Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnica_metod_rec.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

6. Матеріали методичного забезпечення заняття.

Фронтальне теоретичне опитування:

  1. Визначення місцевої хірургічної інфекції.

  2. Патанатомія та фізіологія запалення.

  3. Передумови розвитку місцевих гнійних захворювань.

Індивідуальне усне опитування:

  1. Діагностика окремих видів місцевих інфекційних хірургічних захворювань.

  2. Діагностика місцевих реакцій гнійної інфекції – абсцесів, флегмон.

  3. Лікування місцевих інфекційних хірургічних захворювань.

Тести

Еталон відповіді підкреслити

Ознаки якого захворювання описані: конусоподібний гіперемований інфільтрат на шкірі з некрозом тканин та скупченням гною за ходом волоса.

Фурункул, карбункул, гідраденіт, лімфаденіт, бешиха, панарицій, мастит.

Обширний запальний інфільтрат в шкірі та підлеглих тканинах, на поверхні якого міститься декілька гнійних пустул.

Фурункул, карбункул, гідраденіт, лімфаденіт, бешиха, панарицій, мастит.

Обмежений запальний інфільтрат (частіше в аксілярній ділянці), який виступає над шкірою, що набуває багряно-сизого відтінку.

Фурункул, карбункул, гідраденіт, лімфаденіт, бешиха, панарицій, мастит.

Місцеві ознаки гнійного запалення в зонах локалізації регіональних лімфатичних вузлів, які можна пропальпувати в вигляді болючих округлих утворів.

Фурункул, карбункул, гідраденіт, лімфаденіт, бешиха, панарицій, мастит.

Еритематозна форма: наявність чітко обмеженої зони гіперемії шкіри (за типом “географічної карти”).

Бульозна форма: поява пухирів відшарованого епідермісу, заповнені серозним ексудатом.

Флегмонозна та некротична форми: наявність місцевої симптоматики флегмони підшкірної клітковини та поява зон змертвіння шкіри.

Фурункул, карбункул, гідраденіт, лімфаденіт, бешиха, панарицій, мастит.

Ознаки гострого запалення в ділянці анатомічних структур пальців – підшкірно, за ходом сухожилків, біля суглобів, в зоні нігтьового валика. При прогресуванні гнійного запалення – симптоматика абсцесів та флегмон в названих анатомічних ділянках.

Фурункул, карбункул, гідраденіт, лімфаденіт, бешиха, панарицій, мастит.

Інфільтрат в ділянці молочної залози з місцевими ознаками запаленнями – болючості, набряку, гіперемії. В випадку прогресування гнійного запалення – симптоми абсцесу або флегмони молочної залози.

Фурункул, карбункул, гідраденіт, лімфаденіт, бешиха, панарицій, мастит.

6.2. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття.

1. В поліклініку звернулась хвора зі скаргами на біль і припухлість в лівій підщелепній ділянці, окрім цього - на загальну слабість, підвищення температури

до 38,5º С та утруднене відкривання рота. Об'єктивно мається припухлість, почервоніння шкіри, болючість при пальпації та флуктуація в центрі. Про що можна думати та яке лікування необхідне?

2. Хворий скаржиться на біль в ділянці потилиці, обмеження рухів головою, підвищення температури тіла до 38° С. Об'єктивно: набряк та гіперемія шкіри розміром 6 на 7 см з наявністю в центрі конусоподібного темно-сірого вогнища з гнійним вмістом; при пальпації вся вказана ділянка сильно болюча і тверда. Про що можна думати і яке необхідне лікування?

3. Молода жінка - породілля скаржиться на болі в правій молочній залозі, її набряк, затвердіння та почервоніння шкіри, а також на загальну слабість і підвищення температури до 38,5º. Захворювання почалось на 7 день після родів. До гою на сосочку залози була тріщина. Об'єктивно: залоза збільшена в об'ємі, шкіра верхнього зовнішнього квадранта - гіперемійована, при пальпації згадана ділянка тверда і болюча. Ваш діагноз і яке повинне бути лікування?

4. У хворої 70 років мало місце поверхневе пошкодження тильної поверхні лівої китиці. На третій день появились болі, набряк та почервоніння китиці з переходом на передпліччя. Скаржиться на загальну слабість, підвищення температури до 38,5° С. Об’єктивно: стверджується набряк та почервоніння з нерівними контурами і чіткими краями, міхурі наповнені ексудатом. Ваш діагноз і лікування? (Відповідь: бульозна форма бешихи, місцева та системна антибактеріальна терапія, протизапальна та детоксикаційна терапія)

5. В поліклініку звернулась хвора зі скаргами на біль першого пальця лівої стопи. Об’єктивно: стверджується набряк першого пальця, значне почервоніння, гнійна ексудація та інфільтрація нігтевого валика. Ваш діагноз та лікування? (Відповідь: пароніхія, операція, місцева та загальна антибактеріальна терапія).