Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mezinarodni_pravo_verejne_-_obecna_cast-4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
658.43 Кб
Скачать

Kontrola ústavnosti ms

Moderní ústavy často svěřují soudním orgánům ústavního typu kompetenci posoudit soulad (rozpor) jednotlivých významných MS s nejvyšší normou vnitrostátního práva.

  1. Nabízí se logicky předběžný přezkum ústavnosti MS. Při zjištění nesouladu  zákaz ratifikace. Tento přezkum je vlastní státům s monistickým inkorporačním modelem. Někdy však pro vyloučení rozporů nestačí, např. proto, že nebývá prováděn ex offo, ale jen na návrh některého orgánu, podílejícího se na ratifikačním procesu.

  2. Jinak bývá řešen problém přezkumu ve státech s dualistickým, transformačním modelem. V takových státech nebývá posuzována ústavnost samotné MS (jež není součástí vnitrostátního práva), ale jen ústavnost promulgačního zákona. Posouzení souladu je tedy možno až následně.

V obou dvou případech nastává při zjištění nesouladu riziko mezinárodněprávní odpovědnosti státu vyvolané právní nemožností státu provádět mezinárodní smlouvu uvnitř státu, kterou není schopen ústavní soud odstranit. Jeho rozhodnutí tak bývá signálem pro vládu k renegociaci dané MS; případně pro ústavodárce ke změně ústavy.

Vnitrostátní aplikace ms

Aby mohla být MS přímo aplikována i ve vztahu k FO A PO a práva těchto osob z ní byla garantována i národními soudy, musí se nejen stát součástí vnitrostátního práva, ale musí být též vnitrostátní aplikace způsobilá a schopna  musí být self-executing.

Primární podmínkou způsobilosti k přímé použitelnosti MS je k tomu směřující vůle všech jejích stran. Z praxe lze dovodit pravidlo, že neexistuje-li negativní vůle stran – platí domněnka, že strany s přímým používáním MS souhlasí. Nezpůsobilost k přímé použitelnosti může vyplynout i z postoje národního zákonodárce, jenž může rozhodnout o tom, že určitá recipovaná smlouva musí být provedena zvláštním zákonem nebo jinou formou vnitrostátního práva, a že tedy není self-executing.

Přímé používání je spojeno s aplikací MS, nikoli s jejich recepcí (ta je pouhým předpokladem aplikace). Pro používání smluvní normy je obecně podstatné chování národních soudů – sekundární recepční normy určí zda a jaké MS mohou být soudy přímo používány. K přímému použití je třeba, aby se příslušné smluvní pravidlo obracelo přímo na PO či FO a stanovilo ‘oznamovacím způsobem’ jejich práva a povinnosti. Dále je třeba, aby bylo dostatečně jasné a určité.

Pokud vyvstane problém, jak mají orgány státu a soudy postupovat při aplikaci v situaci, kdy je příslušné pravidlo MS v rozporu s některou normou, jsou možná následující řešení: často je výslovně stanovena právní síla MS  lex superior derogat legi inferiori. Jindy ústava dává pokyn, aby v případě konfliktu byla použita MS (např. pravidlo aplikační přednosti MS v článku 10 Ústavy ČR); dá se říci, že soudy prakticky provádějí přezkum konvencionality (soulad zákona s MS). Tyto modely vychází z představy MP a vnitrostátního práva coby dvou relativně nezávislých systémů, jejichž normy se nemohou vzájemně rušit. Jiné státy ale uplatňují monistické řešení; uvnitř nemohou formálně existovat vzájemně rozporné normy. V souladu s tím musí být každá rozporná podústavní norma zrušena (suspendována)  toto řešení ale i vzhledem ke své logičnosti není s ohledem na rozdílnost systémů MP a vnitrostátního práva příliš praktické. Mnohé ústavy však nejsou v otázce konkurenční aplikace dostatečně jasné. Přesto je rozpor řešitelný, použije-li se pravidlo souladného výkladu. Toto pravidlo dovodíme ze zásady MP pacta sund servanda  zákonodárce nechtěl svým zákonem porušit MS. Lze tvrdit, že pravidlo souladného výkladu má povahu obecné zásady právní.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]