Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEorijaDerjav_2009.pdf
Скачиваний:
126
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
4.31 Mб
Скачать

Частина шоста. Правова держава і правова система суспільства

монастирі, релігійнібратства, місіонерські товариства(місії), духовні навчальні заклади, а також об’єднання, що складаються із зазначених релігійних організацій.

Держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій; сприяє встановленню відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості і поваги між громадянами, які сповідують релігію або не сповідують її, між віруючими різних віросповідань та їх релігійними організаціями; бере до відома і поважає традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, якщо вони не суперечать чинному законодавству. Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій, не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії.

Релігійні організації не виконують державних функцій, не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають їм фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів.

До неприбуткових об’єднань громадян, що мають політичну мету, належать політичні партії та їх блоки. Особливості їх правового статусу є предметом розгляду в окремому підрозділі.

§4. Становлення громадянського суспільства в Україні

Процес становлення громадянського суспільства після здобуття незалежностіУкраїниєскладнимтасуперечливим. Сучаснеукраїнське суспільство можна охарактеризувати як перехідне до громадянського. Окремі йогорисивжеіснують, адеякі лишеперебувають устадії формування.

Якщо оцінювати зовнішні прояви існування громадянського суспільства, то можна дійти висновку про його активне зростання та становлення. На законодавчому, зокрема конституційному рівні, закріплено принципи громадянського суспільства. Людину, її права і свободи визнано вищою соціальною цінністю. Конституція України відповідно до міжнародних стандартів закріпила широке коло прав

476

Розділ 27. Громадянське суспільство і держава

і свобод людини і громадянина. Законодавство забезпечує можливість створення та діяльності різноманітних громадських об’єднань. Офіційнометоюрозвиткуукраїнськогосуспільствапроголошенорозбудову правової, демократичної держави.

За роки незалежності з’явилися численні комерційні організації — підприємств, банків, кооперативів та приватних підприємців, громадські організації, які мають культурну, національну, спортивну, екологічну або іншу спрямованість. Швидкими темпами розвивається багатопартійність. Міністерством юстиції України на 2007 р. зареєстровано більше 130 політичних партій. Активну соціальну позицію займає профспілковий рух. В Україні зареєстровано понад 100 професійних спілок і їх об’єднань з всеукраїнським статусом та тисячі з місцевим. Більше 30 тис. релігійних організацій об’єднують осіб, що сповідують різні напрямки віри.

Проте, якщооцінюватизмістовнірисигромадянськогосуспільства в Україні, можна дійти висновку про наявність низки проблем у його розвитку.

Першапроблема, якущенерозв’язано, — відхідвідпсихологічного сприйняття стереотипів взаємовідносин особи і держави. Етатизм радянської державивідносносвоїхгромадянпризвівдопсихологічної залежності особи від держави. Опинившись після розпаду РадянськогоСоюзубез цьогонадмірного піклування, багато громадян незмогли знайти своє місце у новій соціальній системі, сприйняти себе індивідами, реалізація потреб та інтересів яких передусім залежить від них самих. Це призводить до існування у суспільстві недостатнього рівня політичноїтаправовоїактивностічастининаселення, щосподівається на чиюсь абстрактну допомогу.

Інша проблема — це слабкий розвиток економічної системи. На-

слідком цього є величезний розрив у доходах населення. В значній частині українського суспільства несформовано середній клас. Урозвинутих країнах саме цей прошарок суспільства (який визначають як сукупність людей, що здатні своєю працею задовольнити всі власні потреби в існуванні та розвитку) становить до 90 % населення та є основою формування громадянського суспільства.

Наступна істотна проблема — відсутність розвинутої правової,

демократичної держави. Проголошення та офіційне закріплення побудови в Україні правової, демократичної держави не призвели до автоматичної зміни чинної політичної системи. Досі існують окремі

477

Частина шоста. Правова держава і правова система суспільства

прояви порушення системи поділу влади, зловживання повноваженнями, втручання у вільний процес виборів та обмеження свободи слова, намагання чиновників різного рівня зарегулювати всі сфери суспільного життя.

Крім того, слід урахувати таке. По-перше, становлення суспільногожиттявідбуваєтьсятоді, колипроблематикагромадянськогосуспільства вже не є актуальною для країн розвинутої демократії, новітній досвід якихсвідчить пронеобхідність виходузайогомежі внапрямку соціальноїдержавності, щопередбачаєнеобхідністьпошукускладних критеріїв поєднання цих обох процесів, які певною мірою можуть бутисуперечливими. Процесистановленнягромадянськогосуспільства

векономічно розвинутих країнах Європи та Північної Америки про- ходиливХVІІІ–ХІХст. ст., томуцікраїнининівиходятьнаіншийетап трансформаціїсуспільноїсистеми, пов’язаноїізформуваннямсоціальної держави, яка передбачає розширення прерогатив державності щодо втручання в суспільні відносини в напрямку проведення державою активноїсоціальноїполітики. Внаслідоктакихзмінформуєтьсяякісно нова соціальна система, яку западні політологи називають «суспільством масового споживання, масової культури». По-друге, становлення громадянського суспільства в Україні відбувається за умов творення національної державності, формування власних державних інституцій, що так чи інакше передбачає зміцнення державницьких засад

ворганізації суспільної життєдіяльності, утворення нових державних органів влади та управління, яких не могло бути під час перебування у складі колишнього СРСР. По-третє, формаційна трансформація соціальних пріоритетів передбачає певний перехідний період протиборства різновекторних тенденцій суспільного розвитку, одна з яких спирається на вкорінені впродовж значного історичного періоду стереотипи соціально-політичного облаштування, а інша зорієнтована в напрямку визнання гуманітарних цінностей, наближення до загальновизнаних стандартів правової, демократичної державності, які, однак, практично мало адаптовані до українських реалій.

Контрольні запитання

1.Як формувалася концепція громадянського суспільства?

2.Сформулюйте поняття і ознаки громадянського суспільства.

478

Розділ 27. Громадянське суспільство і держава

3.Які організації належать до структури громадянського суспільства?

4.Чиможутьдержавніорганивходитидоструктуригромадянського суспільства? Чому?

5.Які проблеми існують у становленні громадянського суспільства в сучасній Україні?

479

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]