Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ЛК_Економ_теория.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

16.2 Міжнародна торгівля

Міжнародна торгівля - це форма функціонування світового ринку, під яким розуміється система обміну товарами й послугами на міжнародному рівні. Міжнародна торгівля має особливості порівняно з внутрішньою торгівлею. Якщо на внутрішньому ринку товари продаються за внутрішніми цінами, то на світовому - за світовими. Світова ціна - це грошова форма інтернаціональної вартості. Інтернаціональна вартість - це середньосвітові витрати праці на одиницю продукції. Ще Д. Рікардо, створивши теорію порівняльних витрат виробництва, довів, що брати участь у міжнародній торгівлі вигідно будь-якій країні, незалежно від рівня її розвитку і від внутрішньої вартості її товарів. Кожна країна повинна продавати на світовому ринку навіть за збитковими цінами ті товари, внутрішні ціни яких у порівнянні зі світовими цінами, найнижчі, а за виручені гроші купувати на світовому ринку ті товари, внутрішні ціни на які у порівнянні зі світовими цінами найвищі. При цьому буде досягатись економія на витратах виробництва сукупного суспільного продукту.

Об’єм міжнародної торгівлі виражається показниками: експорт, імпорт товарів і послуг, чистий експорт. Співвідношення між експортом і імпортом регулює держава шляхом проведення політики протекціонізму і лібералізму. Протекціонізм - державна політика захисту внутрішнього ринку від іноземної конкуренції та сприяння національним компаніям у проникненні на зовнішній ринок. Лібералізм - державна політика, спрямована на зниження митних тарифів та інших обмежень у зовнішній торгівлі.

Система протекціонізму здійснюється такими методами:

1) встановлення високих митних тарифів на товари які ввозять з-за кордону;

2) через нетарифні обмеження, до яких належать кількісні (встановлення квот, добровільне обмеження експорту, ліцензування), а також підвищені вимоги до технічних, санітарних стандартів, оподаткування товарів на внутрішньому ринку, встановлення антидемпінгових мит та ін.

Співвідношення експорту та імпорту кожної країни відбиває її торговий баланс. Якщо обсяг експорту перевищує обсяг імпорту, торгове сальдо активне, якщо навпаки - пасивне. Тоді держава свої борги погашає золотом, валютою.

Важливим поняттям, яке відображає поточне зовнішньоекономічне становище країни, є платіжний баланс. Це співвідношення між сумою платежів, отриманих з-за кордону, й сумою платежів, переведених за кордон за певний період часу, як правило, за рік. Стан платіжного балансу залежить від багатьох факторів. Серед них: стан зовнішньоторговельного балансу, міжнародного балансу послуг і руху інвестиційних доходів (прибутків, дивідендів, процентів), балансу міжнародного руху довгострокового й короткострокового кредиту тощо.

Посилення міждержавного регулювання зовнішньої торгівлі пов’язане з утворенням міжнародної організації під назвою Генеральна угода з тарифів і торгівлі (ГУТТ). Країни учасниці цієї організації уклали договір, в якому містяться принципи та правила міжнародної торгівлі , обов’язкові для країн-учасниць. Членами цієї організації є 100 держав.