Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Olifirov_O.V.,_Gaydar_O.V.Upravlinski_inform._s...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Типи онлайнових комп'ютерних систем

Онлайнові комп'ютерні системи можна класифікувати відповідно до того, як інформація вводиться до системи, як вона обробляється й коли результати стають доступними користувачеві (тобто за способами введення інформації в систему, способами її обробки й часу одержання результатів користувачем). Згідно з цим Положенням, функції онлайнових комп'ютерних систем класифікуються так:

онлайновий режим/обробка в режимі реального часу;

онлайновий режим/пакетна обробка даних;

онлайновий режим/оновлення еталонного файлу (і подальша обробка);

онлайновий режим/запити;

зчитування/завантаження даних в онлайновому режимі.

Онлайновий режим/обробка в режимі реального часу

У системі онлайнового режиму/обробки в режимі реального часу окремі операції вводяться в термінали, перевіряються та використовуються для негайного оновлення пов'язаних з ним файлів комп'ютера. Як приклад

можна навести зарахування надходження грошових коштів прямо на

рахунки клієнтів. Результати такої обробки потім негайно можна отримати для запитів і звітів.

Онлайновий режим/пакетна обробка даних

У системі онлайнового введення та пакетної обробки даних окремі операції вводяться в термінали, піддаються певній перевірці й додаються у файл операцій, який містить інші операції, введені протягом періоду. Пізніше, протягом наступного циклу обробки, файл операцій може бути додатково перевірений, а потім використаний для оновлення відповідного основного файлу. Наприклад, журнальні проводки можуть вводитися і перевірятися в онлайновому режимі та зберігатися у файлі операцій з основним файлом головної книги, який оновлюватиметься щомісяця. Запити і звіти, підготовлені на основі основного файлу, не включатимуть операції, введені пізніше моменту останнього оновлення основного файлу.

Онлайновий режим/оновлення тимчасового файла (і подальша обробка)

Уведення даних в онлайновому режимі з обробкою й оновленням еталонного файлу (відоме як "тіньове" оновлення) об'єднує онлайнову обробку/обробку в режимі реального часу та онлайнову обробку / обробку пакетів даних. Окремі операції негайно оновлюють еталонний файл, що містить інформацію, вийняту з останньої версії основного файлу. Запити здійснюються на основі цього еталонного файлу. Ті самі операції додаються у файл з операціями для наступного підтвердження й оновлення основного файла на підставі пакетів даних. Наприклад, операція зняття грошей через банкомат, коли сума грошей, що їх знімають, звіряється із залишком рахунку клієнта у тимчасовому файлі, а потім негайно заноситься на поточний рахунок клієнта на цьому файлі, щоб зменшити залишок на величину знятої суми. З точки зору користувача, така система не відрізняється від обробки в онлайновому режимі/режимі реального часу, оскільки результати даних, які були введені, доступні негайно. Проте операції не були піддані повній перевірці до оновлення основного файлу.

Онлайновий режим/занити

Онлайновий режим запитів обмежує можливості користувачів терміналів здійснювати запити до основних файлів. У таких системах основні файли оновлюються іншими системами, як правило, на базі пакетів даних. Наприклад, користувач може зробити запит про кредитний стан конкретного клієнта перед тим, як прийняти замовлення від клієнта.

Зчитування/завантаження даних в онлайновому режимі

Зчитування в онлайновому режимі належить до перенесення даних з основного файлу до інтелектуального термінала для подальшої обробки їх користувачем. Наприклад, дані головного офісу, які відображають операції філії, можна завантажити в термінал філії для подальшої обробки та підготовки фінансових звітів філії. Результати цієї обробки та інші локально оброблені дані можна завантажити в комп'ютер головного офісу.