

 

В т.ч.

Питома вага, %

-експортованої продукції

4488

6735

7083,5

-експортованої продукції

11

15

15,5

- нової продукції

8160

11225

12796

- нової продукції

20

25

28

- забракованої продукції

204

179,6

173,66

- забракованої продукції

0,5

0,4

0,38

- рекламаційної продукції

102

89,8

82,26

- рекламаційної продукції

0,25

0,2

0,18

Втрати від браку, тис.грн.

1150

1111,8

520,88

 

Висновок: Найбільша питома вага в загальному випуску продукції в 2004 році має нова продукція і складає 28%, що більше на 8% в порівнянні з 2003 роком. Питома вага продукції, що експортується, збільшилася на 4,5% в 2004 році і склала 15,5%. Питома вага бракованої продукції в 2004 році скоротилася і склала 0,38% від загального випуску продукції. Питома вага рекламної продукції також зменшилася в порівнянні з 2003 роком і склала 0,18%. Втрати від браку в звітному році скоротилися і склали 520,88 тис.грн.

2. Методичні вказівки для вивчення управлінських інформаційних систем в аудиті

2.1 Основні теоретичні положення для вивчення питань з комп’ютерного аудиту.

2.1.1 Опис та використання комп'ютеризованих методів аудиту

Загальні цілі та обсяг аудиту не змінюються, якщо аудит проводиться в середовищі комп'ютерних інформаційних технологій (IT). Проте застосування аудиторських процедур може вимагати від аудитора розгляду прийомів, відомих як "Комп'ютеризовані методи аудиту" (КМА), за яких комп'ютер використовується як засіб аудиту.

КМА можуть поліпшити ефективність і дієвість аудиторських процедур. Вони можуть також забезпечити ефективні тести контролю і процедури по суті там, де вхідних документів чи явних аудиторських слідів немає або якщо генеральна сукупність та розміри вибірки надто великі

Метою цього Положення є надання рекомендацій з використання КМА. Воно стосується всіх видів застосування КМА, включаючи комп'ютер будь-якого типу та розміру. Спеціальні міркування, що стосуються IT середовища малих підприємств, обговорюються в параграфі 26.

Це Положення описує комп'ютеризовані методи аудиту (включно з комп'ютерними інструментами), що їх називають КМА. КМА можна використовувати у проведенні різних аудиторських процедур, зокрема таких:

детальні тести операцій і сальдо, наприклад, використання аудиторського програмного забезпечення повторного обчислення відсотка або вилучення рахунків-фактур з певною сумою з комп'ютерних засобів;

аналітичні процедури, наприклад, з метою виявлення суперечностей чи значних коливань;

тести загальних заходів контролю, наприклад, перевірка структури чи конфігурації операційної системи, процедур доступу до програмних бібліотек або для перевірки того, що версія використовуваної програми є версією, ухваленою керівництвом (шляхом використання програмного забезпечення порівняння кодів);

програми вибірки для вилучення даних, призначених для аудиторської перевірки;

повторне проведення обчислень бухгалтерськими системами суб'єкта господарювання.

КМА - комп'ютерні програми та інформація, що використовуються аудитором як елемент аудиторських процедур для обробки даних, що перебувають в інформаційних системах підприємства і є важливими для аудиторської перевірки. Це можуть бути дані про операції, до яких аудитор хоче застосувати тести контролю або процедури по суті, чи дані будь-якого іншого типу. Наприклад, деталі застосування деяких загальних заходів контролю можуть зберігатися у вигляді текстового документа або інших файлів прикладних програм, які не є частиною системи бухгалтерського обліку. Аудитор може використовувати КМА для перегляду цих файлів, щоб одержати докази існування та дії цих заходів контролю. КМА можуть складатися з пакета програм, програм спеціального призначення, програм-утиліт чи програм управління системою. Незалежно від походження програм перед їх використанням аудитор обґрунтовує їх відповідність та придатність для цілей аудиту.

