Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEorijaDerjav_2009.pdf
Скачиваний:
126
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
4.31 Mб
Скачать

Розділ 32. Правова культура суспільства

сепаратистських організацій з терористичними або кримінальними угрупованнями, співпраця фундаменталістських організацій з терористичними формуваннями).

Характерноюрисоюправовоїконтркультуриєте, щовонанеможе забезпечити права і свободи людини і громадянина, громадський мир і злагоду, законність і правопорядок, становлення і розвиток демократичної, правовоїдержавності ігромадянського суспільства, анавпаки, сприяє порушенню прав і свобод особи, послабленню або навіть руйнації держави, її політичної, правової та економічної систем.

Контрольні запитання

1.Зякихструктурнихелементівскладається правовакультура громадянського суспільства?

2.В умовах якого політичного режиму можливе формування високого рівня правової культури? Обґрунтуйте свій висновок.

3.Чим характеризується високий рівень правової культури громадянина?

4.Чому високий рівень правової культури суспільства є запорукою розбудови правової держави?

5.Назвіть шляхи подолання правового нігілізму в Україні.

559

Розділ33

Правова система суспільства

§1. Поняття та структура правової системи

Дослідження різних аспектів формування, реалізації та сутності права призвели до визнання у ХХ ст. необхідності формування теоретичної конструкції, яка б охопила всі правові явища, цілісно і системно охарактеризувала їх внутрішні та зовнішні відносини. Основою методології такої теорії є застосування системного підходу до аналізу правових явищ. За допомогою системного підходу певний об’єкт розглядається як складне, багатоаспектне явище, що складається з різноманітних елементів, зв’язки між якими утворюють відносно стійку структуру та забезпечують його цілісність.

Цінність використання категорії правової системи для юриспруденції полягає у можливості за її допомогою комплексно проаналізувати всю правову сферу життя суспільства, виявити найсуттєвіші закономірності, щоскладаються міжїїчастинами таустосункахзіншими суспільними явищами.

У загальному вигляді правову систему можна визначити, як сформовану під впливом об’єктивних закономірностей розвитку суспільства сукупність усіх його правових явищ, які перебувають у стійких зв’язках між собою та з іншими соціальними системами.

Ураховуючи те, що поняття правової системи належить до найзагальнішихпонятьюридичноїнауки, якемаєвідбиватискладне, багатогранне явище, будь-яке його визначення не охоплює всіх його харак-

560

Розділ 33. Правова система суспільства

теристик. Для формування більш повного уявлення про правову систему слід проаналізувати її основні риси.

1.Правовасистемаєоднимзрізновидівсоціальноїсистеми. Поряд та у взаємозв’язках з нею існують інші види соціальних систем: політична, економічна, релігійна тощо.

2.Правова система формується, як правило, у межах певної держави (в такому разі використовують назву «національна правова система»). Алевдеякихвипадкахправовасистемаможевиходитизамежі держави і охоплювати соціальні системи різних країн (саме так виниклирелігійні правовісистеми — мусульманська, канонічна, індуська, іудейська та міжнародно-правові системи, наприклад, європейське право).

3.Правові системи мають різний ступінь розвитку. Так, розвиток правової системи можна визначити за кількісними та якісними критеріями. До кількісних належить наявність розвинутої системи норм права та відповідних джерел, системи правозастосовних інститутів, системи правової освіти тощо; до якісних — ступінь соціальної затребуваності права, його реальна здатність врегулювати суспільні відносини.

4.Правова система формується під впливом об’єктивних історичнихчинників(національних, релігійних, економічних таін.), якієунікальними для кожного суспільства та зумовлюють різноманітність правових систем. Водночас треба пам’ятати про існування також суб’єктивних чинників впливунаправовусистему, насамперед правову політику держави, яка реалізується відповідно до суб’єктивних уявлень правлячих кіл.

5.Правова система складається з різнорідних елементів. Деякі

зних характеризуються як статичні, деякі — як динамічні. Головним елементом будь-якої правової системи є право, навколо якого формуються всі інші елементи системи. Через це навіть визначають, що право існує, формується та функціонує у вигляді правової системи.

6.Правова система характеризується цілісністю. Це явище — не тільки сукупність певних елементів та їх рис. Унаслідок утворення нового цілісного явища у нього з’являються якісно нові риси, яких немає у складових елементів.

7.Правовасистемамаєвідносностійкийхарактеручасі. Риси, яких вона набуває в перебігу історичного процесу, формуються протягом тривалого часу, мають стійкий характер та не можуть бути змінені

устислий строк.

561

Частина шоста. Правова держава і правова система суспільства

8. Правонаступництво — в разі зміни державних форм організації суспільства (розпад держави, втрата незалежності, об’єднання або роз’єднання) правовісистеми зберігають своюсутністьтаосновніриси.

Якужезазначалося, головнимелементомправовоїсистемиєправо, алецедалеконеєдинийїїструктурнийкомпонент. Науковцівідносять до її структури законодавство, правові установи, юридичну практику, правореалізацію та правозастосування, права, свободи і обов’язки громадян, правовідносини, правову культуру, законність та правопорядок тощо. Усі елементи правової системи можуть бути згруповані у декілька підсистем, що складають її структуру.

До структури правової системи входять:

1)інституціональна складова — сукупність усіх суб’єктів права (індивідуальних та колективних, державних та недержавних);

2)нормативна складова — сукупність принципів і норм права, які регулюють відносини між суб’єктами права, правила правотворчості, система визнаних джерел права;

3)ідеологічна складова — сукупність поглядів на право та інші правові явища, що поділяються на правову психологію, правову ідеологію та правову культуру. До цієї групи належить також система підготовки юристів;

4)функціональна складова — процес реалізації права та правозастосування, судова та інша юридична практика;

5)результативнаскладова — відображає результатидіїправа, ступінь його соціальної затребуваності та відповідності інтересам соціуму, стан правопорядку в суспільстві.

Виокремлюють декілька основних функцій правової системи, що їх вона як соціальна система виконує у суспільстві.

1. Інтегративна функція полягає у поєднанні через правове регулювання найбільш важливих сторін інших соціальних систем (економічної, політичної тощо) з метою досягнення суспільно значущих цілей. Для України актуальним є побудова правової, демократичної, соціальноїдержави, основніелементиякоїзнайшлиправовезакріплення і здійснюються за допомогою правових методів та способів.

2. Регулятивна функція відображається в упорядкуванні найважливіших суспільних відносин. Суспільство завжди визначає корисні

ішкідливі для нього відносини та відповідним чином намагається вплинути на їх розвиток за допомогою всіх своїх елементів.

3. Комунікативна функція полягає у встановленні між суб’єктами правової системи постійного обміну правовою інформацією. Шляхом

562

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]