Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ЛК_Економ_теория.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

5.5 Крива виробничих можливостей

Внаслідок рідкісності ресурсів обсяг виробництва є обмеженим. Суспільство не здатне виробляти і споживати той обсяг товарів і послуг, який воно хотіло б отримати. Тому суспільство прагне використовувати наявні ресурси ефективно, тобто бажає виробляти максимальну кількість товарів і послуг з обмежених ресурсів. Для досягнення ефективного використання ресурсів суспільство повинно забезпечити повну зайнятість і повний обсяг виробництва.

Повна зайнятість - це використання усіх наявних для виробництва ресурсів. Це означає, що всі, хто хоче і спроможний працювати, повинен бути забезпечений роботою. Не повинні простоювати заводи, та інше капітальне устаткування. Необхідно зазначити, що використовуються лише придатні для виробництва ресурси. Кожне суспільство само визначає, які ресурси є придатними для використання, а які ні. Наприклад, законодавство забороняє використовувати працю дітей.

Повний обсяг виробництва означає, що ресурси слід використовувати найефективніше, розподіляти їх таким чином, щоб вони приносили найбільшу користь.

Ефективність загалом означає, що виробництво відбувається з мінімальними витратами і зусиллями. Ефективність може бути виражена як співвідношення кількості виробленої продукції до кількості економічних ресурсів, затрачених в процесі виробництва.

Повний обсяг виробництва досягається при наявності двох видів ефективності - розподільної та виробничої.

Розподільна ефективність означає, що ресурси скеровуються на виробництво тих товарів та послуг і в такому їх співвідношенні, як найбажаніше для суспільства. Ресурси розподіляються між галузями і фірмами так, що отримується найбажаніша для суспільства структура продукції.

Виробнича ефективність передбачає використання сучасної технології, яка забезпечує максимальну віддачу від залучених ресурсів. Економісти використовують точніше визначення.

Ефективність у виробництві - це така ситуація, у якій за існуючого обсягу економічних ресурсів неможливо виробити більшу кількість одного товару, не зменшуючи кількість іншого товару.

Наприклад, для вирощування пшениці фермер використовує певну кількість добрива. Перевищення дози добрива не збільшить врожай пшениці. Краще було б використати надлишок добрива у виробництві, наприклад кукурудзи. Це дозволить, не зменшуючи виробництво пшениці, збільшити врожай кукурудзи.

Отже, ефективне використання обмежених ресурсів досягається за повної зайнятості і повного обсягу виробництва.

Оскільки ресурси обмежені, економіка повної зайнятості і повного обсягу виробництва не може забезпечити необмеженого випуску товарів і послуг. Перед суспільством завжди стоїть проблема, які товари і послуги виробляти, а від яких відмовитися. Суть цієї проблеми можна проілюструвати за допомогою таблиці і графіка виробничих можливостей.

Зробимо декілька припущень:

1) економіка функціонує в умовах повної зайнятості і досягає виробничої ефективності;

2) кількість і якість економічних ресурсів є незмінною;

3) технологія процесу виробництва постійна;

4) для спрощення припустімо, що наша економіка виробляє всього два продукти – промислові роботи і булочки. Перші належать до капітальних благ, інші – до споживчих благ.

За таких припущень суспільство опинилося перед проблемою вибору між двома альтернативами. Оскільки обсяг ресурсів обмежений, то обмеженим буде і обсяг продукції. В умовах повного залучення у виробництво ресурсів, будь-яке збільшення виробництва булочок приведе до зменшення обсягу виробництва роботів.

Розглянемо різні альтернативні комбінації кількостей роботів і булочок з таблиці 5.1 . Припустимо, що всі ресурси спрямовані на виробництво роботів. Максимальна їх кількість становить 14 тис. шт. (альтернатива А). Далі уявімо собі іншу крайність, що всі ресурси зосереджені виключно на виробництві булочок. Їх максимальне виробництво досягає 5 млн. шт. (альтернатива Е). Між цими двома альтернативами існує безліч інших. Переміщуючись від альтернативи А до Е, ми збільшуємо виробництво булочок (споживчих благ) шляхом переорієнтації ресурсів із виробництва роботів (капітальних благ), тобто виробництво роботів зменшується. В умовах повного використання обмежених ресурсів суспільство повинно вибирати між збільшенням виробництва роботів і збільшенням виробництва булочок. Переміщуючись від альтернативи А до альтернативи Е, суспільство збільшує задоволення своїх поточних проблем. Однак при цьому зменшується виробництво капітальних благ. Зменшення запасів капітальних благ приведе до зниження потенціалу виробництва у майбутньому.

Таблиця 5.1 - Альтернативні можливості виробництва роботів і булочок

Альтернатива

Булочки (млн.шт.)

Роботи (тис.шт)

А

0

14

Б

1

13

В

2

11

Г

3

8

Д

4

4

Е

5

0

У будь-який момент часу економіка, в умовах повної зайнятості та виробничої ефективності, повинна жертвувати частиною одного продукту, щоб збільшити виробництво іншого.

Дані з таблиці 5.1 зобразимо графічно у вигляді кривої виробничих можливостей. На горизонтальній осі відкладемо кількість булочок, а на вертикальній - роботів (рис.5.1 ). Кожна точка на кривій виробничих можливостей показує максимальний обсяг виробництва обох продуктів. Ця крива відображає деяку межу, яку суспільство може досягнути за умов повної зайнятості і повного обсягу виробництва. Точки, що лежать всередині кривої не такі бажані, як точки на кривій. Наприклад, точка Ж означає, що повна зайнятість і виробнича ефективність не досягнуті. Точки, що знаходяться поза кривою виробничих можливостей, наприклад точка К, є недосяжними при існуючій кількості ресурсів і технології.

Крива виробничих можливостей відображає різноманітні комбінації двох товарів або послуг, які можуть бути вироблені в умовах повної зайнятості і повного обсягу виробництва в економіці з постійним обсягом ресурсів і незмінною технологією.

.

.

К

Ж

Рисунок 5.1 – Крива виробничих можливостей