Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ЛК_Економ_теория.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

12 Економічне зростання та його чинники

12.1 Типи економічного зростання

Суспільне відтворення - це непреривний процес повторення суспільного виробництва. Для того, щоб виробництво повторювалось, необхідно вироблений продукт постійно реалізувати, тобто доводити до споживача й тим самим давати новий поштовх для виробництва. Якщо продукція реалізується не повністю, тоді частина капіталу, яка вкладена у фактори виробництва, не повертається (заморожується у готовій продукції). Торговельний підприємець не може розплатитися з промисловим, останній не має змоги виплатити заробітну плату робітникам, закупити нову сировину, повернути кредити банку і т.д. Настає криза неплатежів, яка породжує кризу виробництва.

Отже, проблема реалізації полягає в тому, щоб вироблений продукт без перешкод міг реалізуватись і тим створювати умови для подальшого продовження процесу виробництва, і не тільки в незмінних масштабах, а й забезпечувати економічне зростання. А це означає, що відтворення - процес неоднорідний.

Розрізняють два типи відтворення - просте і розширене. Просте означає, що виробництво з року в рік повторюється в незмінних масштабах. Це може відбуватися за умов, коли створена додаткова вартість буде використовуватися на задоволення особистих потреб виробника. Розширене відтворення передбачає, що виробництво з року в рік повторюється у зростаючих масштабах. Це можливо лише за умови, коли частина додаткової вартості буде використовуватися для нагромадження. Отже, розширене відтворення передбає розподіл додаткової вартості на дві частини: частина відходить в особисте споживання, а частина йде на додаткове придбання засобів виробництва та робочої сили (фонд нагромадження). Тільки розширене відтворення забезпечує постійне збільшення обсягів виробництва, а цим самим більш повне задоволення зростаючих потреб суспільства.

Постійне зростання обсягів виробництва, яке здійснюється на основі розширеного відтворення, складає зміст економічного зростання. Розрізняють два типи економічного зростання: екстенсивний і інтенсивний.

Екстенсивний - коли нарощування обсягів виробництва відбувається в основному за рахунок заполучення до виробництва все нових і нових ресурсів(матеріальних, трудових, фінансових) при незмінній продуктивній силі праці. Характерною і найбільш специфічною рисою екстенсивного типу є те, що в його умовах коефіцієнт еластичності результатів виробництва від затрат виробництва приблизно дорівнює одиниці, тобто для додаткового виробництва одиниці певного результата потрібно збільшити затрати всіх ресурсів виробництва також на одиницю.

Інтенсивний - коли нарощування обсягів виробництва здійснюється за рахунок більш раціонального використання всіх видів ресурсів, що неминуче пов’язано зі зростанням продуктивної сили праці. В умовах інтенсивного типу економічного зростання коефіцієнт еластичності більший одиниці. А це означає, що в інтенсивній економіці для виробництва додаткової одиниці певного результату потрібно збільшити затрати ресурсів менше, як на одиницю.

Аналіз проблем економічного зростання дає підставу виділити й третій тип економічного розвитку , який називають детенсивним. Він характерний для сучасної вітчизняної економіки. В умовах цього розвитку для виробництва додаткової одиниці продукції необхідно обсяги ресурсів додатково збільшити більше, як на одиницю. Тобто, коефіцієнт еластичності результатів виробництва від затрат виробництва менший одиниці.

У детенсивній економіці в рівновеликих обсягах результатів виробництва містяться, як і в інтенсивній, рівновеликі обсяги затрат виробництва. Але відмінність полягає в тому, що в більших результатах містяться ще більші затрати. Це означає, що в цілому суспільстві приріст обсягів результатів виробництва досягається за рахунок ще більшого приросту затрат усіх ресурсів виробництва.

В реальному житті не існує того чи іншого типу зростання. Вони переплетені і представлені змішаним типом.

Змішаний тип - це зростання виробничих потужностей в результаті зростання кількості використаних факторів виробництва та удосконалення техніки і технології.

В економічній літературі відсутній єдиний підхід до визначення категорії “економічне зростання”. Так західні економісти (Макконнелл, Брю) вважають, що економічне зростання можна рахувати двома способами:

1) підрахувати загальне зростання ВНП або ЧНП;

2) зростання цих показників на душу населення.

Вітчизняні економісти стверджують, що економічне зростання - це кількісне і якісне удосконалення продукту і факторів виробництва.