Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М-г_тести та сит_МО.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

5. Система нарахування балів

Форми контролю

Види навчальної роботи

Відсоток до підсумку

Сума балів

Поточний модульний контроль

Робота на лекціях, у т.ч.

Присутність на заняттях

Ведення конспекту

5%

5 балів

2,5 балів

2,5 балів

Робота на практичних заняттях (експрес-опитування, рішення ситуацій, тестування ділові ігри)

30%

30 балів

Виконання самостійної роботи, ІЗС

20%

20 балів

Інше (написання рефератів, підготовка доповідей; підготовка ситуаційного завдання; командні проекти тощо)

5%

5 балів

Разом

60%

60 балів

Екзамен

Перше теоретичне питання

10%

10

Друге теоретичне питання

10%

10

Ситуація

10%

10

Тест

10%

10

Разом

40%

40 балів

Додаткова оцінка

(бали призначаються за рахунок 40 балів, які відносяться на екзамен, при наявності витягу із протоколу засідання кафедри та відповідних документів, які підтверджують участь студента у цих заходах)

Участь у наукових конференціях, підготовка наукових публікацій, участь у Всеукраїнських конкурсах наукових студентських робіт за спеціальністю

Згідно рішення кафедри

Разом з навчальної дисципліни

100 балів

6. Навчально-методичні рекомендації щодо самостійної підготовки з дисципліни Змістовий модуль 1. Теоретичні основи маркетингу

Тема 1. Актуальність, предмет, задачі та зміст дисципліни "Маркетинг"

Навчальні настанови:

  • обґрунтувати необхідність вивчення і використання маркетингу в умовах ринкових відносин;

  • охарактеризувати аспекти поняття маркетингу;

  • вивчити предмет, цілі, задачі і зміст навчальної дисципліни „Маркетинг”.

Стислий зміст теми

Актуальність та практична необхідність вивчення та використання маркетингу для підготовки сучасних менеджерів в умовах формування ринкової економіки в Україні. Впровадження та адаптація нових підходів, принципів, форм і методів господарювання, досвід використання яких накопичено в країнах з розвиненою ринковою економікою. Маркетинг як механізм реалізації можливостей підприємства в нестабільних ринкових умовах. Маркетинг як філософія бізнесу та управління. Маркетинг як стратегія і тактика мислення та дій суб’єктів ринкових відносин. Маркетинг як динамічна сфера економічної діяльності. Маркетинг – вид професійної діяльності. Посилення маркетингової підготовки фахівців спеціальності 6.050200 “Менеджмент організацій”. Взаємозв’язок дисципліни “Маркетинг” з нормативними дисциплінами та дисциплінами за вибором: економічна теорія, філософія, соціологія, макро- та мікроекономіка, економетрія, статистика, організація та технологія торгівлі, комерційне товарознавство, основи екології, інформатика і комп’ютерна техніка, теорія управління, основи менеджменту, інформаційні технології в менеджменті, економічний аналіз, соціологія ринку, економіка підприємства та інші. Маркетинг як науково-прикладна дисципліна.

Предмет, мета, задачі та зміст дисципліни “Маркетинг”. Предмет дисципліни. Вивчення теоретичних основ маркетингу, інформаційних і методичних основ маркетингу, змісту, видів, методів та процесу маркетингових досліджень, дослідження потреб, попиту і поведінки споживачів, проведення сегментування ринку та типології споживачів, вибір стратегій охоплення ринку; вивчення товару, ціни, товароруху та просування як елементів комплексу маркетингу.

Мета дисципліни “Маркетинг”. Мета: формування у студентів-майбутніх менеджерів наукового світогляду та спеціальних знань з теорії, методології маркетингу, вироблення вмінь та практичних навичок здійснення конкретної управлінської діяльності підприємства на основі маркетингу для задоволення потреб споживачів та забезпечення ефективної діяльності підприємства.

Задачі дисципліни “Маркетинг”: ознайомити майбутніх менеджерів з термінологією, понятійним апаратом маркетингу і забезпечити його засвоєння студентами; озброїти студентів системою знань в області теоретичних, методичних, інформаційних основ маркетингу; маркетингових досліджень; потреб та попиту; сегментації ринку і типології споживачів; товару, ціни, розподілу і збуту, просування як елементів комплексу маркетингу; забезпечити засвоєння студентами методичного інструментарію маркетингу, оволодіння навичками творчого критичного підходу до оцінки викладених в спеціальній, методичній літературі точок зору щодо маркетингу, діючого механізму реалізації маркетингу в підприємствах України та розробки обґрунтованих пропозицій щодо його удосконалення; забезпечити вироблення вмінь та навичок впровадження і використання маркетингу в практиці діяльності підприємств; навчити конкретним прийомам поведінки та активної маркетингової діяльності в умовах динамічного маркетингового середовища; забезпечити зацікавленість студентів в активній навчальній та науково-дослідній роботі.

Зміст дисципліни. Сутність маркетингу та розвиток його концепцій. Формування маркетингової інформаційної системи на основі проведення маркетингових досліджень. Вивчення потреб і поведінки споживачів та вибір цільових сегментів. Товар у комплексі маркетингу. Ціна у комплексі маркетингу. Розподіл у комплексі маркетингу. Просування у комплексі маркетингу.

Питання для самопідготовки до семінарських занять

  1. Актуальність і практична необхідність вивчення і використання маркетингу в умовах ринкових відносин.

    1. В чому полягає актуальність маркетингу в сучасних умовах?

    2. Як Ви розумієте маркетинг як багатоаспектне поняття, багатопланове явище?

    3. Розкрийте сутність маркетингу як ринкової філософії управління.

    4. Чому на сучасному етапі посилюється маркетингова підготовка фахівців економічних спеціальностей?

    5. Розглядаючи маркетинг як методологію ринкової діяльності, вкажіть, які методи використовуються у маркетингу.

    6. Покажіть взаємозв’язок дисципліни „Маркетинг” з іншими загальнонауковими та спеціальними дисциплінами.

    7. В чому Ви бачите зв’язок маркетингу та менеджменту?

  2. Предмет, мета, задачі та зміст дисципліни „Маркетинг”.

    1. Що є предметом дисципліни „Маркетинг”?

    2. Сформулюйте мету дисципліни „Маркетинг”.

    3. Які задачі повинні бути вирішені для досягнення мети дисципліни „Маркетинг”?

    4. Розкрийте зміст дисципліни „Маркетинг”.