Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник_РАМ.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
3.79 Mб
Скачать

15.6. Механізм нормативно-правового забезпечення

Механізм нормативно-правового забезпечення І етапу реалізації Державної стратегії мають становити: 1. Зміни та доповнення до чинної редакції Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні" та Бюджетного кодексу України. 2. Прийняття нової редакції Закону України „Про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів". 3. Прийняття законів України: „Про територіальну громаду"; „Про міліцію місцевого самоврядування"; „Про проведення державно-правових експериментів з питань місцевого та регіонального розвитку"; „Про делегування повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та їх виконання"; „Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України"; „Про комунальну власність". 4. Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, акти центральних органів виконавчої влади та акти органів місцевого самоврядування, спрямовані на виконання завдань І етапу.

На II етапі (2007-2010 роки) реалізація Державної стратегії передбачає трансформацію системи територіальної організації влади шляхом подальшої децентралізації управління з урахуванням європейських стандартів і принципів та закріплення її нової конституційно-правової моделі. При цьому мають бути вирішені наступні пріоритетні завдання: 1.Запровадження місцевого самоврядування на регіональному рівні (район, область) з такими його інститутами, як регіональний територіальний колектив, регіональна комунальна власність, регіональні податки та збори, регіональні представницькі органи з власними виконавчими структурами тощо. 2. Зміна статусу місцевих державних адміністрацій, формування на їх основі органів виконавчої влади, що здійснюють контрольно-наглядові -функції та керівництво на місцях, реалізацію функцій виконавчої влади, що не можуть бути децентралізовані. 3. Перерозподіл повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, органами місцевого самоврядування різного територіального рівня на засадах принципів децентралізації та субсидіарності. 4.Формування самодостатніх територіальних громад шляхом стимулювання процесів об'єднання територіальних громад, що не володіють ресурсною базою, необхідною для виконання завдань і повноважень місцевого самоврядування, ефективного надання визначеного законом мінімуму громадських послуг населенню. Запровадження державної реєстрації територіальних громад та визначення їх статусу як юридичних осіб публічного права. 5. Завершення реформи системи адміністративно-територіального устрою України. 6. Реформування бюджетної системи, надання районним та обласним бюджетам статусу бюджетів місцевого самоврядування, забезпечення формування бюджетів місцевого самоврядування за нормативами, що становлять не менше 30-50% від нормативів Європейського Союзу.

Нормативно-правовий механізм забезпечення II етапу реалізації Державної стратегії має включати наступні рівні нормативно-правового регулювання: А. Конституційний рівень: внесення змін до Конституції України, необхідних для трансформації системи територіальної організації влади та проведення реформи адміністративно-територіального устрою України. Б. Законодавчий рівень: формування нової законодавчої основи організації виконавчої влади на місцях та місцевого самоврядування, яку мають становити наступні Закони України „Про загальні засади територіальної організації виконавчої влади та місцевого самоврядування в Україні", „Про засади матеріального і фінансового забезпечення місцевого самоврядування в Україні", „Про самоврядування територіальних громад", „Про організацію виконавчої влади та місцевого самоврядування в районі", „Про організацію виконавчої влади та місцевого самоврядування в області", „Про місцеві вибори". В. Підзаконний рівень: організація виконання законів України, спрямованих на забезпечення реалізації Державної стратегії шляхом прийняття відповідних указів Президента України, актів органів виконавчої влади та актів органів місцевого самоврядування.