Пакет програм являє собою узагальнені комп'ютерні програми, розроблені для виконання функцій з обробки даних, таких як зчитування даних, вибір та аналіз інформації, проведення обчислень, створення файлів з даними і звітування у формі, визначеній аудитором.

Програми спеціального призначення виконують аудиторські завдання за певних обставин. Ці програми може розробити аудитор, або суб'єкт господарювання, де здійснюється аудиторська перевірка, або зовнішній програміст, найманий аудитором. У деяких випадках аудитор може використовувати наявні програми суб'єкта господарювання в їх оригінальному або модифікованому вигляді, тому що це може бути ефективнішим, ніж розробка незалежних програм.

Програми-утиліти використовуються суб'єктом господарювання для здійснення загальних функцій обробки даних (сортування, створення і роздрукування файлів). Ці програми, як правило, не призначені для аудиторських цілей, а отже, можуть не включати таких функцій, як автоматичний підрахунок записів або контроль підсумків.

Програми управління системою є вдосконаленими ефективними інструментами, котрі, як правило, є частиною складного середовища операційних систем (наприклад, програмні продукти з пошуку даних або порівняння кодів). Як і програми-утиліти, ці інструменти не призначені конкретно для застосування в аудиторській перевірці, тому їх використання потребує додаткової уваги.

Вбудовані аудиторські стандартні програми іноді вмонтовуються в комп'ютерну систему суб'єкта господарювання для подальшого забезпечення аудитора даними. Вони охоплюють:

знімки (копія стану на заданий момент часу). Цей метод припускає "фотографування" господарської операції на шляху її проходження через комп'ютерні системи. Аудиторські стандартні програми вбудовуються в різні пункти логічної послідовності обробки даних для фіксування зображення операції на шляху її проходження через різні етапи обробки. Такий метод дає аудиторові змогу відстежувати дані та оцінювати комп'ютерні процеси, що застосовуються до даних.

файл аудиторського контролю системи включає вбудовування аудиторських програмних модулів у прикладну систему для забезпечення постійного моніторингу операцій системи. Інформація збирається в спеціальний комп'ютерний файл для подальшого вивчення аудитором.

Методи тестування даних інколи використовуються під час аудиторської перевірки шляхом введення даних (наприклад, сибірка операцій) до комп'ютерної системи суб'єкта господарювання і порівняння отриманих результатів з попередньо запланованими. Аудитор може використовувати метод тестування даних для:

тестування конкретних заходів контролю в комп'ютерних програмах, таких як інтерактивний пароль і контроль за доступом до даних;

тестування операцій, відібраних з раніше оброблених операцій або створених аудитором для перевірки конкретних характеристик обробки в інформаційних системах суб'єкта господарювання. Такі операції, як правило, обробляються окремо від звичайного процесу обробки;

групові операції контролю, які використовуються в інтегрованих засобах перевірки, де створюється фіктивний компонент (наприклад, фіктивний відділ або посадова особа), якого стосуються групові операції контролю під час звичайного циклу обробки.

Коли контрольні дані обробляються в рамках звичайного процесу обробки суб'єкта господарювання, аудитор має забезпечити, щоб групові операції контролю послідовно вилучалися з бухгалтерських записів суб'єкта господарювання.

Дедалі більша потужність та складність ПК, особливо нормативних, призвели до появи інших інструментів, що їх може використовувати аудитор. У деяких випадках портативні комп'ютери будуть з'єднані з системами основного комп'ютера аудитора. Приклади таких методів включають:

експертні системи, наприклад, у створенні аудиторських програм, а також плануванні аудиту та оцінюванні ризику;

інструменти оцінювання процедур управління ризиками клієнта;

електронні робочі документи, які забезпечують пряме вилучення даних з комп'ютерних записів клієнта, наприклад, шляхом завантаження Головної книги для проведення аудиторської перевірки;

корпоративні та фінансові моделювальні програми для іх використання як прогнозних аудиторських тестів.

Ці методи, як правило, більше відомі як "автоматизація аудиту".